Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.04.26. 09:34 Dolgozó mami

Sikeresen az állásbörzén - 2. rész

Címkék: álláskeresés visszatérés munkába karrier tippek anyukáknak gyed/gyes után

Múlt héten már elkezdtünk az állásbörzékkel foglalkozni, elsősorban a felkészülés szemszögéből. Ma nézzük tehát, hogy hogyan tudsz a legsikeresebben megjelenni, és bemutatni magadat. Sokan azt hiszik, hogy csak kimennek és majd lesz valami… ez nagy tévedés. Ugyanúgy fel kell készülni egy állásbörzén való megjelenésre, mint egy állásinterjúra, hiszen szemtől szemben találkozunk azzal, aki talán dönt a pályázatunkról. Hát nem szeretnéd te is a legjobb formádat hozni?

Az állásbörzén – mivel ez egy olyan esemény, ahol hivatalos dolgokról van szó – hivatalos, munkahelyhez illő öltözékben illik megjelenni. Nem jelent ez feltétlenül mindenkinél kosztümöt, természetesen egy fizikai dolgozónál ez nem elvárt. A lényeg, hogy úgy, vagy egy kicsit elegánsabban jelenj meg, mintha dolgozni mennél. Ápoltság, tiszta ruha, cipő, nem túl sok smink, és kevés ékszer. Bár elemi lenne ez is, de sokan ezt is elrontják.

A kiszemelt cég standjánál bátran lépj oda, mutatkozz be, fogj kezet a cég képviselőjével, és néhány szóban mutatkozz be, mit tudsz, milyen végzettséged, tapasztalatod van. Nem most kell „eladni” magad, nem 10 perces litániát kell előadni, ez csak arra szolgál, hogy tudjon hová tenni téged: könyvelés, termelés, vagy értékesítés, alkalmazott, vagy vezető. Például: „Mérlegképes könyvelői végzettségem van, 6 éve dolgozom ezen a szakterületen, és ebből az utóbbi 3 évet teljes körű könyveléssel töltöttem egy nagykereskedésnél. Angolul középfokon beszélek, és számos könyvelési programot ismerek. Hasonló munkakört keresek jelenleg is.”  Ezek után már könnyebben tud ő is neked ajánlgatni állásokat, vagy elmondani a lehetőségeket. Sokan csak odajönnek – főleg pályakezdők, vagy kevés tapasztalattal rendelkezők - és azzal nyitnak, hogy ilyen és ilyen diplomával milyen állásajánlat van. Mi meg visszakérdezünk, hogy mit szeretne csinálni, milyen szakmai területet képzel el magának… no erre persze nem tudnak válaszolni. Vagy a másik véglet: „hú, ő már annyi mindent csinált” De mégis mit? Hát, ezt is, meg azt is, meg amazt is… és még mindig nem tudom hova tenni. Tudom, lehet, hogy kegyetlenül hangzik, de a HR-esnek a legritkább esetben van ideje kitalálni helyetted, hogy mi lenne neked jó, testhezálló feladat… ebből neked kell felkészülni. Egy állásbörzén - ha népszerű és jól megszervezett rendezvényről van szó – egy standon akár több száz jelölt is megfordulhat egy nap, ennyi emberre figyelni és ennyi benyomást eltárolni fizikailag képtelenség. Tudnod kell, hogy milyen feladatokat végeznél szívesen, milyen munkakörök jöhetnek szóba, milyen bérigényed van, milyen egyéb szempontok fontosak neked. És nem árt, ha abból is felkészülsz, hogy mit kérdezz a cégtől, ha konkrét állásajánlatot beszéltek meg. Vannak esetek, amikor egy másik időpontban egyeznek meg a felek, de olyan is, amikor ott helyben lefolytatják az interjút. Ezért is fontos, hogy tényleg úgy készülj, mintha egy állásinterjú is lehetne belőle.

Ha kérik, add oda nyugodtan a pályázati anyagodat, de ha inkább elektronikusan szeretnék megkapni, ne sértődj meg, hogy nem veszik el ott és akkor. Sok cég nem szeret a papírokkal bajlódni, az ő pályázói nyilvántartásuk elektronikusan zajlik, ilyenkor jobban is jársz, ha így küldöd be utólag. Ha van olyan konkrét állásajánlat, amiről beszélgettetek, arra hivatkozva küldd el másnap a pályázatodat, és ugye megjegyezted a beszélgetőpartnered nevét? Mert neki fogod címezni a leveledet. Próbálj meg mindenképpen konkrétumban maradni a cég képviselőjével, ha egy konkrét állásról volt szó, például várhatsz-e még további interjút, mikor várható döntés, és hívhatod-e 2 hét múlva, ha ők nem jelentkeznek. Ha nem volt neked való állás, de a jövőben várható, hogy lesz, ne várd, hogy majd ők hívnak, kérj egy névjegyet, és udvariasan tudakold meg, mikor hívhatod ez ügyben. Ő - bármennyire is kedves és lelkiismeretes volt - valószínűleg 3-4 hét múlva már elfelejti, hogy volt egy klassz jelölt a börzén. De ha te hívod, és emlékezteted rá, bizonyára beugrik majd neki a kellemes beszélgetésetek.

És ha egy cég standjánál végeztél, jöhet a következő kiszemelt stand. Nagy levegő, mosoly és hajrá!!! :-)

 

Mi?? Hogy még egy jó önéletrajzod sincs? Iratkozz fel most a Dolgozó mami hírlevélre, és ingyen megkapod az önéletrajzírásról szóló hírlevél sorozatomat (amit ugyan kifejezetten anyukáknak készítettem, de apuka  is hasznosíthatja a benne írtakat). A hírlevélben adott tanácsaimmal fokozatosan, lépésről lépésre javítjuk ki az önéletrajzod gyenge pontjait! Érdekel? Kattints ide!

 

(Photo by HVG Állásbörze)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr92817575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása