Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.02.16. 15:59 Dolgozó mami

Hogyan tartsuk meg a GYES-t 2011-ben munka mellett?

Címkék: gyes dolgozó anya

 

A 2010 decemberben a családtámogatási törvény módosító javaslatainak elfogadásával változott a GYES-re való jogosultság munkavégzés mellett. Az új szabályozás szerint kereső tevékenységet nem folytathatsz a gyermeked egyéves koráig, ha a gyermek elmúlt egy éves, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban dolgozhatsz (azaz napi 6 órában), vagy a másik lehetőséged, hogy időkorlátozás nélkül vállalhatsz munkát, ha a munkavégzés az otthonodban történik.
 
Aki tehát 2011. január 1-jétől áll újra munkába – és nem szeretné a GYES-t visszamondani -, ezeket a korlátozásokat kell, hogy figyelembe vegye, amikor a munkáltatójával megállapodik a munkaszerződés adott pontjaiban. Azok, akik 2010. december 31.-én már dolgoztak, és GYES-t folyósítottak számukra, kaptak egy kis haladékot, nevezetesen 2011. március 31.-éig kell eldönteniük, és megbeszélniük a munkáltatójukkal, hogy amennyiben továbbra is szeretnének GYES-t kapni, melyik verziót választják. Fontos tudnod, hogy a munkaszerződésed módosítása közös megegyezéssel kell, hogy történjen, tehát az nem törvényes út, hogy a munkáltatód egyszerűen eléd teszi a módosítást, és írd alá, azonban nem kötelezhető ő sem semelyik verzió elfogadására, így javaslom, hogy ha érint téged ez a változás, időben kezdj el egyeztetni a főnököddel arról, hogy melyik megoldás lenne jó a cégnek és neked egyaránt. Hangsúlyozd, hogy ez csak egy ideiglenes változás, hiszen a gyermeked 3 éves korától újra a régi feltételekkel számíthatnak rád (avagy akár hamarabb is, ha újabb törvényváltozás lesz…).
 
A munkaidőd 8 óráról 6 órára történő csökkentése egyidejűleg az általad ellátandó feladatok számának csökkentését is kell(ene), hogy jelentse, hiszen különben nem fogsz végezni a napi munkáddal a részmunkaidő alatt (kivéve, ha eddig is a lábad lógáztad…). Ezt közösen ajánlott tehát megállapítani, és mindenképpen biztosítsd a munkáltatódat arról, hogy segítesz annak a kollégának a betanításában, aki ezeket a feladatokat átveszi tőled, hogy minél zökkenő mentesebb legyen az átadás-átvétel. Persze ezt csak akkor érdemes választanod, ha az így elveszített nettó béred alacsonyabb, mint a GYES nettó összege. (Bár, zárójelben jegyzem meg, hallottam olyan anyukáról, akinek a szerződését 6 órásra módosították, hogy a GYES-t megtarthassa, egy hierarchiailag magasabb munkakört írtak bele, és a bérét csak jelképesen csökkentették – 5000 forinttal – s a valóságban továbbra is elvégezte az összes addigi feladatát, 6 órát odabent, 2 órát odahaza dolgozott. Így is lehet okosan… kecske és káposzta is…)
 
Csábítóbb talán az otthoni munkavégzés, hiszen így a béred és a GYES összege is megmarad (és közben a Őbabasága sem kell, hogy lemondjon legfőbb szolgálójáról), de az otthoni munkavégzésnek is meg kell teremteni a hátterét, nem megy egyik napról a másikra, illetve nem is működik minden munkakörben. Ki kell alakítanod odahaza a munkavégzés környezetét, figyelve az ergonómiai szempontokra, hiszen egy kényelmetlen szék, rossz asztal, vagy levegőtlen helyiség hamar elveszi a kedvedet. Ugyanakkor a technikai feltételeket is meg kell teremteni (számítógép, hozzáférés a céges adatokhoz, rendszerekhez, programokhoz), és közösen megállapodni a munkáltatóval / a közvetlen főnökkel, hogy a munkád ellenőrzése, és a beszámolás az elvégzett feladatokról mostantól milyen formában és rendszerességgel zajlik majd. És készülj fel még egy kihívásra: nagyon komolyan kell koncentrálnod, hogy se a kicsid, se az oly hívogató házimunka ne vonjon el az elvégzendő munkafeladataidtól. Ha eddig nem voltál a munkaszervezés és időbeosztás istennője, most majd fejlődnöd kell, az biztos!
 
 

Mennél vissza dolgozni, de fogalmad sincs, hogy jelezd a főnöködnek? Kéne egy jó nyilatkozatminta? Katt ide!

 

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr792665618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dolgozó mami 2011.02.21. 15:50:32

@Shadearmy.: Szia, nem, nem befolyásolja a nyugdíját, sőt, a GYES-ből - ha ő veszi igénybe - nem vonják a nyugdíjjárulékot, így az a 10% is megmarad nektek :-)

Shadearmy. 2011.02.21. 20:24:02

Ugye nem baj, ha kérdezek még? szeretnék tisztán látni és a legjobb döntést meghozni.

Más munkahely is van kilátásban azon kívűl ahova amúgy is vissza vennének, mert onnan jöttem gyedre.

Ha másik munkehelyem lenne, akkor is érvényes a felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig?

Dolgozó mami 2011.02.24. 20:13:42

@Shadearmy.: Szia, ha másik munkáltatóhoz mész el dolgozni, a próbaidő alatt nem él a védelem, de utána ugyanúgy él, azaz csak rendkívüli felmondással küldhetnek el.
Üdv, sok sikert:

Ági

sogabi 2011.02.25. 15:49:57

Kedves Ági!

A lassan aktuálissá váló munkavállalással kapcsolatban lenne néhány kérdésem, mivel az ikrekre vonatkozó szabályozás néhány ponton nem egyértelmű számomra.
Két éves ikerfiaimmal vagyok itthon (március elejétől már GYES-en).
• az egyik kérdéses dolog a felmondási védelem, amiről a törvény annyit ír, hogy a GYES folyósításának végéig jár. Így van ez ikrek esetében is, tudsz erről valamit?
• másik kérdésem a GYES melletti munkavégzésre vonatkozik: ikres anyukák akkor is csak egy gyerekre kapják az új szabályozás szerint a GYES-t, ha részmunkaidőben vállalnak munkát? Vagy ez azokra vonatkozik, akik heti 40 órában mennek vissza dolgozni?
• Ha a munkáltató visszahívja a kismamát egy korábban már betöltött munkakörbe és a kismama szeretne részmunkaidős foglalkoztatást, törvénytelen-e, ha ezt a munkáltató megtagadja tőle?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv,
sogabi

sogabi 2011.02.25. 16:05:08

Kedves Ági!

Még egy dolog lemaradt az előbb: ha nem megyek vissza dolgozni a GYES mellett, és a gyerekek közben elmúlnak három évesek, akkor felmondhat-e nekem a munkáltató?

Előre is köszi a segítséget!

Üdv,
sogabi

Dolgozó mami 2011.02.26. 20:46:51

@sogabi: Kedves sogabi! A felmondási védelem a Munka Törvénykönyvében van szabályozva, és a gyermek 3 éves koráig tart. Ez - amennyiben visszamész dolgozni - ikrek esetében is így van. Ha azonban a GYES alatt nem mész vissza dolgozni, és továbbra is fizetés nélküli szabadságon vagy, akkor védve vagy.
Ha GYES mellett mész vissza dolgozni, akkor ahhoz, hogy ne veszítsd el a dupla GYES-t, a heti 30 munkaórát nem haladhatod meg, vagy otthoni munkavégzésben kell megállapodnotok a munkáltatóval, és e szerint módosítani a szerződésedet. Amennyiben a munkahelyeden dolgozol, és 30 óránál többet, csak egy baba után vagy GYES-re jogosult. Érdemes megnézni, hogy valamelyik nagyszülő nem vehetné-e át a GYES-t tőled, mert akkor megmaradhat mind a két baba utáni összeg.
A részmunkaidő sajnos közös megegyezésen alapul, nem kötelezheted a munkáltatót, de reméljük, hogy továbbra is szeretnének veled dolgozni, s így remélhetőleg rugalmasabbak. Talán egy beszélgetés a HR osztállyal, vagy a főnökkel jót tehet... :-) tudod, kapcsolattartás :-)

Remélem tudtam segíteni, a nagyszülői GYEs-ről hamarosan írok egy összefoglalót, mert úgy látom, sokaknak lesz ez megoldás.
Üdv:

Ági

Kristó Anikó 2011.03.09. 12:30:22

Kedves Ági!
A téma nekem is aktuális.Jelenleg Gyeden vagyok,a munkahelyem Önkormányzati Intézmény,Általános Iskola!Határozatlan idejű kinevezésem van heti 40 órában kisegítő munkakörben.A kisfiam születése előtt állandó délutáni műszakban,12-20 óráig dolgoztam.Május 24.-én tölti a kisfiam a 2.életévét és jeleztem az iskolában,hogy szeretnék visszamenni dolgozni,de a gyermekem 3 éves koráig gyesen is maradni.Utánaolvastam,hogy heti 30 órában lehet most gyes mellett dolgozni és ezt jeleztem,hogy én így szeretném és a kérésemet írásban is beadtam,kiegészítve azzal,hogy a munkaidőm megállapításánál kérem figyelembe venni a Bölcsöde nyitva tartását a gyermekem elhelyezése és felügyelete miatt.A férjem állandó vidéki munkán dolgozik,a szüleim már nem élnek a férjem szülei 100 km-re laknak tőlünk.Segítséget senkitől nem kaphatok sajnos.Erre csak szóbeli választ kaptam az Igazgatótól,hogy amíg én távol voltam két 4 órás ember töltötte be az állásomat!Ha most én 6 órában megyek vissza neki mind a két embert el kell küldenie és nincs kisegítve az én 6 órámmal.Úgyhogy fontoljam meg,hogy vagy visszamegyek teljes műszakba,vagy csak 4 órába,vagy egyelőre sehogy és letöltöm otthon a gyest.Őt nem érdekli,hogy gyes mellett akarok dolgozni és teljes műszakot nem vállalhatok.
Most nekem kell válasz adnom,hogy mi legyen.
Nekem szükségem lenne a 6 órás béremre (nem akarok panaszkodni de jelzálogos lakáshitelt törlesztünk),de félek attól,hogy lehetetlen helyzetbe hoznak a munkaidővel,ha nem megyek bele a négy órába.
Mert ha visszamegyek 6 órában de előre nem tudom,hogy milyen beosztásban és munkaidőben akkor mit csinálok majd a kisfiammal ha délutános műszakba tesznek be?Kérném a segítségét,hogy tudjam hogyan dönthetek!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel Anikó

Dolgozó mami 2011.03.10. 21:12:33

@Kristó Anikó: Kedves Anikó!

Sajnos a közalkalmazottak részmunkaidős foglalkoztatásáról szóló törvény kifejezetten a 4 órás részmunkaidőt fogalmazza meg kötelezőként, nem általánosságban a részmunkaidőt (ami akár 6 óra is lehet). Meg is indokolja azzal, hogy ez még nem borítja fel a munkáltatónál lévő többi közalkalmazott munkaidő-beosztását, és az adminisztrációja, munkaszervezése is ennek a legkevésbé bonyolult. A munkáltatód tehát nem köteles 6 órába visszavenni, a törvény őt a 4 órára kötelezi. Azonban az is áll a törvényben, hogy kérheted, hogy a munkaidőd, egyenlőtlenül kerüljön beosztásra, azaz a heti 20 órát nem 5-ször napi 4 órában kell ledolgoznod. Ezt a kérelmet ő akkor tagadhatja meg, ha ennek teljesítése lényegesen nagyon munkaszervezési terhet jelentene számára, és ekkor írásban kell indokolnia az elutasítást.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vagy a 4 órát kérheted, és ezt ő nem tagadhatja meg, és megpróbálhattok megegyezni abban a munkaidő-beosztásban, ami neked jó (remélve, hogy ő belemegy, megértve, hogy a kicsit hozni vinni kell, és nem tagadja meg a fentebb írtakra hivatkozva) vagy a 8 órába mész vissza. A GYES-t még át is vehetné a férjed nagyszülei közül valamelyikük - ha nem dolgoznak - így a pénzt továbbra is megkapjátok - de a bölcsibe hordás és az időre odaérkezés munka után biztosan problémás lenne. Figyelj arra is, hogy ha 8 órába mennél vissza, többet nem kérheted, hogy mégis részmunkaidőben, 4 órában dolgozz (legalábbis egyoldalúan nem választhatod újra, csak közös megegyezéssel)!
Esetleg van olyan más személy, akire rá mered bízni a bölcsiből való hazahozást - rokon, barát, vagy egy bölcsis társ anyukája, aki vigyázna addig a gyermekre? Tudom, nem a legjobb megoldás, de a 8 óra elég nehéz dió...
Az általad írta alapján nekem a 4 órás tűnik a legkönnyebben kivitelezhetőnek.
Sajnálom, hogy nem tudok ennél jobb hírrel szolgálni.
Sok sikert az egyezkedéshez!

Ági

Kristó Anikó 2011.03.11. 08:02:22

@Dolgozó mami: Kedves Ági!
Köszönöm a válaszodat,lényegretörő és érthető!Legalább most már tisztában vagyok én is a dolgok lényegével.Hisz úgy érzem a közalkalmazotti dolgokhoz nehezebben jut hozzá az ember,az meg,hogy a munkahelyen normális és érthető felvilágosítást kapjon az ember sajnos nem működik.
Az előző levelemre csak egy picit visszatérve,lehet,hogy elkerülte a figyelmed amikor írtam,hogy a férjem szülei tőlünk messzire laknak,szóval nem egy városban élünk.Ekkor viszont gondolom,hogy a mama mehessen gyesre így nem működik.De mindegy is ez úgyse megoldható.Azt hiszem kénytelen leszek belemenni a 4 órába és talán akkor tekintettel lesznek a munkaidőre is,mert egyelőre a 8 órát még nem merem bevállalni a kicsi mellett.Sőt ugye még arra is gondolnom kell,mi van akkor ha kicsi beteg lesz!
Esetleg tudnál ebben is még segíteni,hogy mi az ami jár a gyes melletti munkavégzésnél?
Pl.:táppénz,gyermekápolási táppénz stb.
És még ha lehet egy kérdésem,remélem nem haragszol,hogy lebombázlak.
Hogyan számolják a szabadságot így gyed után?Menny idő jár?Mert amikor kérdeztem,hogy azért én is tisztába legyek vele például a bölcsődei beszoktatás miatt azt mondták majd megtudom a válaszlevélből(de ugye erre a hercehurcára senki nem gondolt).
Köszönöm szépen!
Anikó

Dolgozó mami 2011.03.11. 15:56:40

@Kristó Anikó: Kedves Anikó!
A nagyszülői gyes igénybevétele nem kötődik lakhelyhez, tehát nem elvárás, hogy egy városban, vagy megyében lakjatok. A javaslatom arra vonatkozott, hogy ha mégis 8 órában mész vissza, és a gyest is meg szeretnétek tartani, akkor ez az egyetlen lehetőség, de a kicsit ilyenkor nem adhatjátok bölcsibe (akkor a gyes nem jár a nagyinak). De ha más megoldást találtok, akkor így tudjátok a jövedelmet maximalizálni - pl. közösen összefogni más anyukákkal, hallottam már ilyen kezdeményezésről is, ahol 3-4 anyuka összefogott, és vigyáznak egymás gyerekeire, míg a többiek dolgoznak, nem mellékesen nem kerül annyiba, mint egy bébiszitter...
Ha visszamész dolgozni 4 órába, és a kicsi megbetegedik, minden további nélkül elmehetsz gyermekápolási táppénzre vele, attól még jár a gyes!
A kivehető szabadságnapok számát a munkaadónak kell írásban megadnia a te kérésedre, amikor jelzed a visszajövetelt. Alapvetően a szülési szabadság és a TGYÁS idejére jár szabi + a GYED első éve alatt jár még (és ugye ne feledjük a gyermek után járó 2 nap pótszabadságot / év - a születés évétől kezdve), de mivel a munkavállalónak járó szabadságnapok nagyon különböznek Mt. hatálya alá tartozó munkavállalónál és közalkalmazottnál, konkrét számokat itt most nem tudok mondani. Ezek kiadását a tényleges munkakezdés előtt szokták - avagy inkább azt írom, hogy illene - kiadni. Az oktatási intézményekben ettől azonban el lehet térni, hiszen a tanév tervezhetősége, a feladatok ellátása ebbe néha beleszól. Ezt érdemes leegyeztetni, hogy amikor megszakítod a GYED-et, és visszamész, a szabik kivételével kezded-e, vagy felveszed a munkát, és később adják ki a szabit (ha igen, mikor, és milyen órával számolják el?). Sok anyuka beleesik abba a csapdába, hogy a részmunkaidős szerződést hamarabbi hatállyal írja alá, így a szabikat 4 órával fizetik ki neki, holott korábban 8 órás munkaviszonya volt, azaz szabadnaponként 8 órányi bér jár(na) neki. Tisztázzátok ezt is előre. A GYES-t pedig azzal a nappal igényeld, amikor a 8 órás szabik kivétele után ténylegesen felveszed a 4 órás munkát - hiszen a 8 órás szabadság és a GYES nem fér össze!
Remélem mindent érthetően írtam le, vedd fel a kapcsolatot a munkáltatóddal, és kezdjetek el egyeztetni :-)
Sok sikert!

Ági

Kristó Anikó 2011.03.11. 23:00:29

@Dolgozó mami: Kedves Ági!
Minden érthető és világos!Végre valaki!Azt hiszem le se tudom írni mennyire hálás vagyok ezekért az információkért!Nagyon szépen köszönöm a segítséged!Megint nagyon fontos és lényeges dologra hívtad fel a figyelmem.
Ezek után legalább nem teljesen üres fejjel nézek elé a dolgoknak.
Az a baj,hogy a munkáltatónak kellene ezeket elmondani és segíteni ezekben a dolgokban!Nem?
Legalábbis szerintem.De ők jobban szeretik inkább elhallgatni a dolgokat!de miért?
Még egyszer nagyon köszönöm,jövő héten megyek az igazgatóhoz!
És ha nem baj és nem bántalak meg vele majd megírom,hogy mi történik velem!
Esetleg ha felmerül még valami újra megkérdezhetlek még?
Köszönöm!
Üdvözlettel Anikó!

Dolgozó mami 2011.03.12. 20:27:33

@Kristó Anikó: :-) igen, jó lenne, ha minden munkáltató korrekt módon tájékoztatná a dolgozókat, de sokszor nem direkt "gonoszság" van mögötte, csak időhiány, zavar, kommunikációs hibák. Ezzel a tudással felvértezve nyugodtan vágj neki a beszélgetésnek, legyél kedves, együttműködő, de határozott, ha a jogaidról van szó. A cél, hogy olyan megegyezés szülessen, ami jogilag korrekt és ugyanakkor nem rontja el a jövőbeli munkakapcsolatot. :-)
Sok sikert, és mindenképpen várom, hogy referálj a történtekről!

Ági

Kristó Anikó 2011.03.18. 21:03:16

Kedves Ági!
Megtörtént a munkáltatómmal való egyezkedés!
Azt mondták,ha elfogadom a 4 órás munkát akkor,de csakis akkor kapok olyan műszakot ami nekem is jó!És különben is csak erről az egy évről van szó,mert ha letelik a gyesem akkor visszavesznek a teljes műszakomba!(remélem így is lesz)
Hát én a gyermekem érdekében belementem és így megígérték azt,hogy 12-16-ig műszakban fogok dolgozni!
Beadtam a kérelmemet és várom,hogy írásban is megkapjam a választ!
Tanácsodhoz híven én kedves és együttműködő voltam,de kétlem,hogy a jövőbeni munkakapcsolatunk felhőtlen lenne,hiszen úgy érzem,hogy alkalmazkodni és együttműködni csak nekem kell,mert az én érdekem.
Egyébként még rákérdeztem a szabadság és a gyes összeférhetetlenségéről is,és azt mondták ilyenről még nem is hallottak,mondjam meg,hogy honnan szedtem,vagy hol lehet ezt leírva megtalálni és akkor utánanéznek!
Nesze neked!Én meg majd fizessem vissza a jogtalan kifizetést,mert nem értenek a feladatukhoz!Jó nem?
Ezek után nem sok kedvem van még visszamenni sem!
De sajnos nincs sok választási lehetőségem!(Meg a jelzáloghitel nem vár!)
Köszönöm eddigi segítséged és támogatásod!
Üdvözlettel:Anikó!

Dolgozó mami 2011.03.21. 12:41:34

@Kristó Anikó: Kedves Anikó!

Nem olyan rossz eredmény ez, hiszen az eleve sejtettük, hogy 6 órába nem vesznek vissza, így a 4 órás munkaviszony és a bölcsibe hordást lehetővé tévő munkaidő-beosztás volt a cél, és ezt elérted! Gratulálok! Az első kis siker egy tájékozott, merész anyukától :-) Ne kedvetlenedj el, ez jó eredmény: kicsit dolgozol, marad időd a picire is, és majd lesz ebből 8 órás munkaviszony ismét, ami tudom, az anyagiak miatt kell!
A 8 órás szabadságok kiadása és a GYES össze nem férése rendkívül egyszerű képlet, nem értem, hogy min akadt fenn a kolléga, de ha megnézi az 1998. évi LXXXIV. a családok támogatásáról szóló törvény 21. paragrafusát, láthatja, hogy gyes mellett csak maximum 6 órás munkaviszonyod lehet, vagy otthoni munkavégzésed. Így a te korábbi 8 órás munkaviszonyod - ami ugye azért kell, hogy még érvényes legyen, hogy 8 órával vehesd ki a szabijaidat, mert ez jár neked - nem fér össze a GYES folyósításával. A törvényt itt találod: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800084.TV
Amennyiben kételkednek, vagy nem tudják megfelelően értelmezni, nyugodtan hívasd fel vele a jelenlétedben a MÁK ügyfélszolgálatát, ott bármelyik ügyintéző készségesen megerősíti azt, hogy nem jár GYES-t neked, ha a 8 órás szabijaidat veszed ki.
Remélem, így már rendben lesz minden, sok sikert az első hetekhez!
Üdv:

Ági

Kristó Anikó 2011.04.12. 08:25:07

Kedves Ági!
Újra jelentkezem,hisz új híreim vannak és megígértem,hogy tájékoztatlak a sorsomról!
Végre megkaptam a munkaengedélyem!Igaz elég hosszú folyamat volt,de a kezemben van a határozat!Ami tartalmazza,hogy:
2011.május 25-től 2012 május 24-ig fizetés nélküli szabadságot engedélyeznek ezen időszakra.
Engedély,hogy napi 4 órában munkába állhatok gyes mellett ugyanezen dátummal.
A felhalmozódott szabadság kiadása május 25.-től kezdődően.(63 nap)
Szóval elméletileg az első munkanapom 2011 augusztus 23.
Igaz a megígért munkaidő beosztást papíron nem kaptam meg(12-16-ig)azt mondták,majd a munkaköri leírásban benne lesz később!

DE!
Az önkormányzat bejelentette,hogy takarékossági okokból az intézmény bezárásra kerül/het!
a bejelentés után a város vezetése ellen fordultak a szülők,tüntetés,demonstráció és aláírásgyűjtés is volt!Most várjuk,hogy a parlament az új oktatási törvényből mit hoz ki,az iskola számára mi lehet kedvező!
Szóval május 31.én derül ki,hogy mi lesz az iskola sorsa!
Na ilyen az én szerencsém!
Mint dolgozó én tájékoztatást idáig még semmit nem kaptam,a nagyobbik fiam tanulója az intézménynek és mint szülő voltam jelen néhány ismertetőn!
Úgyhogy valószínű,hogy néhány kérdésemmel még megkereslek ezek után is,mert ez megint egy új helyzet,és fogalmam sincs mi ilyenkor a teendő,vagy milyen lépéseket kell majd tennem.
De nem akarok a dolgok elé szaladni,ha valami konkrétat megtudok úgyis kereslek!
Az eddigieket köszönöm szépen,a segítségeddel sikerült elérnem a célomat,csak...
Szia Anikó

Dolgozó mami 2011.04.12. 17:29:40

@Kristó Anikó: Szia Anikó!

Nagyon örülök a jó híreknek, ezek szerint sínen van a dolog :-), amivel eredetileg megkerestél. A továbbiak majd eldőlnek, remélem pozitív döntés születik, és nem zárják be az intézményt.
Ha mégis megtörténne ez, akkor úgyis tájékoztatási kötelezettsége van a munkáltatódnak, de reméljük, nem fog bekövetkezni.
Sok sikert a munkába álláshoz, és addig is szép tavaszt, nyarat!
Üdv:

Ági

anothernick 2011.04.29. 14:10:59

Kedves Dolgozó mami :)
sokat írtál fentebb a részmunkaidőben munkába visszatérő anyukák szabadságának kiadásáról. Nekem egy dolog nem világos: ki dönt arról, hogy az eredeti, 8 órás munkaszerződésem alapján vehetem ki a felgyűlt szabikat (így nyilván én jól járok, de a cég rosszul hiszen ekkor jóval több fizetést kell adniuk a szabadságom idejére), vagy a munkába való visszatérést követően azonnal szerződést módosítunk részmunkaidősre és ebben az eretben csak az alacsonyabb fizetést kapom a szabadság kivételének idejére? Kötelezi a munkaadót a törvény az első változatra, vagy közösen kell ebben megállapodnunk? Köszi!
(egy nemsokára Dolgozó mami ;) )

Dolgozó mami 2011.04.29. 15:40:04

@anothernick: Kedves nemsokára Dolgozó mami :-)!

A szabadságokat minden esetben az érvényben lévő munkaszerződésed alapján kell kifizetni, azaz ha te nem írod alá az újat - ami gondolom részmunkaidős lesz - addig, míg a szabikat ki nem vetted, akkor nem lesz semmi gond, a régi szerződésed munkaóráival számfejtik. Ez nem megállapodás kérdése munkáltató és munkavállaló között, hanem a te jogod, hogy így kapd, hiszen az áll a szerződésedben, hogy napi 8 órás vagy heti 40 órás munkaidő, tehát a szabidat is így kell számfejteniük. Megoldás lehet, hogy ugyan aláírod korábban az új szerződést, de figyeljetek arra, hogy a szerződés csak azzal a dátummal lépjen életbe, amikor ténylegesen munkába állsz.
Szóval ne hagyd maga, igen jól látod, a cégeknek jobb részmunkaidős szabit fizetni...
Sok sikert!

domaani 2011.05.05. 08:45:46

Kedves Ági!

Én is GYED utáni munkába visszatéréssel kapcsolatos gondokkal küzdök.
Tegnap kaptam meg a "boldogító" telefont, hogy mivel tömegelbocsátás lesz a cégnél, fontoljam meg, hogy vissza akarok-e menni dolgozni GYED ről, merthogy a munkaköröm már nincs meg,hosszabb karrier lehetőség nincs meg hasonlók,magyarán, ha visszamegyek kirúgnak. Bevallom berezeltem, mert nem voltam tisztába a jogaimmal, most hogy olvasgattam a neten látom, hogy nem éppen úgy állnak a dolgok , ahogy én gondoltam. Szóval ijedtségemben, mikor rákérdezett, hogy akkor mi lesz, maradok-e még egy évig itthon, merthogy "az biztonságosabb" én mondtam, hogy igen. Ekkor megkért, hogy írjak egy kérvényt, hogy nem mennék vissza, hanem kérem a GYESt.Ugye ez csak szóban hangzott el, erre van lehetőségem meggondolni magam, hiszen írásban csak a pár héttel ezelőtt benyújtott kérvényem van, miszerint vissza szeretnék menni dolgozni,amire persze írásbeli válasz nem jött...gondolom nem véletlenül, egyszer gondolták megpróbálnak rászedni az otthonmaradásra, így nem kell bajlódni velem.
Az a helyzet, hogy millió egy kérdésem lenne, nem is tudom,mit kérdezzek, hogy szerinted milyen dolgok vetődhetnek fel, amivel csapdába csalhatnak, hogy kiforgassanak.
Az az igazság, hogy szerintem be akarják csődöltetni a vállalatot, és húzzák az időt, hogy ne kelljen kifizetni a járulékaimat(bennragadt szabit, esetleg végkielégítést, mivel 2006 júniusától dolgozok a cégnél, gondolom jár -szerinted mennyi?)
Arra gondoltam, hogy ma felhívom az illetőt, aki tegnap hívott és megmondom, hogy szeretném, ha írna egy választ a munkába visszatérésemmel kapcsolatos kérelmemre, lássam, mit válaszol.

Megkérhetlek, hogy elmond, mit gondolsz az esetemről?

Köszi előre is!

Dolgozó mami 2011.05.06. 21:30:22

@domaani: Szia, hát sajnos jól látod, itt bizony nem túl korrekt válaszokat kaptál. Találsz a blogomon több olyan bejegyzést is, ami a szülési szabadságról visszatérő anyukáknak ad tippeket, ott láthatod, hogy bármikor jogod van visszamenni dolgozni - megfelelő előzetes jelzés után -, felmondási védelem alatt állsz a gyermeked 3 éves koráig, és nem küldhetnek el létszámleépítéssel sem. Az, hogy megszűnt a munkaköröd, nem mentség, vagy másik, hasonló munkakört köteles felajánlani a munkáltató, vagy állásidőt fizetni. Javaslom, hogy hívd fel az illetőt, és mondd el neki, hogy meggondoltad magad és nem maradsz GYES-en, hiszen szükséged van a fizetésedre, és tisztában vagy azzal, hogy jogod van visszamenni dolgozni. Finoman, de határozottan. Ha erre sem reagálnak akkor tértivevényes levélben szólítsd fel őket a válaszadásra. Valahogy azt kéne elérni, hogy visszavegyenek, bár tudom, nem könnyű úgy dolgozni, hogy előtte szembeszálltál a munkáltatóddal (még ha jogosan tetted, akkor sem)!
Amennyiben csődbe megy a cég, a bérgarancia alap jelent némi biztosítékot a ki nem fizetett összeg megkapására, de a gyakorlat azt mutatja, hogy hosszadalmas a folyamat, és van egy felső határa is a kifizetéseknek, ez a törvény szerint a tárgyévet megelőző második év - Központi Statisztikai Hivatal által közzétett - nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszörösét. Ez ha jól tudom, valahol 950 ezer és egymillió forint között van. Tehát maximum ennyit kaphatsz. Ennek igénylését alaphelyzetben a felszámolónak kellene intéznie, de hallottam már olyan kismamáról, akit egyszerűen "kihagytak, elfelejtettek", így jobb résen lenni a céggel kapcsolatos híreket illetően.
Amennyiben megszűnik a munkaviszonyod, jól soroltad, ki kell fizetniük a bent ragadt szabadságokat, ha a GYES letelte után történik mindez, amikor visszamész, akkor a 30 napot (ami alatt nem indulhat el a felmondási idő), felmondási időre járó bért és a végkielégítést, ami legalább három év munkaviszony esetén egyhavi, öt év esetén kéthavi munkabér. Ha hamarabb szűnne meg - mert közöst írsz alá, vagy te mondasz fel - kevesebbet nem érdemes elfogadni, hiszen ha kivárnád a 3. évet, a fentiek járnának neked. De nem valószínű, hogy fizetni szeretnének azok után, amit írtál.
Próbálj meg egyezkedni a visszatérésről, ha elég határozottan lépsz fel, talán sikerül!
Várom a visszajelzésedet, vagy ha további kérdésed van, azt is!
Sok sikert:

Ági

redwings 2011.05.09. 09:48:01

Kedves Ági!

A segítségedre és tanácsodra lenne szükségem.
Egy amerikai tulajdonú multitól mentem szülni, 8 órás munkarendből (7.30-16 óráig).
Jövő februárban tölti a kisfiam a 2 évet, ezért érdeklődtem a HR-estől, hogy miként szokták a visszamenetelt intézni stb.
Közölte, hogy a korábbi beosztásba nem tudnak visszavenni, hanem majd csak délután 4-től este 8ig! Ha meg nem tetszik, akkor még időben vagyok, hogy keressek egy másik munkahelyet!
Jól kétségbeestem, mivel ezt a beosztást tudom vállalni (két kicsi gyerekem van, a tervezett visszaálláskor 3 és 1.5 évesek lesznek, az oviba-, bölcsibehordást és az esti ellátásukat nem tudnám megoldani ebben a délutános beosztásban).

Én úgy tudtam, hogy köteles a korábbi feltételek mellett alkalmazni - vagy nem így van?
És ha valóban megteheti ezt, és én nem tudom vállalni, akkor mi lesz a felhalmozódott szabadságokkal? Ki kell fizetniük?

Előre is nagyon köszönöm a válaszodat
Üdv:
Piroska

Dolgozó mami 2011.05.10. 21:12:58

@redwings: Kedves Piroska!

Részben jól tudod, amennyiben visszatérsz a fizetés nélküli szabiról dolgozni, az eredeti munkakörödbe kell, hogy visszavegyenek (munkakör + munkaidő). De a törvény szerint a munkaidő beosztást, munkarendet a munkáltató egyoldalúan módosíthatja, ugyanakkor az is érthető, hogy nem szeretnél ilyen késő délután dolgozni, hiszen tényleg nem megoldott így a gyerekek ellátása. Arra hivatkozhatsz ebben az esetben, hogy a felkínált munkaidő-beosztás nem lehet jelentősen hátrányos a munkavállaló számára, márpedig két kisgyermeknél ez annak tekinthető. Az Mt. alapelvei között meghatározott jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés kötelezettsége nem csak rád, de a munkáltatódra is vonatkozik, és az, hogy olyat kínálnak fel, amiről tudják, hogy számodra kivitelezhetetlen, nem túl tisztességes és nem igazán együttműködésről tesz tanúbizonyságot. Kérdésem lenne továbbá, hogy korábban 8 órát dolgoztál, most miért csak 4-et írtál? Ezt te kérted, vagy ők ajánlották fel? Arra gondolok, hogy esetleg úgy van szervezve a munka - a jellegéről sajnos nem írtál semmit, így csak találgathatok - hogy 7:30-tól 16-ig van 8 órás és utána 16-20-ig egy 4 órás műszak, azaz más is dolgozik így? Mert ha a munkavállalók egy része így dolgozik 16-20-ig, és te kérted a 4 órát, akkor akkor értem, hogy miért ajánlották így... Ha erről többet írnál, esetleg még kisüthetünk valamit. Ha a 4 órát nem te kérted, és a jelenleg érvényes munkaszerződésed - ami a szülési szabi előtt is érvényes volt - 8 órára szól, akkor 8 órába kell visszavenniük téged.
Mindenesetre a HR-es reakciójából az érződik, hogy nem nagyon szeretne veled foglalkozni. Javasolnám, hogy írj még némi információt az ügyről, és talán úgy tudok még tippeket mondani. A mostani alapján azt tudnám tanácsolni, hogy próbálj meg személyesen egyeztetni velük (személyesen kevésbé szoktak/tudnak az emberek - legalábbis a nagy többség - ellentmondani, vagy valótlant állítani) hogy ez így nem kivitelezhető számodra, a felajánlott munkaidő-beosztás jelentősen hátrányos a családi körülményeitekre tekintettel, ezt ők is be kell, hogy lássák. Ha 8 órába szeretné, visszamenni, azt is meg kell, hogy oldják. A gyermeked 3 éves koráig védve vagy, nem mondhatnak fel neked, így nagyon figyelj, hogy mit írsz alá, ha mégis megszüntetnétek a munkaviszonyt. A szabadságokat vagy a munkába álláskor kell kiadniuk, vagy ha megszűnik a munkaviszonyod, akkor kifizetniük (semmiképpen sem veszik el)!
Remélem tudtam segíteni, írj még, ha kérdésed van!

Üdv:

Ági

redwings 2011.05.10. 22:48:36

Kedves Ági!

Nagyon sokat segítettél máris! :-)
Jól találgattál, valóban több "műszak"van: két nappalos munkarend : 7.30-tól -16-ig és 8-16.30-ig, és 16-tól 20-ig a délutános. Az eredeti munkaidőm 8 óra volt , és bár korábban voltam ugyan délutános 4 órás is - évekkel ezelőtt - , de a szerződésem 8 ó-ról szólt, mikor eljöttem szülni. Nem kértem és egyáltalán nincs is szándékomban részmunkaidőbe visszatérni (az anyagiak miatt még akkor sem, ha délelőttös munkarend létezne nálunk, mert még 6 ó+ GYES-el is rosszabbul jönnék ki mint a 8 ó-val).

Tehát ha jól értem, akkor 8 órába kéne visszavenniük, és a picim 3 éves koráig ezen önkényesen nem változtathat - vagy az, hogy egyoldalúan módosíthatja a szerződést, pontosan ezt jelenti? Elémtol egy szerződést és vagy aláírom, vagy ki vagyok rúgva? És ha nem írom alá a megváltozott munkarendes szerződést, akkor köteles kifizetni az összegyűlt szabikat?

Köszönöm előre is a válaszodat! :-)
üdv
Piroska

Dolgozó mami 2011.05.10. 23:34:14

@redwings: Kedves Piroska! Elég sok fontos információ lehet még a háttérben, ha végig gondolod... Nézzük: ha a szerződésed 8 órás, akkor szerintem alapból azzal a munkaidővel kell, hogy visszavegyenek. Vannak azonban olyan esetek, amikor a munkáltatónak joga van a munkaidőt módosítani pl. gazdaságilag indokolt esetben a cég átmenetileg a munkaszerződésben előírtnál rövidebb munkaidőben foglalkoztathatja a munkavállalót (kollektív szerződésetek van?). De ezt csak nálad, visszatérő anyukánál megtenni... nos, ez elég fura lenne. Másnál is volt mostanában módosítás 8 óráról 4 órára? Ha igen, hogyan zajlott ez? Közös megegyezéssel, vagy a munkáltató meglépte ezt a fenti hivatkozással? Ha ez tömegesen zajlott, ne adj isten a kollektív szerződés magába foglalja, hogy a munkáltató ezt egyoldalúan megteheti, akkor egész más a helyzeted, bár én még ebben az esetben is hivatkoznék a családi helyzetre és a jelentősen hátrányos érvre...
Az összegyűlt szabit soha nem veszíted el, bárhogy is végződjék a dolog. Vagy kiveszed, vagy kifizetik, ahogy fentebb írtam.
Gondold végig a fenti kérdésekre a választ, mert ezektől sok függhet!

Ági

redwings 2011.05.12. 12:57:56

Kedves Ági!

Át fogom nézni alaposan a szerződésemet, mert most nem rémlik, hogy lett volna benne ilyen kitétel, ami a munkáltató egyoldalú módosítási lehetőségét jelentené. De azért megnézem, biztos ami biztos...
Mindenképpen fogok még egy izmos kört futni személyesen a Hr-esekkel, remélem ha más nem, akkor a családi helyzetre és méltányosságra való hivatkozás célt ér náluk.

Még egyszer nagyon köszönöm, sokat segítettél.
Minden jót a továbbiakhoz!
:-)
Üdv:
Piroska

Dolgozó mami 2011.05.13. 12:32:34

@redwings: Piroska, ha van a cégnél kollektív szerződés, akkor erről tájékoztatniuk kellett, vagy a belépésedkor, vagy ha utána lett, akkor is írásban valahogyan. Amúgy ezt jogod is van megtekinteni, ebben kell, hogy benne legyen az az általam korábban meghivatkozott rész, hogy a munkáltató módosíthatja egyoldalúan a munkaidőt is. Próbálj meg egyezkedni a HR-esekkel, ha elmondod nekik, amit írtam, remélem észhez térnek... és egyeztess más anyukákkal a cégnél.
Sok sikert!

Ági

fruzsina02 2011.05.15. 12:47:04

Kedves Ági!

Nekem is lenne néhány kérdésem GYED-ről való visszatéréssel kapcsolatban.

1. Ha a munkáltató lényegesen alacsonyabb munkabérért ajánl fel egy új munkakört, mint a szülés előtti bérem volt (2006), akkor azt el kell fogadnom?
Mert amit most felajánlott az eredeti munkaköröm helyett az borzasztóan alacsony bérrel jár...
Ha nem fogadom el, akkor annak mi a következménye? Én mindenképp dolgozni szeretnék, mert a gyes nagyon kevés, de úgy tudtam, hogy elméletileg a régi, eredeti béremet meg kell emelni az átlagos fizetés emeléssekkel, nem lecsökkenteni...

2. Meg tudod nekem mondani, hogy melyik jogszabályban találom azt, hogy ha az apa veszi igénybe a gyest, akkor is védett vagyok?

3. Illetve én kérhetem, hogy a felhalmozott szabimat a gyed lejárta után mindjárt adják ki? Mert nyáron jár le, de a kisfiamat szeptembertől veszi fel a bölcsi.

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséged:
Fruzsi

Dolgozó mami 2011.05.15. 21:07:58

@fruzsina02: Kedves Fruzsi!

Kezdjük az elején, mert szerintem ez is fontos: az a munkakör, amit betöltöttél a szülés előtt, még létezik? Ha igen, akkor abba köteles visszavenni a munkáltatód, és nem kell semmiféle más munkakört elfogadnod, ha te nem akarod. Az sem indok, hogy mást vett fel helyetted, ez csúnyán szólva az ő baja. A béred módosítására a következő vonatkozik: "Mt. 84. § A munkavállaló személyi alapbérét ... a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], ... megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó." Tehát ha volt béremelés, akkor neked is kell emelniük, de ha nem volt - ez azért a válságban elképzelhető - akkor nem köteles emelni. De nekem gyanús, hogy a jelentősen alacsonyabb munkakör és bér "ellened" szól... Miről beszélünk pontosan, milyen munkakörökről, ha nem titok?

Felmondási védelem: "Mt. 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
...
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő... időtartama.
...
(6) Az (1) bekezdés e) pontja szerinti védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül azt a szülőt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

A szabadságokat - amennyiben jelezted a visszatérési szándékodat - és megszüntetted a GYED-et, a következő naptól ki kell adnia a munkáltatónak, ez nem megegyezés kérdése, hanem kötelező! Talán az Mt. tervezett változásával ez majd máshogy lesz, július 1-jétől, de most még kötelező kiadni, szóval nyugodtan kérd ezt is!

Sok sikert, ha kérdésed van még, írj nyugodtan!

Üdv:

Ági

fruzsina02 2011.05.16. 09:23:08

@Dolgozó mami: Kedves Ági!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat.

Irodában dolgozom, ahol eredetileg hárman voltunk. Majd az évek során több kolléganőváltás után végül is már ketten dolgoznak.Ebben volt olyan, akit a helyemre vettek fel, majd elkülték, volt,aki felmondott, olyan is, aki szülni ment. Most 2 fő van, aki közül az egyik új.
Arra hivatkoznak, hogy ott elég már 2 fő és nem akarnak többet. A megnevezésem munkatárs, az iroda munkatársa. És az iroda nem szűnt meg. És most hogy vissza szeretnék menni, arra hivatkoznak, hogy pont az én munkakörömre nincs szükség. Nagyjából mindenki ugyanazt a tevékenységet végzi, bár a megnevezésekkel lehet játszani.
Lehetséges az, hogy megszüntetik a munkaköröm a gyed alatt? És akkor csak az általuk felajánlott munkakört kell elfogadnom más területen, alacsonyabb bérért?

Fruzsi

Dolgozó mami 2011.05.16. 21:48:05

@fruzsina02: Kedves Fruzsi!

Azt, hogy a munkaköröd valóban megszűnt, a cégnek kellene bizonyítania egy peres eljárás során. Az a válasz, hogy ott több emberre nincs szükség, nem azt jelenti, hogy a munkaköröd megszűnt, hiszen te is írtad: jelenleg is dolgoznak ott, és a tevékenység nagyjából ugyanaz. Márpedig ha a munkakör nem szűnt meg , és neked érvényes munkaszerződésed van, akkor kötelesek foglalkoztatni. Ha te akarod, elfogadhatsz más munkakört is, de a gyakorlat az, hogy ha meg is szűnt valójában a munkakör, akkor sem töri magát a munkáltató, hogy hasonló munkakört, hasonló bérért kínáljon. A legtöbb esetben arra megy ki a játék, hogy vagy ne gyere vissza, vagy mondj is fel hamarosan, vagy írd alá a közöst. Sajnos, ha nem állsz ki a jogaidért, és elfogadod azt a választ, hogy megszűnt, azaz nem kapod vissza az eredeti munkakörödet, csak az alacsonyabb, és rosszabbul fizető munkakör marad, vagy a GYED-GYES. A törvény a várandósság alatt és a gyermek egy éves koráig írja azt, hogy nem lehet kevesebb a bér, ha át is helyeztek más munkakörbe. Ezután sajnos vagy megegyeztek, vagy bírósághoz fordulsz. Az érdekeidet vagy jogi úton tudod érvényesíteni (amit én első lépésként nem ajánlok), vagy veszel egy nagy levegőt, és határozottan szembe szállsz velük, elmondva, hogy tudod, mik a jogaid, és te itt szeretnél dolgozni továbbra is, és mivel nem szűnt meg a munkakör, kéred, hogy az általad jelzett dátumtól vegyenek vissza az eredeti munkakörödbe.
Persze sok mindent lehetne még megnézni, mekkora a cég, van-e HR-es, vagy a vezető dönt ilyen kérdésekben, milyen a munkajogi felkészültségük, volt-e már más anyuka is ilyen helyzetben, hogy jártak el vele, mennyire ijednének meg a bíróság emlegetésétől, egyáltalán ezek után vissza akarsz-e még menni. Sajnos a legtöbb esetben ez elég ahhoz, hogy ne is akarjon az anyuka visszamenni.
Gondold át ezeket, és e szerint dönts!

Sajnálom, hogy nem írhattam jobb tanácsot, de a helyzet az, hogy hiába van a törvény is, ha nem tartják be, csak bírósági úton tudsz fellépni ellenük, nincs békés és egyszerű út.

Üdv:

Ági

Vavcsi 2011.05.20. 12:06:20

Kedves Dolgozómami :)
Olvasgatom itt,hogy mindenkinek tudsz segiteni...hátha nekem is :)
A kisfiam 2 éves lesz június végén.mindvégig gyesen voltam(vagyok) vele itthon.
megtudtam,hogy a melóhelyem időközben megszüt(!)-engem a munkáltatóm elfelejtett tájékoztatni...nos ilyenkor mi a fene van?azt tudom,hogy a kilépős papirokat mindenképp át kellene vennem.de azt nem tudom,hogy a gyes alatt járt e szabi nekem,és ha igen,akkor azt most ki kell e fizetniük,mert még 1 év van vissza a gyesből!?kérlek szépen,ha tudsz segits nekem :)válaszodat előre is köszönöm !üdv.:Vavcsi

Dósa Valcsi 2011.05.20. 12:47:09

Kedves Ági!
Az utolsó pár jegyzet kísértetiesen hasonlít a mi helyzetünkre.
2003 óta dolgozom egy japán cégnél, addig "operátor beosztásban". Majd 2005-től "minőségügyi technikusként". (munka szerződés, béremelés, munkaköri leírás papírok vannak). 2008 aug-tól betegállomány, majd 2009 máj. 8-tól gyeden voltam. Most, hogy 2 éves elmúlt a lányom vissza mennék dolgozni. Ennek tudatában már máj 8.-a előtt felvettem a kapcsolatot a munkáltatómmal emil-ben és szóban. A visszatérésemről annyi fix infóm van, hogy máj. 9-től a kötelezően kiadott szabadságomat töltöm(52 nap).
Ma voltam személyes megbeszélésen, a munkáltató a következőt ajánlotta fel: mivel a munkakörömbe vett fel mást, így abba nem tud visszavenni. Helyette "operátori munkakört" ajánlott fel, bércsökkentéssel. A 6 órás igényemet nem nagyon díjazta. A bér emelés(korrekciót) dolgot, amit meg kellene adnia, jelenléti pótlékkal adná, de természetesen a 6 órásba jelenléti nem járna.
Nem tudom mi legyen, mihez van jogom, milyen lehetőségeim vannak.
Köszönön

Dolgozó mami 2011.05.20. 13:14:39

@Vavcsi: Kedves Vavcsi, mit jelent pontosan, hogy megszűnt a melóhelyed? A munkaköröd szűnt meg, vagy a cég? Ha a cég, hogyan? Jogutóddal, jogutód nélkül? Csődbe ment? Mikor? Zajlik még a dolog, vagy lezárták az eljárást? Ezeket tudnom kéne... kérlek írd meg. Ha azt írod, hogy mindvégig GYES-en voltál, ez azt jelenti, hogy TGYÁS-t és GYED-et nem kaptál, mert nem voltál jogosult rá, azaz csak GYES-t folyósítottak?
Köszi:

Ági

Dolgozó mami 2011.05.20. 13:28:11

@Dósa Valcsi: Kedves Valcsi, ha érvényes munkaszerződésed van minőségügyi technikusi munkakörre, abba kell, hogy visszavegyen a munkáltató, akkor is, ha ő oda a te távolléted alatt mást vett fel. Azonban ez azt is jelenti, hogy a munkaidőd is az eredeti szerződésed szerinti lesz, azaz 8 órás, nem köteles téged 6 órába visszavenni, csak a szerződésed szerinti munkaidőben. Ha te 6 órában szeretnél dolgozni, az sajnos megállapodás kérdése, ilyenkor egyezkedni kell, általában más munkakörről, és sajnos ezzel más bér is szokott járni... itt már nem köteles ugyanannyit adni, mint a szülés előtti béred, hiszen ha az a másik munkakör alacsonyabb, akkor azért alacsonyabb bér is jár... annyi, mint másoknak, akik abban a munkakörben dolgoznak.
Tehát lehetőségeid: kitartani amellett, hogy neked igenis a régi munkakörödbe kell visszakerülnöd törvény szerint, de ekkor a legutóbbi munkaszerződésed szerinti munkaidőt is vállalnod kell, vagy egyezkedsz és akkor már sajnos semmi sem biztosított. Ezt a jelenléti pótlékos dolgot nem igazán értem, a jelenléti pótlék általában akkor jár, ha a munkaszerződésed szerinti munkaidőt ledolgoztad, nem hiányoztál betegség miatt, vagy igazolatlanul. Pontosan tudni kéne, hogy hogyan van megfogalmazva az, hogy mikor jár, és kinek, de szerintem az nem ok, hogy a 6 órásnak nem jár, a 8 órásnak meg igen. Ez diszkrimináció gyanús... de többet csak akkor tudok segíteni, ha látom, hogy pontosan mi van leírva, hogyan van megfogalmazva. Mások hogy kapják? Van még 6 órás a cégnél? Ő is kap, vagy ő sem kap?

Ági

Vavcsi 2011.05.20. 13:41:47

kedves Ági :)

Sajnos semmit nem tudok,mert mint irtam engem senki nem hivott fel a cégtől ,hogy közölje velem a megszünést.az egyik régi kolléganőm monta el,hogy tudjak lépni...,mert ugye ilyenkor én állományban vagyok ott.1 hete szünt meg,még nagyon friss a dolog.

igen,mindvégig gyesen voltam,mert 6 órában dolgoztam ott (nevetséges fizetésért),és a gyed összege kevesebb lett volna,mint a gyes-no comment :(

egyébként egy kis élelmiszer üzletről van szó.

a cég könyvelője elérhetetlen,próbáltam hivni többször is.

a főnökömnek más üzlete is van,oda kéne mennem nekem?vagy várjak,hátha értesitenek?

nagyon köszönöm,hogy próbálsz segiteni :)

Évi

Dósa Valcsi 2011.05.20. 13:57:06

Köszi az infókat!
A jelenléti nekem sem tiszta, majd még rákérdezek. 6 órásban 1-2 ember dolgozik, megpróbálok velük beszélni.
Akkor a verziók:
visszamondom a gyest, visszamegyek 8 órába, és max. 1 hónapig védettséget élvezek az elbocsátás ellen;
megegyezek 6 órában, de akár alacsonyabb beosztás, fizetés mellett.
A kettő között, csak a munkáltató jó szándékán múlik, hogy mit ajánl fel.
Két apró dolgot még hozzá tennék, az előbb leírtakhoz: az alacsonyabb munkakört a 8 órás munka mellett (is) értették, és a hivatkozásban elhangzott, hogy az elmúlt 2,5 évben annyi minden változott a munkakörömben, hogy nem tudnám megfelelően ellátni azt.
A rugalmasságot nem igazán érzem rajtuk.
Mi történhet abban az esetben, ha nincs megegyezés, míg a szabadságolásom tart?

JanCsi 2011.05.23. 14:03:15

Kedves Ági!

A kérdésem az, hogyha a gyermekem 1 éves kora előtt visszamennék dolgozni akkor ugye le kell mondjak a GYES-ről, ill. nem jár. De ha betölti az 1 évet akkor onnantól már igényelhetem (feltéve, ha 6 órában dolgozom), vagy aki a gyerek 1 éves kora előtt állt munkába annak se így se úgy nem jár?!!??!

Köszönöm válaszodat!
Csilla

JanCsi 2011.05.23. 14:18:52

Szia Ági! Az előző kérdező vagyok, további kérdésekkel. Vázolom a helyzetet:
2008-ban jöttem TP-re, majd TYGÁS-ra az első gyerkőcömmel és most a másodikkal vagyok GYEd-en (közte nem mentem vissza) A cég ahol dolgoztam megszűnt, ill. a munkatársak egy részét outsource-olták, másikat a cég egy másik leányvállalatához "csapták", voltak akiket külföldre küldtek és vannak akiknek lapát. A csoport ahol dolgoztam megszűnt, a munkaköröm is. Visszamennék dolgozni ez év őszétől, de elég zavaros, hogy mik a jogaim:
- megszűnt a munkaköröm ezért hasonló munkakört kell találniuk. Elég nehéz mert én vállalati toborzó (recruiter) voltam, ehhez hasonlót nehéz ajánalni. Még HR pozit is nehéz, mert pl. bérszámfejteni nem tudok... Tudtommal vagy keresnek hasonló pozíciót vagy állásidőt fizetnek. Te hogy látod a dolgot? Ill. egy pár válasszal fentebb írtad, hogy felajánlhatnak alacsonyabb pozíciót, de nyilván akkor alacsonyabb bérrel. Viszont máshol meg azt olvasom, hogyha megszűnik a munkakör akkor kell találni másikat a munkavállalónak és azonos feltételek mellett (bér, munkaidő, telephely) tovább foglalkoztatni. Akkor most melyik az igaz?!
Munkakör megszűnéssel kapcsolatban azt is írtad, hogy a gyermek egyéves koráig nem változtathatnak a béren?! Ezt úgy értsem, hogyha 1 éves kora előtt állok munkába akkor tartósan megmarad az a bérem, vagy ha a régi bérrel is vettek vissza, de ahogy betölti az egyet csökkenthetik a béremet pl. egy asszisztensi bérre?!!?

Mennyi esélyt látsz arra, hogy azt mondjam ,hogy nekem nem megfelelő az általuk javasolt pozíció és állásidőt kérek fizetni?!!? Milyen gyakori ez? (Gondolom ritka)

Nagyon nem szeretnék úgy járni, hogy a megszűnt feladatköröm miatt adnak pl. egy asszisztensi munkakört feleannyi fizetéssel mert akkor már nem járunk semmivel sem jobban anyagilag :-(

Ha nem tudunk megegyezni akkor lehet az írásos munkábalépés-nyilatkozatom ellenére azt mondani, hogy akkor hagyjuk inkább még visszamegyek GYED-re a kicsivel és maradok még egy évig (és nyilván akkor máshol leszek kénytelen munkát keresni)?

Nagyon köszönöm, hogy időt szánsz rám!

Dolgozó mami 2011.05.26. 21:11:38

@Vavcsi: Kedves Vavcsi,

Ahhoz, hogy a helyzetedben konkrét segítséget adjunk, többet kellene kiderítened, így csak általánosságban tudunk neked segíteni, az egyes esetek rövid leírásával. Ami biztos, hogy az Mt. 86. §-a alapján a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével a munkaviszony megszűnik, ami tiszta sor. Azonban az Mt. 97. §-a alapján a munkáltató a munkaviszony megszűnésekor a munkavállalóval köteles elszámolni, illetve számára a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumokat átadni, tehát ehhez jogod van, ezzel tartozik neked a munkáltató. A szabadság az Mt. 130. §-a alapján jár, annak ki nem vett arányos részét meg kell váltani (arról, hogy ez mennyi, ebben a korábbi bejegyzésben olvashatsz, magad is ki tudod ez alapján számolni). A munkáltató állapota a cégkivonatból kitűnik, amely az interneten elérhető ingyenesen (www.e-cegjegyzek.hu/index.html). A meglepetésszerű megszűnés ritka állapot, tekintettel arra, hogy a munkáltató megszűnésekor, illetve megszüntetésekor a munkavállalókkal el kell számolni (mint követelés). Amennyiben a cég fizetésképtelenség miatt felszámolás alatt áll, a felszámolónál kell jelezni az igényt (azt, hogy ez-e a helyzet, és ha igen, ki a felszámoló, a cégkivonatban nézheted meg). Az ilyen igény más követelésekkel szemben elsőbbséget élvez, amennyiben azt a felszámolást tényének a Cégközlönyben történő közzétételét követő 40 napon belül bejelentették. Az elmaradt munkabéreket tehát alapvetően a cég vagyonának kell fedeznie, ha azon nincsen jelzálog. A munkabér és a bérjellegű kifizetések biztosítása a felszámoló feladata. Amennyiben ezeknek kifizetésére fedezet nincsen, akkor a Bérgarancia Alap jelenthet némi segítséget. A bérgarancia támogatásnak az a lényege, hogy a gazdaságilag krízis helyzetben lévő munkáltató a munkavállalók felé teljesíteni tudja bérfizetési kötelezettségét. A Bérgarancia Alap működéséről, a támogatás igénylésének rendjéről 1994. évi LXVI. tv. (Bat.) rendelkezik. A törvény szerint azon munkavállalókkal szembeni bértartozást, akiknek a munkaviszonya a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg, illetőleg azt a bértartozást, amely a gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnésének időpontjában válik esedékessé, a felszámoló köteles rendelkezésre álló fedezet hiányában - a munkavállaló külön igénybejelentése nélkül !! - a felszámolási zárómérleg elkészítését megelőzően a Munkaerőpiaci Alap bérgarancia alaprészéből megigényelni, és a bérköveteléssel érintett munkavállaló részére kifizetni. Az igényt a helyileg illetékes munkaügyi központnál a felszámoló igényelheti, te, vagyis a munkavállaló nem. Az az eset eléggé valószínűtlen, hogy a munkáltatódat felszámolják, és erről a felszámoló nem értesít. Ebben az esetben a cégkivonatban feltüntetett felszámolót, illetve a munkaügyi központot érdemes megkeresni. A Bérgarancia Alapban az éves főösszeg, illetve annak a személyenkénti része maximálva van, jelenleg ez 999.999,- forint, tehát maximum ennyit kaphatsz. Végelszámolás esetén a munkavállalók a cégformától függően a tagokkal szemben esetlegesen felléphetnek. Ez már mindenképpen egy jogilag bonyolultabb helyzet, peres eljárást igényelhet, melyhez munkaügyi jogász vagy a Jogpont Hálózat segítségét (tanácsadás) ajánlom igénybe venni. Az utóbbi a www.jogpont.hu oldalon érhető el, a hasznos linkek között is megtalálod. A szolgáltatás ingyenessége bizonyos kivételektől eltekintve (pl:MSZOSZ tagság) azonban megszűnt.
Javaslom, hogy ennek megfelelően próbálj meg információkat szerezni, de a volt főnököd megkeresése sem elvetemült ötlet, hátha ő megnyugtató információt tud adni neked.

Remélem sikerül kiderítened a dolgokat, sok sikert!

Ági

Dolgozó mami 2011.05.26. 21:13:29

@Vavcsi: Kimaradt az előző levelemből a szabadságos bejegyzés linkje, itt találod: dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem

Dolgozó mami 2011.05.26. 21:20:53

@Dósa Valcsi: Kedves Valcsi!

A munkavállalót abba a munkakörbe kell visszahelyezni, ahol volt, éppen olyan feltételekkel. Amennyiben megállapodtál a munkáltatóval abban, hogy mikor kívánsz visszatérni, és korábban térsz vissza, ebben az esetben fordulhat elő az a helyzet, hogy átmeneti időre más pozíciót lehet számodra felkínálni. De ahogy írtad, nem hiszem, hogy ez a helyzet, bár te időben jelezted, nem akarják a régi munkakörödet visszaadni. A feleket azonban együttműködési kötelezettség terheli. Más a helyzet értelemszerűen akkor, ha mondjuk az adott munkakör megszűnt, ez leveledből nem tűnik ki. Alapesetben a jogaidat, azaz ugyanaz a munkakör, bérfejlesztett fizuval csak bíróságon tudod kikényszeríteni. Fordulhatsz az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is panasszal, ám az utóbbi szerv mozgástere jóval kisebb. Meg tudja állapítani az anyaságon alapuló jogsértést, illetve bírságolni is tud, ám pénzfizetésre nem kötelezhet. Amennyiben te is módosítani kívánsz a feltételeken, akkor az együttműködési kötelezettség alapján meg kell állapodnotok, munkaszerződést ugyanis csak közös megegyezéssel lehet módosítani. A hasonló munkáért hasonló bért elvét a munkajog nem ismeri, tehát erre nem hivatkozhatsz.
Azonban tudd, hogy a gyermeked 3 éves koráig védve vagy, akkor is, ha nem te igényled a GYES-t, vagy egyáltalán nem kapod a GYES-t, 8 órás munkaviszony mellett. Ha te vetted utoljára igénybe a fizetés nélküli szabit, véd a törvény. Ha nem tudtok megegyezni, akkor az patthelyzet. Ő felmondani nem tud, te nem fogadod el az új feltételeket. Innen két út van, vagy bíróság, vagy vissza GYES-re.
Próbálj meg egyezkedni, ragaszkodj a munkakörödhöz, és erre hivatkozva ragaszkodj a fizetéshez is. Hátha így a felajánlott új munkakörnél jobb lesz a fizetés az eredeti tárgyalási helyzethez képest.
Sok sikert!

Ági

Dolgozó mami 2011.05.26. 22:39:37

@Dósa Valcsi: Kedves Valcsi, még egy információ, amit tudnod kell. A törvény előírja, hogy ha a munkáltató nem tud munkát biztosítani a munkavállalónak, állásidőt kell fizetnie. Nos, ezt csak nagyon kevés munkáltató teszi meg ma Magyarországon, a legtöbb cég ehelyett másik, alacsonyabb, gyakran méltatlanul alacsony munkakör ajánl, arra várva, hogy az anyuka maga mondjon fel - mert ők ugye nem mondhatnak fel a gyermek 3 éves koráig. Tehát ha az eredeti munkakörödbe nem tudnak visszavenni, és törvényesen járnak el, akkor állásidőt fizetnek, vagy megállapodtok egy másik munkakörben. A lényeg a megállapodáson van, azaz a te beleegyezésed is kell. A felajánlott, állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakör elfogadása elvárható az anyukától, ha ez körülményeire figyelemmel neki aránytalan sérelmet nem okoz. De ez sajnos csak "elmélet", mert a valóságban igen ritka az anyukáknak fizetett állásidő. Ha ezt egy munkáltató megtagadja, sajnos csak bírósági úton tud az anyuka érvényt szerezni magának, tehát ha a munkáltatódtól az a válasz, hogy se régi munkakör, se állásidő, akkor vagy bíróság, vagy vissza GYED-re, GYES-re, vagy elfogadod, amit kínálnak. Így pontos a válaszom.

Ági

domaani 2011.05.30. 08:48:52

Kedves Ági!

Élőszőr is nagyon szépen köszönöm a válaszod, bocs, hogy ilyen későn válaszolok, de történt pár szomorú dolog időközben, ami miatt nem volt lehetőségem gyorsabban reagálni.
Megtettem, amit javasoltál, felhívtam a HR vezetőt és elmondtam, hogy ragaszkodok a munkába visszaálláshoz a szerződésem által tartalmazott feltételekkel.Hát nem tetszett neki, próbált ismét győzködni, de én rövidre zártam azzal, hogy legyen szíves írásos választ adni az egy hónappal korábban benyújtott kérelmemre.Na ezután megjött az ajánlott levél, amiben az áll, hogy július 21én kell munkába álljak, de előző héten fáradjak be a HRre, hogy időpontot egyeztethessek az orvosi vizsgálat miatt.
Május 12én sajnálatos családi okok miatt sürgősen el kellett utazzunk Erdélybe, ezalatt kaptam egy SMSt a HR vezetőtől, hogy mielőbb hívjam fel , munkába állással kapcsolatban, vagy írjam meg, hogy mikor hívhat.Erre én válaszoltam neki, hogy külföldön vagyok, és hogy leghamarabb ma, május30án tudnánk személyesen találkozni ( telefonhívás fogadásáról nem nyilatkoztam, tehát elméletileg hívhatott volna,ha éppen olyan sürgős lenne a dolog, habár nem nagyon értem, hogy mit szeretne)Én nem hívtam fel őt, gondolom szabadság alatt (május 19-től szabin vagyok)nem vagyok köteles neki külföldről telefonálgatni, vagy mégis? Mindenesetre ma délelőtt felhívom, kíváncsi vagyok mit remekel megint. Hamarosan jelentkezek.
Köszi még egyszer az eddigi segítséget.

Dolgozó mami 2011.05.30. 20:23:36

@JanCsi: Kedves Csilla!
Ha a gyermeked egy éves kora előtt mész vissza dolgozni, egy éves koráig nem jár a GYES sem, de az első szülinapot követő naptól igényelheted, feltéve, hogy nem dolgozol heti 30 óránál többet. Azt írtad, hogy megszűnt a cég, ez alatt pontosan mit értesz? Mert ha jogutód nélkül, akkor a munkaviszony is megszűnik (sajnos), ha jogutóddal, akkor értelemszerűen nem, hanem a jogutód cég lesz a munkáltatód. Amennyiben megszűnt a munkaköröd, akkor a következő lehetőségeid vannak: érdemes először egyezkedni, hogy milyen másik munkakört tudnak ajánlani. olyan, hogy hasonló munka hasonló bérért, nincs az Mt-ben, tehát az egyezkedés során semmire nem tudsz hivatkozni, csak a saját jogos érdekeidre. A felkínált állás nem járhat aránytalan sérelemmel, teherrel rád nézve, de nincs sehol pontosan a törvényben definiálva, hogy mi helyett mit kell, vagy illik felajánlania a munkáltatónak. Nem vagy köteles bármit elfogadni, de az együttműködési kötelezettség rád is vonatkozik. Jó hír, hogy a munkáltató egyoldalúan nem módosíthatja a munkaszerződésedet, ez csak közös akarattal történhet. Ha nem tudtok megállapodni, nem küldhet el téged a gyerek 3 éves koráig, de mivel nem is tud neked munkát adni, elméletileg állásidőt kéne fizetnie. Gyakorlatban ez nagyon-nagyon ritkán van... :-( A gyermek 1 éves kora előtti munkába állásnál a "bérvédelem" arra vonatkozik, ha egészségügyi okok miatt lett más munkakörbe áthelyezve az anyuka (pl. szoptatós anyuka vegyszeres munkakörből).
Ha nem tudtok megegyezni, és az állásidőt sem tudod elérni, bármikor visszamehetsz újra fizetés nélkülire (amúgy sokszor erre megy ki a játék...).
Remélem hasznosak voltak a válaszaim, bár elég korlátozott a mozgástered a leírtak és a szomorú magyar gyakorlat alapján...
Sok sikert, üdv:

Ági

JanCsi 2011.05.31. 21:55:36

@Dolgozó mami: Nagyon köszönöm a válaszokat! Jogutóddal szűnt meg és azóta azt is kinyomoztam, hogy a leányvállalatnál ahová átkerültem létezik ilyen elnevezésű pozíció mint amiben én is voltam így tudomásom szerint akkor kötelesek lesznek abban a munkakörben szabad helyet biztosítani nekem, mégha "ül" is abban a poziban jelenleg valaki, vagy épp nem tervezték volna bővíteni azt a csapatot. Jól tudom, ugye?!
(Írtad, hogy ritka az állásidő. Nekem most is van ismerősöm aki nagy multinál épp állásidőn van és otthon van a kicsivel).
Mégegyszer köszönöm a segítséget!

Dolgozó mami 2011.06.03. 13:25:19

@JanCsi: Ha a munkakör létezik, és a jogutód leányvállalatán is ugyanaz a tartalma, akkor bizony abba kell visszavenniük, mert neked arra szól az érvényes szerződésed.
Üdv és sok sikert:

Ági

oeva 2011.06.06. 22:36:54

Kedves Ági!
Az egyik válaszban említett állásidőről hol lehet többet megtudni? Kisfiam 2 éves kora után mennék vissza dolgozni, de még nem tudom, milyen esélyekkel, ezért érdekelne.
Köszönöm! Éva

Dolgozó mami 2011.06.09. 20:46:57

@oeva: Kedves Éva!

Az állásidőről a Munka törvénykönyve rendelkezik, de a munkáltatók jó része "szereti" ezt figyelmen kívül hagyni, pláne visszatérni szándékozó anyukák esetén. A 151 § (4) pontja mondja, ki, hogy: "A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg." Tehát ha te jelzed, hogy mész vissza, és az a reakció a munkáltató részéről, hogy jelenleg nem tudnak neked munkát adni, akkor jogosult vagy erre. De mint az a kommentekből is kiderül, ez az egyik legvitatottabb téma. Hamarosan foglalkozom vele részletesebben is, egy szakjogász segítségével, hogy minél több pontos információ kerülhessen az anyukák birtokába.
Üdv:

Ági

JanCsi 2011.06.10. 14:52:46

@Dolgozó mami: Kedves Ági!

Újabb fejleménnyel kapcsolatban írok Neked ismét.
Közölték a cégnél, hogy ugyan van a cégnél olyan pozíció amiben dolgoztam, de ennél a leányvállalatnál csak vidéki kollégák dolgoznak ebben a pozícióban, Pesten nincs ilyen funkció (toborzás), mert az anyavállalat végzi.
Ilyenkor mi a lehetőségem?! Mondhatom azt, hogy márpedig ha létezik a pozíció akkor tessék nekem budapesti telephellyel adni egy ilyen munkakört? (mondjuk Budapestről elég bajos állandó utazással pl. pécsi, szegedi új kollégákat toborozni, ill. interjúztatni). Hogy látod a helyzetet? Előre is köszönöm válaszodat!

oeva 2011.06.10. 22:35:11

@Dolgozó mami: Kedves Ági!
Köszönöm a választ. Kíváncsian várom a szakjogászos újabb cikket! :)
üdv, Éva

Dolgozó mami 2011.06.12. 15:08:36

@JanCsi: Kedves Csilla!
Megfogtál :-), ez a helyzet kezd nagyon zavarossá válni, nem is tudom, mi lenne a jó megoldás. Ha abban a városban szeretnél dolgozni, ahol nincs ilyen munkakör, akkor nem tudom, hogy hogyan végezhetnéd a munkádat. Gondolj bele, ha egy cégnek van egy pesti központja, és csak itt vannak mondjuk könyvelők, a vidéki irodákban nincsenek, mert átszervezték céget, akkor a vidéki, GYED-ről visszatérő könyvelő anyuka hol végezhetne munkát? A tiéd is egy ilyen helyzet valahogy... kissé olyan "magyar népmesebeli", van is, meg nincs is munkakör :-)
Legjobb tudásom és tapasztalatom szerint azt javasolnám neked, hogy próbálj meg egyezkedni velük, várd ki, hogy ők mit ajánlanak. Dolgozni jogod van visszamenni, ha az eredeti munkakör megszűnt (vagy legalábbis te a létező munkakört nem tudod ellátni vidéken), akkor vagy másik munkakör, vagy állásidő. A másik munkakört nem vagy köteles elfogadni, ha lényegesen hátrányosabb, de téged is terhel az együttműködési kötelezettség. Én a helyedben egyezkednék, és igyekeznék a legjobbat kihozni belőle, úgy, hogy dolgozhassak, és hogy szívesen fogadjanak. Amennyiben nagyon nem jó a "fogadókészség" a cég részéről, az összes dokumentummal, információval egy munkaügyi jogászhoz fordulnék, mert ez már annyira bonyolult helyzet, hogy talán bírósági gyakorlatban találni valami támpontot.
Mindenképpen írd majd meg, hogy mire jutottál, nagyon érdekel!

Üdv:

Ági

máriaa 2011.06.22. 05:33:44

Kedves Ági!SOS segítségedet szeretném kérni ugy látom végre találtam egy hozzáértő embert :-)
2007.07.hó-tól dolgoztam a cégnél 2009.06.24-től gyed-en vagyok 2011.06.24-én lejár a gyed-em 2011.május 8-án jeleztem írásban és szóban egyaránt visszatérési szándékomat(bolt.vez.lidl).Választ csak szóban kaptam,hogy minden rendben visszamehetek igaz másik üzletbe és alacsonyabb munkakörbe mert abba az üzletbe nincs hely ahonnan eljöttem.Én hajlandó lettem volna a kompromisszumos megoldásra is,ha lehetőségem lett volna oda eljutni(2óra utazásra van és hajnal 3 kor nincs vonat)DE 2011.06.20-án este felhívtak 21-én mentem volna a szabim kiíratni,hogy ne menjek szabit íratni,mert csak gyes után kötelesek vissza venni gyed után csak akkor kell vissza venniük,ha akarnak ez csak egy lehetőség nekik de nem kötelesség.Ez tényleg így van?Az a baj ezzel ha esetleg így van,hogy én nem igényeltem meg a gyes-t és lemondtam a fizetés nélküli szabadságot is és most közlik,hogy nem vehetem ki a szabadságomat se ,ha tudom hogy nem vesznek vissza akkor munkát keresek,mert nem tehetem meg még egy hónapig sem hogy itthon legyek 25000.-ft-ért,de most még azt sem kapok amíg nem fut át a gyes intézése és 4 nap alatt munkát sem olyan könnyű találni ugyebár.Van ilyen hogy gyed-em lejárta előtt 4 nappal közlik,hogy bocs,de mégse.Írásban semmi választ nem kaptam.A kérdés mit tegyek 2011.06.25-től?Se gyes,se szabi,se fizetetlen szabin nem leszek 25-től.Jelenjek meg munkára talán vagy fogalmam sincs. Üdv.Mária

Dolgozó mami 2011.06.23. 21:06:17

@máriaa: Kedves Mária!

Ha GYED vagy GYES alatt vissza szeretnél mennyi dolgozni, és ezt kellő idővel előre jelzed, a munkáltatód vissza kell, hogy vegyen az eredeti munkakörödbe. Az, hogy GYED alatt erre nem kötelesek, nem igaz. A visszatérés jelzése után a bent maradt szabadságaidat ki kell adni, s ezek után pedig fel kell venned a munkát. Tehát amit tehetsz, hogy újra egyeztetsz a munkáltatóddal, és elmondod nekik, hogy biztosan tudod, hogy kötelesek vissza venni, és a szabik kivétele után munkát biztosítani neked az eredeti munkakörödben. Ha ez segít, nyugodtan mondd azt, hogy egyeztettél a munkaügyi központ jogi osztályán egy jogásszal, és tőle tudod hogy vissza kell, hogy vegyenek (amúgy ezt valóban bármikor megteheted, tehát nem is hazugság :-). Talán ettől jobb belátásra térnek. Másik üzletbe csak akkor tehetnek át, ha ebbe te is beleegyezel, hiszen gondolom a munkaszerződésedben benne van a munkavégzés helye, és azt nem módosíthatja csak úgy a munkáltatód. A gyermeked 3 éves koráig védve vagy a rendes felmondás ellen is, tehát nem küldhetnek el csak úgy.
Állj ki a jogaidért, biztosan sikerül, ha kissé határozottabb vagy.

Várom, hogy válaszolj, hogy mire jutottál!
Üdv:

Ági

máriaa 2011.06.24. 08:35:34

Szia Ági! Annyira jutottunk,hogy vissza vesznek,de nem az eredeti helyemre az ottani ember már a második utánam és sima szerződése van(gondolom ez nem számít).A lényeg az hogy a szabimat kiírják az már tuti sikerült a szabi idejére 320e-ről 380e-re feltornásznom a fizum,de persze nem tudom a helyemen lévő mennyit kap (szerintem 450e-et ez az összeg utólag reklamálható,ha aláírom a 380e.bér módosítást,mert persze én nem nézhetem meg mennyit keres most a boltvez.)és felajánlottak egy helyettesi állást 250e-ért.Az a helyzet,hogy nem tudom mi lenne a jobb,ha harcolok az eredeti helyemért ami nagy felelősséggel jár és kellő segítség nélkül vissza tanulni bele úgy,hogy minden megváltozott még az egész vezetőség is sőt egy régi dolgozó sincs és ez egy jól össze szokott csapat,ahogy látom,hát...Ha arra gondolok,hogy hosszú távú munkát szeretnék,akkor szerintem a helyettesi állás korrekt lenne a mai világba meg főleg.Most ezzel csak az a problémám,ha aláírok egy munkaszerződés módosítást akkor milyen hátrányok érhetnek vagy milyen formátumba kéne ezt megírni,hogy jó legyen? pl.védettség,esetleg ezt az új szerződést ők egyoldalúan tovább módosíthatgatják,vagy esetlegesen ha mégis arra megy ki a játék,hogy megszabaduljanak tőlem,de előbb csökkentsük a bérét,akkor elesek-e az egyébként megillető kifizetésektől.És mik ezek a pénzek?Hát nehéz ez az ügy ,de sokat segítettek eddigi tanácsaid is.Nagyon szépen köszönöm a segítséged :-) Mária

M.Szilvia 2011.06.24. 08:58:40

Kedves Ági!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra. Sok hasznos információt tudtam meg korábbi kérdésekre adott válaszaidból. Néhány kérdésem azonban még így is lenne hozzád. Kislányom 2011.10.14-én tölti be második életévét, így szeretnék visszamenni dolgozni. A munkáltatómmal már beszéltem ez ügyben, nagyon készségesek voltak a munkaügyön is és a közvetlen főnököm is (bankról van szó, országszerte nagyon sok fiókkal). Úgy terveztem, hogy a kicsi születésnapjától kezdve kiveszem az évek során összegyűlt szabadságomat, ami majdnem december végéig elég lenne (már ki is számolták)és januárban állnék ténylegesen munkába. Azonban mégis van némi szépséghibája a dolognak, ugyanis a közvetlen főnököm úgy tudna visszavenni ugyanabba a bankfiókba, ha már szeptember 1-jétől állományba vesznek, kiveszem az szabadságom egy részét (csak szeptember hónapra), a többit majd elosztva, mert egyébként nem biztos, hogy akkor, amikor én szerettem volna tud nekem pozíciót biztosítani. A gond az, hogy a kislányomat csak októbertől vették fel a bölcsibe és a beszoktatás minimum 2 hét (amit és a szabadságom letöltése alatt talán gond nélkül megoldhattam volna), de ekkor már dolgoznom kellene a fent említettek alapján. Továbbá, ha nem tudom elfogadni az ajánlatát, lehetséges, hogy más bankfiókba kerülök, ami csak távolabb lehet a lakhelyemtől. Kérdésem, hogy ezt megtehetik, ha a munkaszerződésem (mint szinte mindenki másé ennél a banknál) sajnos változó munkavégzési helyű.
Válaszodat előre is köszönöm!

máriaa 2011.06.24. 12:21:09

Szia Ági!Elkiabáltam,már hívtak is hogy mégse illett meg szerintük több bér a szabim alatt,mint szülés előtt.Én már hívtam egyszer a munkaügyi központot segítségért,de nemtudták megmondani,hova is fordulhatnék.Nem tudsz olyan helyett ahol valami jogi személy ingyen segít ilyen ügyben? :-( Mária

máriaa 2011.06.24. 13:03:48

Szia Ági! Ne haragudj,hogy ennyit kérdezek,de tudnom kellene azt is ha munkaszerződést módosítást írok alá jelen esetben boltvezetőröl,helyettesre akkor 3 hónapig próbaidőn leszek és az alatt bármikor elküldhetnek? Köszi Mária

Dolgozó mami 2011.06.24. 15:28:07

@máriaa: Kedves Mária!

Nos, akkor nézzük a válaszokat (ide írom az összes feltett kérdésedre):
Az Mt. rendelkezik arról, hogy a szülési szabadságról visszatérő nő bérét rendezni kell:
"84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó." Tehát ha van ilyen munkakört betöltő munkatársad, vagy vannak ilyen munkatársaid, akkor annyit kell kapnod, amennyit ők, én onnantól kezdve, hogy a fizetés nélküli szabit megszakítod, azaz már a bent ragadt szabadság kivételének idejére is. Erről te azonban nem győződhetsz meg semmilyen módon, hanem a munkáltatódnak kell ezt automatikusan megtenni. Ha ő ezt "elfelejti", jogod van rákérdezni, és szólni, hogy te tudod, a törvény ezt előírja. Az eredeti munkakörbe kell, hogy visszavegyenek, függetlenül attól, hogy valaki abban dolgozik jelenleg, és attól is, hogy vele milyen szerződést írtak alá, határozottat, vagy határozatlant. Ha neked is megfelel, elfogadhatsz más munkakört, ez mindig egyezség kérdése, nem kényszeríthetnek rá, de abban a bér biztosan nem lesz a régi béred, hiszen az általad említett helyettesi munkakör alacsonyabb hierarchiai szintet takar, alacsonyabb bérezéssel (ez amúgy így rendjén is van, hiszen a fizetés a munkakörhöz, annak komolyságához, felelősségéhez igazodik elsősorban). De a mennyivel kevesebbre sincs adott szabály, csak az, hogy ha más is van boltvezető helyettesként alkalmazva, és azonos a gyakorlata, akkor annyit kell kapnod, mint ő. Ez az egyenlő munka, egyenlő bér elve. Erre hivatkozhatsz mindenképpen! A módosítás esetén nem lehet újra próbaidő, hiszen nem szűnt meg a munkaviszonyod, és nem köttetik egy új, hanem a régi folytatódik, csak egy másik munkakörben, másik bérezéssel, feladatkörrel, felelősséggel. A felmondási védelem ettől függetlenül él, az nem munkakörre szól, hanem a gyereked 3 éves koráig! Tehát akármit is írsz alá, figyelj ezekre!
Ha a régi munkakörödhöz ragaszkodsz, bizonyára könnyebb lesz keresztülvinni a szabik kifizetését magasabb bérrel, hiszen akkor az a munkakör is marad a későbbiekben. Ha újat fogadsz el, akkor is járna a magasabb bér a szabik idejére, ha a módosítást csak a szabik után írod alá, vagy most aláírjátok, de csak a szabik letelte után lép életbe. De ez utóbbira látom a legkevesebb esélyt, annak alapján, amit írsz a cégről :-(
Összefoglalva: ha neked megfelel, beleegyezhetsz egy alacsonyabb munkakörbe, továbbra is védve vagy, de ezzel a módosítással biztosan alacsonyabb bér is fog járni.
Munkajogi tanácsadás nincsen folyamatosan a munkaügyi központokban, hanem adott napokon bizonyos órákban, s általában telefonon is megy. De azért ezt el kellene, hogy mondják neked telefonban, nem értem, miért nem segítettek.Ők azonban maximum tanácsot adnak, nem képviselnek téged, vagy nem járnak el az ügyedben. Az már jogászi feladat. De ha okosan és határozottan tárgyalsz, és igyekszel kompromisszum-késznek mutatkozni, remélem, hogy sikerül megegyezni velük!
Nos, remélem, minden kérdésedre választ kaptál, ha további fejlemény van, írd meg, kérlek, kíváncsi vagyok, mire jutottál.
Üdv:

Ági

máriaa 2011.06.24. 21:20:09

Szia Ági! Most már sok mindent tudok :-)Nagyon jó,hogy vannak még ilyen segítőkész emberek akik a szabadidejükből nem keveset önzetlenül áldoznak arra,hogy rajtunk tudatlanokon segítsenek.Eddig sok helyre írtam és telefonáltam,de ilyen érthető,használható választ sehol nem kaptam,többnyire semilyen választ sem kaptam.Tényleg le a kalappal a tudásod és segítőkészséged előtt.Nem tudom mire mentem volna nélküled :-) Hétfőn hívnak,majd újra szerintem addig tanulmányozzák a törvényeket amiket együttműködésem jeléül kérésükre átküldtem nekik.A határozott fellépésemmel nincs probléma az menni fog,csak ugye az a kellő tudással párosulva ér valamit,ami neked hála alakul :-) Mária

máriaa 2011.06.25. 07:07:24

Szia Ági!Még egy kérdésem lenne alá kell nekem írni egy fizetésemelésről szóló papírt a szabi kiadása előtt?Mert erről is volt szó,még a 380e verziónál.Azt olvastam az automatikusan jár. Szia Mária

Dolgozó mami 2011.06.26. 15:42:30

@máriaa: Kedves Mária!

Az aláírandó dokumentum egy szerződésmódosítás kell, hogy legyen, amiben a munkabéredet módosítják, és igen, mindkét félnek alá kéne írnia.
Sok sikert a hétfői egyeztetéshez, remélem eléred a célodat!

Ági

Dolgozó mami 2011.06.27. 20:49:05

@M.Szilvia: Kedves Szilvi!

Nem könnyű a helyzeted, mert mint írtad, szívesen vennének vissza, mennél is, csak hát nem úgy és akkor, ahogy ők kérik... A bent maradt szabadságokat a munkáltató köteles kiadni a fizetés nélküli szabid megszakítása után, ettől érvényesen nem lehet eltérni. Tehát az, hogy kezdj el dolgozni, és a szabikat majd kiadja később, egyenlőre nem törvényes. Talán lesz egy módosítás a Munka Törvénykönyvében ezen a téren, s a szabadságok pénzben megválthatóak lesznek munkába visszatéréskor is, de ez egyenlőre még nem biztos. A kérdésem, hogy a másik bank az hol lenne, ugyanabban a városban, ahol a korábbi helyed is volt? És mennyire lenne az otthonodtól, mennyit kellene utazni? Mert vannak bizonyos nőkre vonatkozó előírások az Mt.-ben, pl. másik városban történő munkavégzésre nem kötelezhető egy anya a gyermek 3 éves koráig, de ehhez tudni kéne a pontos helyzetet, másik várost jelent-e ez, s ha nem, akkor hány óra utazást? Mennyivel lenne hátrányosabb számodra? Esetleg ezekre lehetne hivatkozni...
De mivel ugyanaz a szerződésed él, mint korábban, sajnos a változó munkavégzési hely is érvényes rád. De érdemes lenne megpróbálni hivatkozni arra - ha tényleg sok utazással jár - hogy ez a személyi, családi körülményeidre tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel jár. Ha mindenképpen hamarabb kezdesz dolgozni, esetleg alternatív megoldásként apuka is kivehet 2 hét szabit a beszoktatáshoz :-), már ha az ő munkahelye ezt tolerálja...
Remélem tudtam valamennyit segíteni, sok sikert, üdv:

Ági

máriaa 2011.06.28. 05:38:14

Szia Ági! Megkaptam a fizetés módosítást igaz kevesebbet mint kellett volna,kiírták a szabit is. A helyettesi beosztáshoz elég kevés pénzt akarnak adni,plusz járjak be Bp.-re 55km oda 55km vissza 2.5-3 óra utazás és a pénz feleannyi sem és a munkabeosztás is rosszabb :-( Hát egyenlőre ezt nem írtam alá.Szerinted van esélyem érvényesíteni a jogaimat,véd annyira a törvény,hogy belemerjek vágni?A cég nem szeret pereskedni,mert félti a hírnevét (amin már nem igazán van mit)inkább egyezkedni szoktak,ha nem tudnak hülyének nézni.Vagy esetleg meglehet írni úgy azt a munkaszerződés módosítást,hogy csak a gyes idejére szóljon és utána vissza kapjam a beosztásom vagy ha elküldenek,ne a helyettesi összeggel tegyék azt.Fogalmam sincs mit tegyek az a baj,hogy nem bízok bennük :-( Mária

Dolgozó mami 2011.07.03. 17:36:16

@máriaa: Kedves Mária, ahogy írtam korábban is, az eredeti munkakörödbe kötelesek visszavenni, minden más, amit a felajánlottak közül elfogadsz, az a te döntésed, de ott a bér már nem lesz garantáltan annyi, mint boltvezetőként. Annyit kell adniuk, mint más helyettesnek az egyenlő munka egyenlő bér elve alapján. Az általad említett bejárás új dolog, mi van az eredeti munkaszerződésedben? Melyik boltba, melyik városra szól? Mert másik városba a gyermeked 3 éves koráig csak a beleegyezéseddel küldhetnek dolgozni, tehát ha eddig mondjuk egy adott városban dolgoztál, akkor oda kell visszavenniük. Ezt esetleg még érdemes lenne tisztázni!
A munkaszerződés módosítást természetesen lehet határozott időre is kötni (ez általában a GYES folyósításáig szokott tartani), s ha az az idő lejár, a korábbi lesz újra mérvadó a foglalkoztatásodnál, ez például egy járható út lenne.
Abba belebocsátkozni, hogy ha perelsz, mi lesz a kimenete, én nem mernék… látod, még most is tudok kérdezni olyan dolgokat, amik befolyásolják a helyzeted megítélését (munkavégzés helye a szerződésedben), tehát nyugodt szívvel azt mondanom, hogy persze, perelj csak, elég felelőtlenség lenne – nem csak az én részemről, bárkiéről egy online tanácsadás alapján! De ezen túl az is igaz sajnos, hogy semmi sem biztos, amíg a bíróság nem dönt. Egy ügyvéd is csak azt fogja mondani, talán igen, vagy talán nem. Ha ez megnyugtat, keress egy jó ügyvédet, és kérj tőle egy konzultációs időpontot. Az összes tény, adat és dokumentum birtokában ő azért kell, hogy mondjon egy szakvéleményt.
Szerintem gondold át ezt és a korábban írtakat is, s utána hozz egy döntést. Vissza szeretnél térni a munka világába, kezdj el újra dolgozni, a jelenleg legjobb kiharcolható feltételekkel. Aztán utána majd jöhetnek a nagyobb kihívások :-)
Remélem sikerül megoldanod, üdv:

Ági

Kristó Anikó 2011.07.06. 13:01:29

Szia Ági!
Tavasszal már volt néhány levélváltásunk,remélem emlékszel rám,habár tudom,hogy nagyon sokan kérnek tőled segítséget!
Az Általános Iskolát ahova készültem visszamenni dolgozni gyed után gyes mellett végül is csak bezárta az önkormányzat!
De hála az önkormányzat biztosít továbbra is munkahelyet!Igaz választani kellett,hogy maradok-e itthon gyesen,vagy teljes munkaidőben újra munkába állok.Gyes mellett nem biztosítottak volna részmunkaidős állást és a gyes magában nagyon kevés pénz,úgyhogy belementem a teljes munkaidőbe.Előzetes érdeklődés és személyi elbeszélgetés során döntöttem úgy,hogy a felajánlott új állást elfogadom.Személy szerint én egy kicsit még jobban is jártam így,mert terhesség előtt állandó délutáni műszakban,takarítónőként dolgoztam az iskolában.Most az új munkahelyemen a szakmámban (szakács vagyok) kaptam elhelyezést,az itteni Gyermekélelmezési konyhán,7-15.-ig műszakban.
A gyed-es szabadságomat letölthetem (május 25.-augusztus 22.-ig)és csak a szabadság után kell munkába állnom.Sőt a közalkalmazotti bértáblában is eggyel feljebb besorolást kaptam,mert idáig a szakmám nem volt beszámítva!
Úgyhogy én nagyon bízok az új munkahelyben,remélem nem csalódok nagyot!Gondolj rám a továbbiakban is!
Az eddigi segítségedet nagyon köszönöm.
De ha nem baj lenne még egy kérdésem.
Májusban priviben jelezted,hogy lehetséges,hogy a szabadság mellett is igényelhető a gyes,és utánaérdeklődsz a dolognak.Ebben az ügyben sikerült valamit kiderítened?Mert ha valóban lehet akkor erre a három hónapra én is megigényelném visszamenőlegesen.(05.25-08.22.)
A válaszodat előre is köszönöm,és még egyszer köszönöm az eddigieket is.
Szia Anikó

Dolgozó mami 2011.07.06. 21:29:48

@Kristó Anikó:
Kedves Anikó!

A MÁK ügyfélszolgálatánál továbbra is az az álláspont, hogy nem jár a 8 órás szabadságok kifizetésére alatt a GYES, hiába kérdeztem én is többször rá, mert máshonnan meg azt az információt hallottam, hogy a szabik kifizetése nem érinti a GYES folyósítást. De ők kifejezetten megmondták, hogy amíg a Kincstár hivatalosan nem adja nekik írásba, hogy mehet a GYES és a 8 órás szabi együtt, addig ők nem mondhatnak mást.
Szóval továbbra is ez a helyzet.
Nagyon örülök, hogy összejött a másik állás, kívánom, hogy jól menjen minden!
Üdv:

Ági

fmat 2011.07.20. 23:58:54

Kedves Ági!
Lenne pár kérdésem, és remélem te tudsz ebben segíteni.
Első babával vagyok GYEDen. Ha lejár (2. szülinapkor) szeretnék visszamenni a céghez, de szeretnénk második babát. Tehát csak a szülésig szeretnék visszamenni. Pontosabban annyira nem akarok visszamenni, mert közben nagyon megváltoztak ott a viszonyok. A munkakörömet megszüntették ez biztos, és az is, hogy ők sem nem nagyon szeretnének viszontlátni. Az a kérdésem, hogy anyagilag hogy járok a legjobban: visszamegyek, kiveszem a szabikat. Utána a nagyi elmegy GYESre, én pedig azt mondom, hogy 8 órában akarok "dolgozni" a szülésig.
Kérdéseim:
Arra hivatkozva, hogy nincs már nekem munka, az állásidő kifizetését kérhetem a szülésig?
Ha 3-an voltunk azonos pozícióban, én elmentem szülni, a másikat kitették, és a harmadik egy másik (elvileg magasabb)pozíciót kapott (most talán ő lenne a főnököm, ha lenne még az én pozícióm a cégnél), ez béremelésnek minősül? És hogyan tudom én bizonyítani, hogy volt béremelés? (Mondjuk azt soha nem fogom megtudni tőle nyilván, hogy kapott e ezért több bért, de valószínűleg kapott.)
Ha azt mondják, hogy rendben, újra visszajöhetsz, de nem adnak munkát, akkor mit tegyek/tehetek? Ha minden nap 4 óra "munka" után felállok, hogy fáj a poci, akkor tehetnek velem valamit?
Ha már a szabikkal együtt bent voltam 180 napot, utána ha kiír a dokim (nem vesz. terhesként, hanem egyébbel), akkor megkapom a fizum X%-át korlát nélkül a szülésig?
Szóval mi a számomra legjobb megoldás vajon....? Sajnos azt kell írjam "számomra", mert eddig sem voltak korrektek velem...
Köszönöm előre is a segítséged! Rici

Dolgozó mami 2011.07.23. 15:18:18

@fmat: Kedves Rici! Nézzük először a visszatérést: ha bejelented írásban, hogy vissza szeretnél menni dolgozni, a munkáltatódnak foglalkoztatnia kell. Ha a munkaköröd tényleg megszűnt (ezt neki kell bizonyítania, nem elég, ha ezt állítja), másik állást ajánlhat fel, s ha ez megfelel neked - feladatok és bérezés hasonló - azt az együttműködés elve szerint illik elfogadni. Arra tehát ne alapozz, hogy biztosan kifizetik neked az állásidőt, hiszen ezt szeretik legkevésbé megtenni a cégek, ha mindenképpen visszamész, nekik is jobban megéri munkát adni neked... Az új honlapomon (www.dolgozomami.hu), a blog menüpontban nemrég jelent meg két új cikk az állásidőről, olvasd el őket figyelmesen, sok információt találsz benne, hogy felkészülhess erre az esetre is! Nézzük a második dolgot - béremelés: ha visszamész az eredeti munkakörödbe - ha még létezik -, úgy béremelésre akkor számíthatsz, ha ugyanabban a munkakörben másnak időközben emeltek. Ha valakit, aki korábban abban a munkakörben dolgozott, mint te, előléptettek egy magasabb munkakörbe, az nem jogosít fel béremelés igénylésére. Ha nincs másik dolgozó, aki ugyanabban a munkakörben dolgozik - azaz nincs összehasonlítási alapod - akkor az éves átlagos béremelés kellene hogy legyen az irányadó, és erről a munkáltatódnak automatikusan kéne tájékoztatni téged. Sajnos a valóság legtöbbször nem ez :-( De ha másik munkakört ajánlanak, az nem jelent feltétlenül ugyanannyi bért, mint szülés előtt.
Tekintettel arra, hogy a második baba miatt mindenképpen szükséged van 180 bérezett napra, a TB szakértő ismerősömmel, Pintér Kathrinnal egyeztetve a következőt ajánlom neked: jelezd hivatalosan a visszatérésedet - tértivevényes levélben - ha mód van rá, vedd ki a bent ragadt szabijaidat az elején - bár 2011. július 19.-e óta már nem köteles a munkáltató az akadályoztatás elhárulásától számított 30 napon belül megkezdeni kiadni a szabit, a szabadságok kiadása elcsúszhat 183 napra is az Mt. mostani változásával - és vagy a régi, vagy egy másik munkakörben kezdj el dolgozni. Munkajogi szempontból egyáltalán nem tanácsolom neked azt, hogy 4 óra után felállj, és hazamenj, hiszen ez jobb esetben csak igazolatlan órákat eredményez, de ha rendszeresen megcsinálod ezt, akár rendkívülivel el is küldhetnek. A munkáltató nem köteles azt tolerálni, hogy a dolgozója minden nap az egészségi állapotára hivatkozva hazamegy 4 óra munka után, ha 8 órás a munkaszerződése, hiszen ha beteg, nem keresőképes (márpedig ha hazamész a pocira hivatkozva, akkor annak minősülsz) akkor táppénzen kéne lennie. Van ugyan törvényi szabályozás arra, hogy a kismamát mely esetekben kell áttenni másik munkakörbe, vagy állásidőt fizetni neki, ha egészségügyi szempontból nem megfelelő az állapotának a munkaköre, de ilyenkor orvosi vélemény szükséges, ami igazolja ezt. Ráadásul igazolatlan órákra nem kapsz fizetést, tehát jelentősen csökkenhet a béred, s így a TGYÁS és a GYED is. Anyagilag úgy jársz a legjobban, ha végigdolgozod ezt az időszakot.
Ha a 180 nap megszerzése után táppénzre mész, sajnos ugyanúgy vonatkozik rád a táppénz felső korlátja, mint másra, tehát nem a fizetésed x %-át fogod kapni a szülésig. Sajnos a törvény itt is változott nemrég.
Nos, mindent összevetve én ezeket tudom tanácsolni neked. Gondold végig alaposan, s ennek megfelelően cselekedj utána!
Sok sikert a második babához!
Üdv:

Ági

edomano 2011.07.25. 16:44:48

Szia!
Ebben a témában nem vagyok nagyon jártas, és a helyzetem is elég bonyolult. Ha tudsz kérlek segíts!
Szóval a kisfiam 2011 szeptemberben tölti a 2 évet, és úgy néz ki tudok menni dolgozni :)
De: mivel én pedagógus vagyok, nem tudom hová sorolnak, kaphatok GYES-t? Kötelező heti óraszámunk nem haladja meg a 30 órát, viszont a munkavégzésünk jellege: teljes munkaidő. Szóval mi van ilyenkor?
A másik, sajna a nagyik dolgoznak még, így tehát ők nem jöhetnek számításba GYES miatt, viszont van egy dédink, Ő mehet GYES-re?
Tényleg Ő lenne a kicsivel.A kérdésem a következő. A nyugdíját elveszik, vagy mellette kapja a GYES-t is?
Mondtam elég bonyolult a helyzetem.
Válaszodat előre is köszönöm:
Edit

Dolgozó mami 2011.07.27. 20:34:59

@edomano: Kedves Edit!

Bár a közalkalmazotti jogviszonyban korántsem vagyok olyan jártas, mint az Mt. hatálya alá tartozóban, megpróbálok válaszolni a kérdésedre. A GYES igénylés feltétele, hogy max. 30 órás heti munkaidő legyen a szerződésedben, tehát ha abban teljes munkaidő van, nem vagy jogosult a GYES-re munkavégzés mellett. A MÁK ügyfélszolgálatának tájékoztatása szerint csak nagyszülő veheti igénybe a GYES-t, dédi nem. A lehetőségeid innentől kezdve eléggé behatároltak, vagy teljes munkaidőbe mész vissza, és a GYES-t nem kaphatod, vagy kéred a részmunkaidőt a munkahelyeden - ezt közalkalmazottaknál heti 20 órában meg kell adnia a munkáltatónak a gyermek 3 éves koráig - s így a GYES-t megtarthatod. Ez azonban időarányosan kevesebb bérrel is jár, s sajnos a 30 órás heti munkaidőbe már ne köteles belemenni a munkáltatód. Próbálj meg egyezkedni vele, hátha rugalmasak, illetve azt kell kiszámolnod egyáltalán, mivel jársz jobban anyagilag eme kettő közül. Apuka is elmehet GYES-re, ha megfelel a jogosultsági feltételeknek, de gondolom ez nem a legjobb anyagilag a családnak.
Sok sikert a munkáltatóval való egyezkedéshez!
Üdv:

Ági

Krisztinka80 2011.08.23. 14:23:58

Szia Dolgozómami!

Kormánytisztviselő mehet-e vissza 6 órában GYES mellett dolgozni? Ha igen, tudnál esetleg megadni hivatkozást? Köszi!

Dolgozó mami 2011.08.24. 17:53:36

@Krisztinka80: Kedves Krisztinka!

Kormánytisztviselők esetében nem kötelezhető a munkáltató részmunkaidőre, ha az anyuka GYES mellett szeretne visszamenni dolgozni, ez csak közalkalmazottak esetén van. Amit megtehetsz, hogy a Munka Törvénykönyve 84/A. §-ának - köz- és kormánytisztviselőkre is hatályos szabálya szerint, írásban kezdeményezed, kéred a munkaszerződés módosítását 6 órásra, s a munkáltatód mérlegelési jogkörében eljárva dönt a módosításra vonatkozó ajánlat elfogadásáról, vagy elutasításáról. 15 napon belül válaszolnia kell, de mint írtam, nem köteles elfogadni a módosítási javaslatot, jogos érdekére, így különösen a munkaszervezés körülményeire, a gazdaságos működés és a munkakör betöltésének feltételeire hivatkozva ezt visszautasíthatja.
Próbáld meg, nem vesztesz semmit :-)
Üdv:

Ági

kriszmisz 2011.11.04. 10:45:44

Kedves Ági,

Több dologban is szeretném a segítségedet kérni:
1. Március 1-től szeretnék Gyes mellett 6 órában visszamenni dolgozni, kérdésem, hogy hogyan számítják ki a béremet, ha a szülés előtt 8 órában dolgoztam.
2. A felhalmozódott szabadságot hogyan számítják, ha 2008. októberében született meg az első gyerekem és 2010 februárjában a második gyerekem, tehát most vele vagyok Gyeden.
3. Az egyik gyerekem tartósan beteg, vele 10 éves koráig Gyesen maradhatok, ilyenkor a Gyes teljes időtartama alatt védettséget élvezek, vagy csak a fiatalabbik gyerekem 3 éves koráig?

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv.: Kriszta

Dolgozó mami 2011.11.04. 20:52:03

@kriszmisz: Kedves Kriszta!

A 6 órás bért időarányosan szokták kiszámolni, bár hallottam már olyan anyukáról, akinél megpróbálkozott a munkáltató azzal, hogy még ennél is kevesebbet ad. Ha a te céged nem ilyen bepróbálkozós, akkor minimum a régi béred 3/4-ével számolhatsz.
A szabadságok kiszámítása már összetettebb dolog, hiszen sok mindentől függ, az életkorodtól, attól, mennyi szabit nem vettél ki a szülés évében... Ide másolom neked az erről szóló bejegyzés linkjét, ezt olvasd el, itt minden le van írva: dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem
Nem bonyolult, ha átolvasod, könnyen ki tudod te magad is számolni, mennyi jár. Figyelj arra, hogy a cikk végén van egy másik hivatkozás, az új, idén módosult szabályokkal, azt is olvasd el!
A GYES folyósítása és a védettség nem függ össze, a gyermeked 3 éves koráig vagy védett, ha visszamész dolgozni.
Üdv:

Ági

bogaracska21 2011.11.17. 22:10:24

Kedves Ági!
2010 májusában szültem, munkaviszonyom volt. Ez a munkaviszony megszűnt 2010 júliusában. Most lejár a gyedem, gyest kellene igényelnem. ha netán terhes lennék, és gyesről szülnék akkor kapnék gyedet a második baba után? Illetve ha kapnék munkát 6 órában, hogy a gyest is megtartsam, akkor a gyerekma bölcsiben csak 6 órát maradhat? Úgyértem ha én csak 6 órát dolgozok, akkor a lányom is csak annyit maradhat a bölcsiben, nem maradhat teljes programot 8 órát? Köszi előre is, Enikő

olivboliv 2012.01.02. 08:40:39

Szia!
Olyan kérdésem lenne, hogy a szabim kivehetem-e gyed és gyes között. Elméletileg 84 nap szabim van, mivel már terhesség alatt betegállományban voltam. Közalkalmazott vagyok, határozatlan idejű szerződéssel. Szeptembertől nem a munkahelyemre mennék vissza, hanem egy másik iskolába(ha sikerül) gyes mellett. Május 15-én lesz a kislányom 2 éves, tehát akkortól venném ki a szabim,de mivel a tanév szeptemberben kezdődik maradna még szabim. Az átvihető a következő évre vagy mindenképpen most kell kivennem? A védettség a gyerek 3 éves koráig van, ha jól értettem. Utána határozatlan idejű szerződés esetén is felmondhatnak nekem?
És még egy kérdés gyes alatt nem lehetek szabin is?
Előre köszönöm szépen válaszod!

Dolgozó mami 2012.01.08. 14:35:21

@olivboliv: Kedves olivboliv!

Törvény szerint a szabadságokat az akadályoztatás elhárulása utáni 30 napon belül kell megkezdeni kiadnia a munkáltatónak, illetve az új szabályozás szerint 183 napon belül. A gyakorlatban ez úgy néz/ett ki, hogy amikor valóban vissza akart menni dolgozni az anyuka, akkor megszüntette a GYED-et vagy GYES-t, és kivette a szabikat, majd jött a tényleges munkavégzés. Nincs akadálya annak, hogy a GYED után kivedd a szabikat, majd GYES-re menj és máshol dolgozz, de mivel nem akarsz valóban munkába állni a régi helyeden, én azt javaslom, hogy egyeztess a munkáltatóddal arról, hogy csak a szabikat szeretnéd kivenni. A pénz miatt néhány anyuka csinálta ezt a múltban is, és némely munkáltató nem díjazza ezt, mivel ha az anyuka nem szól, hogy ő a szabik után bizony mégsem dolgozna, elég nagy kavarodást okozhat. Képzeld el, jelzed a visszatérési szándékot (mert ugye a szabit csak így kaphatod meg), majd a szabik kivétele után újra fizetés nélkülit kérsz, miközben a munkáltató azzal számolt, hogy te dolgozni fogsz.) A szabadságokat az eredeti munkáltatód adja ki, az új helyhez ezeknek a szabiknak nincs köze. Ha a szabadságot mégsem veszed ki, nem "veszítődik el", amikor az akadályoztatás megszűnik, azaz a gyermek 3 éves kora után visszamész az eredeti munkáltatódhoz, ki kell adnia.
A védettség megszűnésével rendes felmondással, megfelelő indokkal felmondhatnak neked.
GYES alatt nem lehetsz szabin, vagy GYES-t kapsz, vagy szabadságot 8 órára.

Üdv:

Ági

biababa2010 2012.01.19. 08:08:42

Kedves Ági!

Én azzal a kérdéssel fordulok hozzád 2010 ben született meg a kislányom és ez év júliusban tölti a két évet.Gyeden vagyok júliusban lejár és szeretnék visszamenni 6 órában dolgozni köteles e a munkáltató visszavenni? Tegnap telefonon felhívtam a személyzetist és ő azt mondta hogy nem kötelezhetem a munkáltatót hogy visszavegyen 6 órában.Erre szeretnék választ kapni valóban nem köteles visszavenni részmunkaidőben?Válaszodat előre is köszönöm! Szép napot! Mariann

Dolgozó mami 2012.01.21. 15:30:36

@biababa2010: Kedves Mariann!

Az Mt. július 1-jétől változik, bele kerül a következő szabályozás a 60. §-ba: "(3) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára - a 128. § szerinti fizetés nélküli szabadság
megszűnését követően a gyermek három éves koráig - köteles a munkaszerződést a napi
munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani."
Tehát július 1-je után a kérésedre kötelesek részmunkaidőben foglalkoztatni, de ez a napi munkaidő fele, azaz ha 8 órás volt, akkor 4 óra. A 6 óra már a munkáltató ,érlegelési jogkörébe tartozik, ezt nem köteles biztosítani neked. Azonban én a helyedben óvatosan bánnék ezzel, kérdezz rá, mondd, hogy tudod, hogy változik a törvény, s te nagyon szeretnél ezen feltételekkel újra dolgozni, de ne erőltesd, mert a felmondási védelem is változni fog sajnos. Ennek lényegéről olvashatsz részletesebben: dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szep-uj-vilag
Szóval próbáld meg, hivatkozz a törvényre, de ne feszítsd túl a húrt, mert sajnos bizonyos esetben elküldhető leszel rendes felmondással a gyermeked 3 éves kora előtt is.
Üdv, sok sikert:

Ági

szilva4 2012.02.21. 16:20:33

Tisztelt válaszadó!
Azt szeretném kérdezni, hogy jan.23-tól gyed lejárta után jöttem vissza dolgozni 8 órában, munkaköröm még meg van, és még akit a helyemre felvettek az is ott dolgozik. Férjem munkanélküli volt, törölték a nyilvántartásból és kapja jan. 23-tól a gyest.
Engem, mint visszatérő anyát a gyermek 3 éves koráig megillet így is a védettség? (nem fiz.nélk.szabadságra jött, nem is volt munkahelye)
Szilvia

Molci 2012.02.24. 23:07:07

Kedves Ági!

Én csak egy dologra szeretnék választ kapni. Mi a teendő ha felajánlottak egy másik munkakört (bár az eredeti is meg van csak más dolgozik ott) amit én elfogadtam, de egyáltalán nem azt csinálom amiben megállapodtunk?

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv:
Molci

Dolgozó mami 2012.02.26. 22:31:21

@szilva4: Kedves Szilvia!

A 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő és dolgozó anyukát megilleti a felmondási védelem a jelenlegi szabályozás szerint, ha a fizetés nélküli szabadságot legutóbb ő vette igénybe. Ez tehát jár neked. Azonban ez a teljes körű védelem csökkenni fog, s július 1-jétől lesz olyan eset, amikor elküldhető lesz az anyuka akkor is, ha a gyermek még nincs 3 éves (ha a munkaköre megszűnik, és nincs másik munkakör, amit fel tud ajánlani a munkáltató). De mivel ahogy írod, a tiéd megvan, így tehát továbbra is védett vagy.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.02.26. 22:42:10

@Molci: Kedves Molci! Mi az, hogy egyáltalán nem? Mi a felajánlott munkakör, és mit csinálsz valójában? Munkaköri leírást kaptál a munkakörödről?
Mert némi rugalmasságot azért elvárhat a munkáltató, de értelemszerűen egy portást nem lehet könyvelői feladatokkal megbízni, és a könyvelőt sem lehet leküldeni a földszintre a portásfülkébe - legalábbis nem olyan egyszerűen :-)
Én a helyedben - attól függően, hogy mennyire rossz a helyzet - egyeztetnék a főnökömmel, hogy nem teljesen ebben állapodtatok meg, vagy hogy van-e mód arra, hogy más feladatokat végezz. Ám mindezt azért óvatosan tedd, nehogy azt higgyék, nem akarsz dolgozni... Persze az más kérdés, hogy ők mennyire lesznek rugalmasak a feladatok módosításában, de ha szépen, udvariasan jelzed, talán nem lesz gond.
Üdv:

Ági

Molci 2012.02.26. 22:50:17

@Dolgozó mami: Kedves Ági!
Köszönöm a válaszodat! Sajnos munkaköri leírást nem kaptam és szerintem nem is fogok kapni. A pozícióm neve minőségi ellenőr és abban állapodtunk meg, hogy adminisztrációs-méréses feladatokat fogok végezni a legyártott termékeken. Ezzel szemben a soron csomagolok és hétfőn már minőségellenőrként fogok dolgozni.
Amúgy már szóltam emiatt és azt a választ kaptam erre, hogy mivel rosszul áll a cég azt kell csinálnom ami éppen szükséges. De ha ezt tudtam volna, hogy ezt fogom csinálni akkor nem fogadom el és az eredeti munkámat kérem ami meg van csak más végzi helyettem (raktáros voltam előtte). Csak kíváncsi voltam erre, hogy mi van akkor ha aláírok valamit és nem azt csinálom amiben megállapodtunk. Akkor nagyon úgy nézem, hogy ebből nem lesz más, mint egy felmondás.
Üdv:
Molci

szilva4 2012.02.27. 15:14:34

Kedves Ági!
Köszönöm a választ, márc. 12. a szabadságom utolsó napja, folyamatosan tartom a kapcsolatot a munkahelyemmel, de közvetlen felettesem nem hajlandó válaszolni nekem hiába kapott erre utasítást az ő felettesétől. Március 13-án szépen bemegyek és megjelenek munkára képes állapotban hátha akkor rájön miről is van szó.
Mivel nem válaszol, nem sok jót várok, de könyvelőként munkaköröm megvan, és júliusig csak tudom bizonyítani hogy tovább is érdemes foglalkoztatnia.(ugyanis eddig még sosem dolgoztak olyan sokan a pénzügyön nálunk mint amikor bent voltam a szabadságom első napján)
Köszönöm a segítséget: Szilvia

Dolgozó mami 2012.03.03. 16:00:36

@Molci: Kedves Molci!

Persze a legfontosabb kérdés, hogy mennyivel rosszabb ez a munka, mint amit ígértek... ha úgy látod, hogy egy esetleges munkakörről szóló egyeztetés a felmondáshoz vezetne, akkor talán jobb lenne okosabban eljárni, s vagy kivárni a megfelelő alkalmat, amikor jelezheted ezt, s nem fognak megorrolni érte, vagy próbálj meg másik állást keresni, s csak akkor jelezni a nem megfelelő munkakört, ha már van hova menned... Sok minden múlik a munkáltatód hozzáállásán, jogszerű vagy jogszerűtlen magatartásán. Azt nem írtad, mekkora a gyermeked, így a felmondási védelemről nem tudom, mit mondhatok neked.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.03.03. 16:04:32

@szilva4: Szia, jól teszed, menj be, jelenj meg munkára készen, és ne is menj haza, hacsak írásba nem adják, hogy állásidőre vesznek. Hallottam már olyan cégről, ahol tanúk nélkül hazaküldték az anyukát, hogy menjen, ma nincs munka, majd jövő héten jelentkezzen, s utána rendkívülivel kirúgták, mert "hiányzott" egy hetet munkából. Persze ő szegény meg nem támadta meg a felmondást... :-( Szóval te menj csak be dolgozni, kérd, hogy adjanak munkát, és próbálj meg minél hasznosabb lenni a cég számára. Ilyenkor még más, kevésbé kvalifikált feladatokat is érdemes elvállalni - persze a munkaköröd és a béred megváltoztatása nélkül - csak hogy lássák, dolgozni akarsz!
Sok sikert, majd írd meg, mire jutottál!
Üdv:

Ági

Molci 2012.03.11. 22:37:43

@Dolgozó mami: Kedves Ági!
Sajnos a helyzetem változatlan és már nem is bírom sokáig ezt, mert számomra ez eléggé "megalázó" hogy ezt kell csinálnom. Raktárosként sem fizikai munkát végeztem most pedig csak ezt csinálom. Az miért van, hogy a munkáltató bármit megtehet és a munkavállaló csak nyeljen ha nem akarja, hogy kirugják vagy addig csinálják míg nem bírja és felmond? Tisztában vagyok azzal, hogy nem lettem volna köteles elfogadni ezt a pozíciót de vállaltam a jó együttműködés miatt és akkor ezt kapom? A gyermekem év végén lesz 3 éves tehát még sokéig állok felmondási védelem alatt.
Munkaköri leírást még most sem kaptam és mostanában már szó sincs róla, hogy esetleg azt csinálnám bent amit régebben megbeszéltük. A munkaszerződés módosítást nem lehet megtámadni azzal, hogy megtévesztettek és úgy írtam azt alá, hogy nem tudtam mit fogok csinálni?
Ha véletlenül megkapnám a munkaköri leírást és nem azok szerepelnek benne amit megbeszéltünk hanem azok amiket most csinálok, akkor alá kell írnom vagy megtagadhatom arra hivatkozva, hogy 1 hónapja nem ezt beszéltük meg.
Egyáltalán ezzel az egész üggyel kapcsolatban van valami esélyem arra, hogy megváltozzon valami vagy tényleg csak annyi lehetőségem lesz, hogy felmondjak? És akkor persze megint csak a munkavállaló van kiszolgáltatott helyzetben... Új munkahelyet pedig folyamatosan keresek, mert nem akarok itt maradni de mivel észek-kelet magyarországon lakom így elég kevés esélyem van rá, hogy a közeljövőben találjak valamit.
Nagyon el vagyok keseredve :(

Üdv:
Molci

szilva4 2012.03.14. 20:09:40

Kedves Ági!
Szerződésem szerint 5-ig, a cégnél jelenleg 10-ig van fizetés, pénteken 9-én nem kaptam meg, így elkezdtem utánajárni, kiderült hogy ezen a héten utalnak valamennyit, köv.héten meg a többit, de tudomásom szerint mindenki megkapta 9-éig. Ez egy cégcsoport, nem kevés bevétellel, sajnos kölcsön kellett kérjek, hogy tudjunk élni.
Tegnap volt az első munkanapom kedden, 8-ra beérkeztem, még mielőtt a lerázós gazdasági vezetőm érkezett volna az egyik könyvelő kollégámat kértem adjon valami egyszerűbb munkát, mikor beért a vezető én már javába fűztem le a számlákat, tehát dolgoztam.
Dél lett mire ráért ő és a munkaügyis, hogy leüljünk beszélni, megkérdezte mi az elképzelésem, mondtam szeretnék megmaradni a szerződés szerint 8 órában, jóváhagyó választ követve, kijelentette, hogy nem tudja milyen feladataim lesznek még, sok munka van de még nem osztotta le ötünk között, majd hétfőre, így szerdán(ma) jöjjek szabadságra.
Rákérdeztek apa - gyesére, én mondtam hogy gyesen van mivel nem volt munkahelye.
Bérfejlesztésről szó sem esett, már előtte is elutasító választ kaptam. Mielőtt eljöttem volt havi 30 000-es kafetéria, ez már nincs.
Végén hogy van-e valami, mondtam hogy a bejárási költségtérítésről, mivel én vidékről járok Pestre, össz. egyesített bérlet a vonattal együtt 45 000 forint, ebből csak a vonat 84 százalékára adtak jóváhagyást, mivel a munkaügyis szerint az egyesített bp. bérlet kafetériának számít, így egyedül én nem kaphatom, mivel más sem kapja.
Én úgy tudom annak is kellene téríteniük a 84 százalékát, vagy máshogy van? ebben tudsz segíteni, hogy ebben az esetben is kafetéria?
Összeségében pozitívan távoztam az első nap bár 6órát voltam csak benn és konkrét feladatomat még nem tudom,
de az állásom megvan és költségtérítést is kapok, bár a kafetériát vesztettem.
Kérlek írd meg, hogy járna-e így a budapest-bérletre is a ktgtérítés, mivel én nem budapesti vagyok, vidékről járok be pestre dolgozni.
Köszönettel: Szilvia

Dolgozó mami 2012.03.15. 21:04:29

@Molci: Kedves Molci!

Tudom, hogy nem könnyű az ilyen helyzetet emelt fővel végigcsinálni, de ne add fel! Ami még talán segíthet, hogy ha megkapod az újabb munkaköri leírást, felkeresel egy jogi tanácsadót, aki átnézi ezeket az iratokat, s minden részletet elmondasz neki. Talán tud konkrétabb segítséget nyújtani, hiszen az ördög a részletekben rejlik. Ha van mibe kapaszkodni az írott részletek ismeretében, meglehet, hogy érdemben tudsz változtatni a helyzeteden, de ez is azt jelentené, hogy szembe szállsz velük, és ők vagy "engednek", vagy per lesz belőle, ami elhúzódik évekig, s a kimenetele sajnos nem biztos. A Jogpont hálózat irodái országszerte megtalálhatóak, s bár némi pénzt már kell fizetni, nem ingyenes, de ha jól tudom, néhány ezerről van csak szó. Ha az összes dokumentumod átnézése után is azt látjátok, hogy nem tudsz előrébb jutni a problémáddal, legalább az megnyugtató lehet, hogy mindent megtettél.
Sajnos idehaza állandó eleme a munkaköri leírásoknak, hogy "és minden egyéb feladat, amire a munkáltatója utasítja", holott egy törvénytelen. De hát ez van... :-(
Sajnálom!

Ági

Dolgozó mami 2012.03.15. 21:26:53

@szilva4: Kedves Szilvia!
A jelenlegi kormányrendelet csak a helyközi utazási költség 86 %-át írja elő a munkáltató számára, a helyit nem, bár jelenleg arról megy a vita, hogy talán a helyit is meg fogják szavazni. A caffeteria eltörlésével sajnos nem tudsz mit csinálni, ha nem adják egyik munkavállalónak sem, akkor te sem tudod kisajtolni belőlük.
Örülök, hogy újra dolgozol, remélem, hogy jól megy majd minden a jövőben is!
Üdv:

Ági

szilva4 2012.03.16. 16:48:34

@Dolgozó mami:
Kedves Ági!
Még nem nyugodtam meg teljesen, az új helyzet, és azóta teljesen új munkatársak, a gazdasági vezetőmet és aki a helyemre jött őket kivéve mindenki ismeretlen. Könyvelőként ráadásul új programmal dolgoznak, de hiszem hogy megbirkózom a feladattal. Azzal teljesen elégedett vagyok, hogy állják a helyközi bérlet köteles részét, ami kb. ugyanannyi mint anno volt a caffeteria.
Remélem, hogy továbbra is minden rendben lesz és végre a fizetésemet is megkapom (a februárit), mert azért ez nehézséget okoz mivel ebből élünk.
Köszönöm a segítségedet a munkába visszatérve:
Szilvia

Dolgozó mami 2012.04.03. 20:48:25

@szilva4: Kedves Szilvi!

Örülök, sok sikert a munkához! Remélem, a fizetéses elmaradás is rendeződött!
Üdv:

Ági

Noémim 2012.05.24. 23:39:16

Kedves Ági!
Gyes mellett mennék vissza dolgozni 6 órában, amikor a kisebb gyermekem betölti a második életévét. A munkaszerződésem határozatlan idejű 8 órás, több műszakos. Jelenleg a munkakör beosztása 2 műszakban zajlik délelőtt (8-16) és délután(12-20) heti váltásban. A vezető elmondása szerint rám nézve is ez lenne a mérvadó. 6 órában is két műszak heti váltásba, azaz 14-ig és 18 óráig. Két kisgyermekem van egy óvodás és bölcsis és a délutáni műszakban nem megoldott a gyermekek el hozatala, mert már csak zárás után tudnék odaérni. Mit lehet tenni ilyen esetben? És megteheti esetleg, hogy csak 8 órában alkalmaz újra? Erre nem érvényes a Mt.61 § (3) bekezdése?

Előre is köszönöm!

Hahovirag 2012.07.02. 13:52:13

Kedves Ági!
Kérdésem, hogy kell-e munkaszerződést módosítani ha jelenleg 8 órás munkaszerződésem van és egyenlőre (kb. októberig) a felgyülemlett szabadságaimat veszem ki. Gyes-t igényeltem és a szabadságom letelte után 6 órában szeretnék dolgozni.A munkáltatóm már most módosítaná a szerződésemet 6 órásra és a béremet is csökkentené arányosan. Ez így helyes? Másik kérdésem, hogy ha csökkenti, akkor a szülés előtti 8 órás béremet kell alapul venni vagy előbb növelni kell béremet a cégnél történt emelésekkel arányosan és ezután számolni?

köszönettel

Dolgozó mami 2012.07.10. 20:21:50

@Noémim: Kedves Noémi!

Korábban már megválaszoltam ezt a kérdést, de most látom, hogy valami miatt nem jelent meg, elnézésedet kérem. Ha még aktuális a kérdésed, itt a válasz: A munkáltató jogosult a munkaidő-beosztására, így ha korábban is többműszakos munkavégzés volt a szerződésedben, ezután is ezt kell vállalnod. Persze kérheted, hogy ezt módosítsátok, hogy csak délelőttre osszanak be, de ezt nem köteles teljesíteni (bár hozzáteszem, hogy ha módjában áll, ha a munkaszervezést ez nem nehezíti, neki is együtt kéne működnie, s illene figyelembe vennie a helyzetedet). A július 1-jei változással a részmunkaidő megadása a gyermek 3 éves koráig kötelező, de csak 4 órában, a 6 órás munkaidőt nem kötelesek biztosítani neked. Ha tehát a 4 órás napi munkaidő megoldás lenne a bölcsis/ovis problémára, akkor kérd ezt. tudom, 4 órányi bérből nem lehet megélni, de még mindig jobb, mint a sima GYES (4 óra mellett a GYES is kaphatod).
Amit még megtehetsz, hogy összebeszélsz valamelyik bölcsis, ovis társ anyukájával, s ők hozzák el minden második héten, s vigyáznak rájuk, míg te dolgozol (s cserébe a szívességért mondjuk bevállalod az ő gyerekeiket egy-egy hétvégi fél napon, hogy ők is szusszanhassanak :-))
Sajnálom, jobb tanácsot nem tudok adni.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.07.10. 20:39:31

@Dolgozó mami: Kedves Hahovirág!

A munkaszerződésedet semmiképpen se módosítsátok a szabadságok kiadása előtt, mert akkor a szabadságokat is kevesebb óraszámban kapod meg, ami egyértelműen hátrányos számodra. Az első tényleges munkanapodon lépjen életbe a módosítás (persze ettől függetlenül korábban is aláírhatjátok, de módosulás akkorra legyen datálva). Nem kényszeríthetnek hamarabbi módosításra!
A gyermek gondozása miatti távollét után a munkáltatódnak ajánlatot kéne tennie a béremelésre, mégpedig a veled azonos munkakörű munkavállalók részére az időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul véve, s ha ilyen másik munkakör nem volt, akkor a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés az irányadó. Ha tehát volt béremelés a te munkaköröddel megegyező munkakörben dolgozóknál, akkor ez neked is jár. Ezt a munkáltatónak kéne magától megtennie, persze a legtöbben általában nem is szólnak, csak kifizetik a régi bérrel a szabadságot. Ha minimálbérre voltál anno bejelentve, akkor is meg kell emelnie a mostani minimálbérre. Ha ezt nem tette meg a munkáltató, akkor sajnos nincs mit tenni, kérni kell újra, lehetőleg írásban, hogy nyoma legyen. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy lehet olyan eset, hogy valóban semmilyen béremelés nem történt az évek alatt (tekintettel a válságra), de te látod jobban, hogy mekkora a cég, van-e ilyen másik munkakör. Ha van korábbi ismerős kolléganő, őt is megkérdezheted, s talán ő tud súgni... A részmunkaidős bért ezek után kéne kialakítani, időarányosan csökkentve a megemelt bért. Pl. bruttó 150.000 volt a béred 3 éve, azóta egyszer emeltek ebben a munkakörben, 7 %-ot, azaz most 160.500 a bére a többi kolléganőnek. Te visszatérve a szabikat már ezzel a bérrel kapod meg, majd 6 órásként a szerződésedben 120.375 Ft fog állni.
Próbáld meg, hátha sikerül elérni... de ha nem, ne érezd magad "bénának", ez az egyik legnehezebb dolog egy visszatérő anyuka életében... keveseknek sikerül...
Üdv:

Ági

nennaaa 2012.08.20. 13:39:07

Szia!

Én azt szeretném kérdezni,hogy jelenleg 22 hónapos lesz 6.-án a kislányom, Gyes mellett, 6 órában dolgozom. Jövőre szeretnénk kistestvért, viszont valakitől azt hallottam ,hogy amíg Gyes-en vagyok addig nem fogok Gyed-et kapni, mert most nem a Gyed-hez szükséges 365 nap ketyeg, hanem a Gyes érvényes és gyakorlatilag nem veszik figyelembe hogy dolgoztam, Igaz ez? Illetve még az is kérdés hogy a 6 órás napi munkaidő minek számít? Teljes munkaidő? Szóval nem tudom pontosan most mi a helyzet, kérlek segíts!

Dolgozó mami 2012.08.20. 16:23:40

@nennaaa: Szia, szerintem ez nem így van, ha jelenleg dolgozol (ha GYES mellett is), akkor az keresőtevékenység, tehát bérezett napként számít majd a következő babánál, s tudtommal 180 bérezett nap kell, nem 365 a második babánál. De mivel én nem foglalkozom TB tanácsadással, s ez inkább TB, mint munkajogi kérdés, azt javaslom, hogy kérdezz utána egy kifejezetten erre szakosodott honlapon. :-)
A teljes munkaidő 8 óra, tehát ha te napi 6 órában dolgozol, az részmunkaidő, de ez nem befolyásolja szerintem a fenti helyzetet (hacsak úgy nem, hogy 6 órásként kevesebbet keresel, tehát eme kissé alacsonyabb bér alapján fogják majd a TGYÁSt és a GYED-et is számolni).
Üdv:
Ági

Hahovirag 2012.09.12. 12:19:42

@Dolgozó mami: Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Ez egy kis cég, két ugyan olyan munkaköre nincs senkinek, a fizetésemelés is mindenkinél egyedi. Van akinek a bérét emelik, van aki béren kívüli juttatásokat kap, de béremelést nem. Érdekesen járnak el, de ez ellen én nem tudok tenni.Felmerültek további kérdéseim is: Most a 8 órás szabikat töltöm (harcok árán), 8 órás munkaszerződéssel.A bérem magasabb lett, de gyanítom nem a cég béremelése kapcsán, hanem a családi adókedvezmény stb. miatt. Már nem emlékszem, hogy a kormány mit módosított. :)Konkrétan béremelésről nem volt szó közöttünk. Kérdés:Visszamenőlegesen kérhetem a béremelést?Ez jár nekem (versenyszféra) vagy csak egy opció?A főnököm már pedzegette, hogy nem biztos, hogy lesz munka részemre. kérdés:ha felajánl egy másik munkakört, köteles vagyok azt elfogadni csupán azon okból kifolyólag, hogy az a munkakör nem tetszik nekem?A munkáltató elküldhet-e engem emiatt?Mondhatom-e neki, hogy fizessen állásidőt? Ha felmond, melyik felmondási típusnál jár nekem végkielégítés? A felmentési időre is ugyan annyi pénz jár, mintha dolgoznék? Ha 6 órában megyek vissza, akkor a végkielégítés is 6 órában jár? 2008 óta dolgozom ennél a cégnél, kislányom 2013.06. hóban lesz 3 éves.
Bocsi a sok kérdésért, de szeretnék felkészült lenni a "harcban". :)
Szép napot!

Válaszodat előre is köszönöm!

H.
süti beállítások módosítása