Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.08. 10:02 Dolgozó mami

Karrierépítés babázás után - egy papírlap és 5 kérdés

Címkék: visszatérés munkába karrier tippek anyukáknak gyed/gyes után

Most azon anyukák számára jön néhány tanács, akik a gyermekvállalás és babázás után után újra munkába vetik/vetnék magukat. Akár a régi cégednél maradsz, akár új állást keresel, nem árt, ha tudatosan megtervezed, mit és hogyan is fogsz tenni. Bizonyos értelemben újra kell szervezni magatokat, újra kell gondolni a további karrierutat, életpályát, a lehetőségeket. Persze rögtön jönnek a kérdések, hogy: mit is csináljak egyáltalán, mihez értek, mi legyek innentől kezdve? Mire vagyok jó? Miben lennék sikeres?  Hogyan építsem tovább / újra a karrieremet? Nézzük hát, hogy hogyan tudtok elindulni egy új úton...

Fogj egy üres lapot, egy tollat, és ülj le lehetőleg nyugodt körülmények között (igen, van fogalmam róla, hogy nyugodt körülmények nem igazán léteznek egy gyerekes családban :-), de ha a jövődről van szó, igenis szánj időt magadra, és vonulj el, hagyd a kispockot az apukájára, nagyira...)! Felteszek neked néhány kérdést, és válaszold meg őket. Ne kapkodj, hagyj időt magadnak a válaszok kimunkálására.

  • Hol tartasz jelenleg a pályádon, szeretnéd-e ez folytatni, vagy egy teljesen új területre váltanál?
  • Ha új területet szeretnél, mi lenne az? Van türelmed, időd kitanulni egy új szakmát, és a legelejétől kezdeni a karrierépítést?
  • Honnan, hová és mikor szeretnél eljutni? (Érdemes reális célokat kitűzni, a babázás utáni első néhány év nem a gyors karrierépítésről szól, bőven elég, ha visszatérsz a munka világába, és megtalálod a középutat a család és a munkád között lavírozva.)
  • Milyen adottságaid, képességeid, tudásod, lehetőségeid vannak, milyen erősségek és gyengeségek jellemeznek téged?
  • Milyen célok vihetik a kívánt irányba a karrieredet? Pontosan mit kell tenned ahhoz, hogy elérd a céljaidat? (Készíts egy kis akciótervet, ahol pontokba szeded, mik a részcélok, mi a végcél és minek, vagy ki(k)nek a segítségével, mikorra fogod elérni őket.)

Ha komolyan végig gondolod ezeket, a végén egy komplett kis akcióterv lesz a fejedben, és a papírlapodon is. Valakinek az lesz ott, hogy egy teljesen új szakma, új terület a cél 1 éven belül, valakinek az, hogy asszisztensből munkatárssá előlépni 3 év alatt, egy új nyelvtudás megszerzése 2 éven belül, másnak egy kiegészítő tanfolyam még idén, hogy újra képben legyen a szakma változásairól, és így vághasson bele az álláskeresésbe. Ezután gondold végig, hogy kivel szeretnéd ezt megbeszélni - pároddal, barátnőddel - aki segít, támogat az ötletelésben, ismer téged és pozitív-kritikus szemmel tudja nézni a tervedet. Vegyétek közösen végig az adottságaidat, erősségeidet, gyengeségeidet, egy külső fél néha új szempontokat is behozhat a "vizsgálatba". Mondja el ő is, hogy hogyan lát téged, mit gondol rólad, milyen erősségeidet tudnád kamatoztatni a jövőbeli feladatok során. Nagyon jól esik egy kis "lelki fröccs", pláne ha az utóbbi időkben elbizonytalanodtál, mint annyi GYES-es anyuka a több év otthonlét alatt.

Még van kérdésed? Írj nekem, és segítek továbblépni... hamarosan pedig további karriertippek jönnek :-)

 

(photo by freddyfromutah)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr142718448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása