Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.24. 09:47 Dolgozó mami

Ikrek és a GYES

Címkék: dolgozó anya felmondási védelem gyed/gyes után munkajogi tippek anyukáknak gyed/gyes

Amikor először megtudtátok, hogy ikrek lesznek, biztosan kivert titeket a hideg verejték egy pillanatra :-) Aztán szoktátok a gondolatot hónapokon keresztül, és a végére már eléggé megbarátkoztatok vele. Ahogy egy nagyon kedves kétgyermekes anyuka barátnőm mondta nekem anno: nem véletlen az a 9 hónap, kell annyi, hogy felkészülj lélekben, és szokd a gondolatot, hogy gyereked lesz. (Apropó, az ikrekhez miért nem jár több "gondolkozási" idő?) De az is biztos, hogy akkor is ki fog verni a hideg verejték, ha megpróbálsz eligazodni az új családtámogatási törvénymódosítások útvesztőjében a netet böngészve, két - vagy 3 :-) - ordító poronttyal a hátad mögött... megmarad a dupla GYES, ha dolgozni mész? Vagy csak részmunkaidőben mehetsz vissza? Vagy nem? És a felmondási védelem?

Segítek :-)

Nézzük tehát az alapoktól:

2 ikergyermek után a "normál"  GYES duplája jár, azaz jelenleg, 2011-ben 2 x 28.500 Ft, három után 3 x 28.500, stb...

A GYES annak az évnek a végéig jár, míg tankötelessé nem válnak a gyerekek, ha ez nem ugyanabban az évben történik meg, akkor a legkésőbb azzá váló gyermek "éve" a mérvadó.

Ikergyermekek esetében a gyermekek 1 éves kora után visszamehetsz dolgozni teljes munkaidőben, de ekkor csak egy gyermek után leszel jogosult a GYES-re. A változást neked kell bejelenteni a területileg illetékes Államkincstárnál.

Amennyiben 1 éves koruk után csak heti 30 órát meg nem haladó munkaidőben dolgozol, nem veszíted el a dupla/tripla GYES-t, továbbra is jogosult vagy rá, munka mellett is! Ugyanez igaz akkor is, ha otthon végzed a munkát. (Zárójelesen jegyzem csak meg, hogy szerintem tuti férfi volt, aki kitalálta, hogy egy ikerpár mellett lehet odahaza dolgozni 8 órában :-), egy anya ilyet nem találna ki :-))

Ikrek esetén is igényelheti a GYES-t a nagymama vagy a nagypapa, így ha te több mint heti 30 órás munkaidőben dolgozol, nem veszítitek el a dupla GYES-t. A nagyszülői GYES-ről itt találtok összefoglalót.

Ha visszamentél dolgozni, függetlenül attól, hogy ki kapja a GYES-t, a felmondási védelem él a gyermekek 3 éves koráig (amennyiben te voltál legutóbb fizetés nélküli szabin velük). Ha nem mész vissza dolgozni, hanem otthon maradsz továbbra is, akkor amíg fizetés nélküli szabin vagy, védve vagy!

 

(photo by Miss Riyadh)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr22693589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katalin.rezne 2012.02.28. 09:41:39

Kedves Ági!
A segítségedet szeretném kérni 2 fontos kérdésben. Jelenleg az ikreimmel fizetés nélküli szabadságon vagyok(ikergyesen) az ikrekkel(2012.04.07.-én lesznek 3 évesek), azt szeretném kérdezni, hogy ez a blogbejegyzésed él -e még a törvényben vagyis ha nem megyek vissza dolgozni az ikrek 3 éves koráig akkor él -e a felmondási védelem(azt tudom, hogy törvény módosítás lesz nyártól vagyis hogy megszünik a védettség).Szeretnék itthon lenni velük amig csak lehet. A másik kérdésem az lenne hogy ha valahogy még is ki tudnának rugni(egy volt munkatársam mondta ha valahogy ki tudnak rugni ki is fognak, nincs szükség a munkámra) akkor járna még az ingyen tb vagy magamnak kéne fizetni?Előre is köszönöm a segítségedet! Üdvözlettel: Réz Katalin

Dolgozó mami 2012.03.03. 16:07:29

Kedves Katalin!

A 2012. július 1.-jétől bekövetkező módosulás a felmondási védelemben csak azokra az anyukákra vonatkozik, akik megszüntetik a fizetés nélküli szabadságukat, s visszamennek dolgozni. Ha te maradsz fizetés nélkülin a babák miatt, akkor nem mondhatnak fel neked, szóval megnyugodhatsz!
Üdv:

Ági

toth nelli 2014.07.19. 19:46:50

Kedves ági! A segítségedet szeretném kérni énis ikreket várok október 19-ére vagyok ki írva és nem vagyok tisztába hogy ijenkór dupla szülési pénzt kapok e vagy csak egyet.És hogy a gyes az menyi Előre is köszönöm a segítségedet üdvözlettel!Nelli
süti beállítások módosítása