Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.04.19. 09:33 Dolgozó mami

Sikeresen az állásbörzén - 1. rész

Címkék: álláskeresés visszatérés munkába karrier tippek anyukáknak gyed/gyes után

Az elmúlt hetekben foglalkoztam az „állásvadász továbbképzésen” belül vázlatosan az összes álláskeresési eszközzel, és részletesen a hirdetésekkel és a direkt pályázással. Ma az állásbörzékkel folytatom a sort. Én rendkívüli módon szeretem az állásbörzéket, mint HR-es, személyzetis, vagy munkaerő-közvetítő minden nagyobb börzén kint voltam, vagyok, mert azt a közvetlen kommunikációs formát, amit ezek a rendezvények nyújtanak, sosem helyettesítheti egy simán csak beküldött önéletrajz. Mint egy is mini-interjú… az, hogy látom a jelöltet, odajön hozzám, megszólít, kezet fog velem, amit és ahogyan kérdez… mindez nagyon sokat elárul róla, a személyiségéről, az egyes képességeiről, készségeiről.

Mire figyeljetek tehát, ha állásbörzére készültök?

 Az első lépés az, hogy felderítitek, milyen állásbörzék vannak a környéketeken, mely intézmények szervezésében. A leggyakoribb a felsőfokú oktatási intézmények és a munkaügyi központok által rendezett fórumok, ahol az álláskeresők és a munkáltatók találkozhatnak. Ezt a két forrást, plusz az internet böngészőjét használva gyorsan összeállíthatsz egy listát, hogy a következő hónapokban hová fogsz elmenni. Érdemes tájékozódni arról is, hogy milyen célcsoportnak szól, milyen végzettségű, gyakorlatú jelölteket várnak, hiszen egy szakmunkás, szakközépiskolai végzettségűeknek szervezett rendezvényen nem sokat tudunk elérni a diplománkkal, bármilyen okosak és meggyőzőek vagyunk. Az egyetemi és főiskolai börzék egy részén szinte csak pályakezdők vannak, de ha a vállalatok képviselői nem csak a nekik megjelentetett pályakezdő állásokkal foglalkoznak, hanem egy-egy érdekesebb, tapasztalt jelöltre is rászánják az időt, sokat nyerhetünk egy-egy beszélgetéssel.

A tájékozódás után a konkrét börze kiállítóit érdemes előre tanulmányozni, kik lehetnek a célpontok, és ahogy korábban már említettem, kötelező utána nézni a cégnek. A nagyobb börzék esetén a kiállítókat már hetekkel előtte megtalálod az interneten a börze hivatalos honlapján. Ha már úgy mész oda, hogy ismered a vállalat profilját, tudsz néhány szakmai infót róluk, sokkal jobb képet alakíthatsz ki a HR-esben, hiszen aki utánanézett a vállalatnak, bizony motiváltabb, mint aki azt sem tudja, hogy a kedves cég profilja – ahogy szoktam mondani – űrkutatás vagy lótenyésztés… :-)

A felkészülés elengedhetetlen eleme a profin összerakott pályázati anyag, magyar és idegen nyelvű önéletrajz, egy motivációs levél, ha pedig több, egymástól nagyobb mértékben eltérő munkakör jöhet szóba, akkor több önéletrajz verziót is vigyél magaddal. Mást, ha könyvelőnek jelentkezel, és mást, ha személyi asszisztensnek. Bizonyítványmásolatból is tegyél be néhány példányt, hátha jól jön, néhány cég szereti látni már a legelején. Ja, és ugye nem egy példány önéletrajzot viszel magaddal? Szerintem nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor valaki egy szál CV-vel kuncsorog mindenütt, hogy másolják már le neki. Egy felkészült pályázó felkészült munkavállalót rejt(hat) :-).

Nos, mára ennyit a börzére való felkészülésről, jövő héten belecsapunk a lecsóba, és „kimegyünk” a börzére. Addig is csiszoljátok az önéletrajzot és kutassátok a börzéket!

 

(Photo by HVG Állásbörze)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr562817572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petdeutsch · http://skypesuli.hu/ 2011.04.19. 23:05:30

Nem semmi az a forgatag ami ott kinn volt! remélem sikerrel járnak a jövő munkavállalói!
süti beállítások módosítása