Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.02.21. 11:43 Dolgozó mami

Tisztában vagy a jogaiddal? I. rész

Címkék: dolgozó kismama várandósan dolgozni felmondási védelem munkajogi tippek anyukáknak

 
A munkám során szinte nap, mint nap tapasztalom, hogy nagyon sok munkavállaló abszolút nincs tisztában azzal, hogy mihez van joga egy munkaviszonyban – bár tegyük hozzá, jó néhányan a kötelezettségeikkel sem... Amikor babát vársz, még fontosabb a biztonságérzet, a nyugodt munkakörülmények, a stressz mentes munkavégzés – és ha azon aggódsz, hogy vajon most elküldenek-e, megmarad-e az állásod… nos, ez nem egy ideális helyzet. Ha eddig nem vetted komolyan a száraz jogi témákat, akkor most kapd össze magad, olvasd el az alábbiakat, és cserébe megpróbálom kevésbé szárazon megmutatni, hogy milyen védelemre számíthatsz.

 
Jó hír, hogy a várandós kismamát a törvény védi és a munkáltatónak ilyenkor bizonyos előírásokat be kell tartania. Ha a főnököd tudomására hoztad az állapotodat, és – szigorúbb vállalatoknál – ezt egy orvosi igazolással meg is erősíted, életbe lép a védelem. Ez annyit tesz, hogy ha már lejárt a próbaidőd, innentől kezdve rendes felmondással nem szüntethetik meg a munkaviszonyodat. Ha még próbaidőn vagy, esetleg határozott idejű a szerződésed, a kérdés kissé bonyolultabb, hiszen a törvény megengedi a próbaidős munkavállaló elküldését indoklás nélkül, illetve a várandósság ténye ellenére is megszűnik a határozott időre kötött munkaviszony. A próbaidős elküldésnél amúgy is nehéz lesz bebizonyítani, hogy emiatt küldtek el. Persze nem tanácsolom senkinek, hogy egy munkaviszonyt azzal kezdjen, hogy eltitkolja az állapotát, de tudjuk jól, megtörténhet, hogy ekkor esünk áldott állapotba. Ilyenkor mindenkinek a lelkiismeretére bíznám, hogy mit tesz. Rendes felmondás oka lehet – ha nem vagy várandós - a munkavégzéseddel, képességeiddel, tudásoddal, esetleg munkahelyi magatartásoddal összefüggő ok. De alaphelyzetben ide tartozik a munkaköröd megszűnése vagy létszámleépítés is, mint indok, tehát várandósság esetén emiatt sem küldhetnek el! Igen, sajnos ezt nagyon sok munkáltató nem így gondolja, legalábbis szeretnek megfeledkezni erről, de a törvény melletted áll. Ha tehát azzal próbálnak meg felmondani neked, hogy a munkaköröd megszűnik, vagy sajnos leépítés áldozata lettél, tudd, hogy védve vagy!
 
Vigyázz azonban, ez nem azt jelenti, hogy innentől aztán bármit megengedhetsz magadnak: a rendkívüli felmondás lehetősége továbbra is ott van a munkáltatód kezében, ha a kötelezettségeidet szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegted, vagy a magatartásod lehetetlenné teszi a további munkaviszonyt. Ezek persze nagyon extrém esetek, nem hiszem, hogy bármely állapotos nő ilyenbe keveredne, hiszen kinek van kedve előre megfontolt szándékkal kidobálni a céges faxgépet a 10. emeletről a főnök autójára, örülünk, hogy magunkat hurcolni tudjuk a folyosón, és igen kicsi az esélye annak is, hogy bokszmérkőzést forszírozunk az általunk mindig is utált kolléganővel a konyhában… bár, a hormonjaink… Ilyenkor is persze írásban kell(ene) a munkáltatónak a felmondást indokolnia. Szóval nagyjából ezek vonatkoznak a felmondási védelemre.
 
Azzal, hogy ez a védelem meddig tart, most még ne foglalkozz, először cipeld azt az egyre növekvő kis lényt a pocidban, dolgozz, ha jól esik, majd ha rád jön a fészekrakási láz, kezdj el rendezkedni odahaza, mosd ki 10x a babakelengyét, hozd világra a babádat, és majd ha néhány év pelusozás és pempőkészítés után visszavágysz a munkahelyedre, olvasd el azt a cikket, ami a további jogi tudnivalókról szól!
 
(Photo by Stefan Baudy)
 
Ha babát vársz, vagy babát terveztek a pároddal, ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnod! Minden, amit egy dolgozó kismamának tudnia kell! KATT IDE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr482672838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása