Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.17. 10:11 Dolgozó mami

GYES-re megy a nagyi!

Címkék: gyes dolgozó anya felmondási védelem munkajogi tippek anyukáknak

A 2011-es családtámogatási törvényváltozásokkal (amiről korábban már részletesen írtam itt) újra törhetik azok az anyukák a fejüket, akik szeretnének visszamenni dolgozni már hamarabb, mint 3 év. A módosítás értelmében ugye a GYED-et elveszíted, ha keresőtevékenységet végzel, és a GYES-t is csak adott feltételek mellett kaphatod meg: 30 órát meg nem haladó részmunkaidő, vagy otthoni munkavégzés. Vannak azonban családok, ahol még az a kis GYES is kell a családi kasszába, anya és apa fizetése mellé.

Hogy mit tegyetek, ha ti is ide tartoztok?

 

Nos, a válasz nagyon egyszerű, vessétek be a nagymamát, vagy a nagypapát :-)! Ha a kicsit elmúlt már egy éves, a nagyszülők is jogosultak a GYES igénybevételére, azaz mehet a nagymama (vagy nagypapa) GYES-re. Van azonban néhány dolog, amire figyelnetek kell:

  1. fontos, hogy a szülő esetében fennálljanak a jogosultsági feltételek (azaz ha te amúgy sem vagy jogosult a GYES-re, kivéve persze a kereső tevékenység miatti kizárást, akkor a nagyszülő sem lesz az, hiába menne ő el helyetted),
  2. írásban kell nyilatkoznotok, hogy szülőként lemondtok a GYES-ről, és egyet értetek azzal, hogy a nagyszülők közül valamelyikük vegye igénybe,
  3. további feltétel, hogy a pici nevelése ezen túl is a ti háztartásotokban kell, hogy történjen, és
  4. a GYES-t igénylő nagyszülő a gyermek 3 éves koráig nem folytathat 30 órát meghaladó időtartamban munkát, de otthon időkorlátozás nélkül dolgozhat.
  5. 3 éves korig a gyermeketek nem járhat bölcsibe, és utána 7 órát meghaladó nappali ellátásban nem lehet.

És mindezt hol tudjátok elintézni? Hát itt, a területileg illetékes Államkincstárnál: www.allamkincstar.gov.hu/

És még egy-két fontos információ: ez a változás nem érinti a felmondási védelmet, ugyanúgy védve vagy akkor is, ha már nem te kapod a GYES-t (amennyiben te vetted legutoljára igénybe a fizetés nélküli szabadságot és voltál odahaza a picivel), s gyermekápolási táppénzre is ugyanúgy mehetsz a kicsivel, ha megbetegszik.

 

(photo by Augie Schwer)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr452690206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyulesz2 2011.05.17. 13:09:22

Azt szeretném tudni,hogy a nagyszülő akkor is jogosult-e gyesre ha az anya visszament dolgozni de az apa az önkormányzattól felnőttkorúak ellátását(28500ft/hó) kapja 2011 év végéig?

Dolgozó mami 2011.05.19. 22:36:15

@gyulesz2: A nagyszülő kaphatja a GYES-t, ha egyébként a szülő jogosult lenne rá és mindketten lemondanak róla a nagyszülő javára. Ha tehát az anya jogosult lenne kapni, de visszament dolgozni 8 órában, és ezért nem kaphatja csak meg, akkor nyugodtan igényelheti a nagyszülő addig, míg eredetileg az anyukának járt volna.

stompi 2011.06.07. 00:41:57

Érdeklődnék, hogy ha én 8 órában dolgozom, nagymama kapja a gyest, de a fiam szeptembertől bölcsibe megy, akkor kaphatja továbbra is a nagyi a gyest, vagy a bölcsi kizáró ok?

Dolgozó mami 2011.06.09. 20:57:18

@stompi: A törvény a következőképpen rendelkezik: "Nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek 3 évesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 7 órás időtartamot nem haladja meg. " Tehát ha a gyermek 3 éves elmúlt, akkor napi 7 órában lehet oviban, bölcsiben. Ha a kicsi még nem múlt el 3 éves, akkor sajnos a GYES nem jár, ha ő bölcsiben van.
Üdv:

Ági

De Petris Ági 2011.07.20. 21:46:37

Kisfiam 9 éves. Május daganatot találtak nála, kemoterápiás kezelésben részesül. A Daganatos Gyerekekért Alapítványnál bíztattak,hogy a nagymama menjen gyesre vele, egyébként is ő vigyáz a gyerekre amikor dolgozunk. 10 éves koráig, ami január 5-én lesz, még járhat a gyes. Magántanulóként folytatja a tanulmányait, tehát iskolába nem jár.Miként intézzem a dolgot? Válaszát köszönöm.

Dolgozó mami 2011.07.21. 20:37:53

@De Petris Ági: Kedves Ági!

Ebben az esetben a GYES 10 éves korig tartó folyósítása a magasabb összegű családi pótlékhoz kötött, először tehát ezt kell elintézni – amennyiben még nem tettek ez ügyben lépéseket. Alaphelyzetben a gyermeket ellátó kezelőorvosnak kéne felhívnia a figyelmet arra, hogy igényelhetik a szülők a magasabb összegű családi pótlékot, s az általa kiállított igazolás alapján bírálható el és folyósítható. A kérelmet, ha a munkáltató családtámogatási kifizetőhely, oda kell beadni, egyébként a MÁK-hoz, s ha az ok az igazolás kiállítása előtt is fennállt már (gondolom igen, hiszen már kapja a kezelést), akkor maximum két hónapra visszamenőleg is igényelhető. Ha ezt elbírálják és jóváhagyják, akkor jöhet a GYES újra igénylése, ezt is a MÁK-nál kell beadni, s adott esetben ez is lehet visszamenőleg 2 hónapra.
A GYES-t a saját nevében is igényelheti, nem kell a nagymamának, hiszen a gyermek betegsége feljogosítja arra, hogy teljes munkaidőben dolgozhasson és a GYES-re is jogosult legyen, így mehet mind a kettő egyszerre.
Forduljanak tehát a kezelőorvoshoz, ha még nem állította ki az igazolást, ha az már megvan, akkor mehetnek a fentebb írt lépések!
Remélem mindent érthetően írtam le, és nagyon sok kitartást és energiát kívánok a betegség leküzdéséhez!
Üdv:

Ági

Agikaaa 2013.01.23. 19:49:23

Helló! Látom, hogy nem az idei évben foglalkoztatok a témával, de talán tudsz válaszolni az én kérdésemre is, mert az államkincstárnál 2 ügyintézőtől kétféle választ kaptam... :/
Azt nem tudom, ha a gyedet lemondva a szabadságomat töltöm már, erre az időre a nagyszülő (öregségi nyugdíjas, nem dolgozik, gyerek nem jár bölcsibe) már igénybe veheti-e a gyest, vagy csak attól az időponttól, hogy én ténylegesen munkába álltam? Remélem nem túl kacifántosan fogalmaztam. :)
Köszönettel: Ági

Ágnes Köbliné Mészáros 2013.07.17. 14:22:37

Érdeklődni szeretnék, hogy én jelenleg GYESen vagyok a májusban múlt 2 éves kislányommal. El tudnék menni dolgozni, ezért édesanyám venné át a GYEST a fennmaradó közel egy évre. Jelenleg édesanyám Rehabilitációs ellátásban részesül, illetve napi 4 órában dolgozik egy cégnél.2 éve van a 40 éves munkaviszonyos nyugdíjhoz. Mi a teendőnk? Fel kell mondjon a munkahelyén? Vagy elmehet onnan GYES-re? Hogyan kezdjünk hozzá? Mindenképpen az a célunk, hogy a 40 éves munkaidős nyugdíjat segítsük ezzel. Kérem mielőbbi válaszát! Sürgős volna a dolog!
süti beállítások módosítása