Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.21. 09:11 Dolgozó mami

Apa szabi

Címkék: egyéb apukák

Talán a rossz időnek köszönhető, de az amúgy naponta kétszer fél órát alvó kislányom mostanában mormotává változott, így volt egy kis időm hétvégén a HR Portálon elolvasni néhány cikket. Találtam egy nagyon érdekes hírt, amin érdemes elgondolkozni...

 A hír lényege az, hogy a francia gyáriparosok szövetsége meghosszabbítaná és kötelezővé tenné az apasági szabadságot, mert így jobban részt vállalnának a férfiak is a gyermek körüli teendőkből, s ezáltal a nőkről részben lekerülne ez a teher, ami egyértelműen vezet - amúgy sok országban - ahhoz, hogy a munkáltatók alapvetően úgy számítanak a női munkaerőre, mint hiányzó dolgozóra, bizonyos értelemben kockázati tényezőre.

Tovább gondolva az egész hírt, azzal, hogy az apukák is "kötelezően" hiányoznának a munkából egy jelentősebb időre (a francia szakszervezeti javaslat 2 hónapról szól) gyermekvállalás esetén, nem csak a nőkről lehetne szépen lassan levakarni a "nem érdemes előléptetni, úgyis elmegy szülni", "kiesett több évre a munkából, azt sem tudja, mi van most a cégnél" bélyegeket, de micsoda előny lenne ez a gyermeknek, aki több időt tölthet az apukájával, erősebb, intenzívebb kapcsolat alakulhatna ki közöttük már az első hónapokban, években. Nem csak este 6-tól 8-ig látná az apukát a kicsit, de heteket tölthetnének együtt. S ha valaki hagyta már egy teljes napig a párját együtt a kicsi gyerekkel, az tudja, hogy valószínűleg néhány nap is elég lenne ahhoz, hogy a férfiak is egy kicsit másként nézzenek az anyukára, aki "csak otthon van a gyerekkel" :-).

Vajon nálunk mikor jut el oda a munkaerőpiac - munkavállalók és munkáltatók is - a politikai döntéshozók, a társadalom, hogy komolyan gondolkozunk az effajta "közös teherviselésben"?

 

(photo by disgustipado)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr812754105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása