Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.11.27. 15:02 Dolgozó mami

Megszűnik a felmondási védelem?

Címkék: visszatérés munkába dolgozó anya felmondási védelem munkajogi tippek anyukáknak

A jövő évi Mt. változásokról itt olvashatsz egy bejegyzést az új dolgozó mami blogban. Ha 3 év alatti gyermeked van és dolgozol, vagy most készülsz visszamenni, olvasd el mindenképpen!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr893415306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eniderezs 2011.12.20. 15:18:33

Kedves Dolgozó Mami!
Egyszerűen lenyűgöz az a szakszerűség és átláthatóság, ahogyan a felmerülő kérdésekre válaszolsz! Biztos vagyok benne, hogy ha képes lennék végigolvasni a rengeteg kommentet és reagálást, a saját problémámra is találnék választ. Egyelőre azonban nem sikerült. Röviden leírva a helyeztet: kislányom most 17-én töltötte be a két évet. Voltam bent a cégnél, és kivettem a felgyülemlett szabadságomat (az itt olvasottaknak hála máris tudom, ügyelni kell majd a szerződés dátumára, nehogy részmunkaidősként fizessenek ki arra is), és elméletileg jan. 12-től állnék újra munkába. Egy multinál dolgozom, a 700 főből jelenleg 6-7 részmunkaidős anyuka van - nem nagyon örülnek neki, de a HR-en dolgozó sógornőm hangsúlyozta: jogom van ragaszkodni a 6 órás foglalkoztatáshoz Réka 3 éves koráig. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy jogom van-e kérni a négy órát! Én ugyanis ennél többet nem tudok bejárni, kislányomat rendszeres fejlesztésre kell hordani egyensúlyzavara miatt. Van segítség a nagyszülők részéről, de őszintén szólva nem akarok ennél hosszabb időre kiengedni a dolgokat a kezemből. (Persze kérdés, ki viselné nehezebben, a gyerek, vagy én! :)) Lényeg a lényeg: a jóindulatukra vagyok utalva (ami nincs), vagy az asztalra csaphatok? Válaszodat előre is köszönöm, és áldott karácsonyt kívánok!
Eni

nafradine 2012.03.07. 19:00:46

Kedves Dolgozó Mami!

Felvettem a kapcsolatot a munkáltatómmal.Sajnos,nem tud visszavenni.Elmondása szerint megvannak a stabil emberek.A kérdésem az lenne ,hogy mit tegyek,illetve mit ne tegyek?Mennyi szabadság jár nekem?
-2009 februárjától táppénzen voltam.(Nem vettem igénybe a szabadságot,erre az évre sem!)
-2009.08.06.-án megszületett a fiam.
-2012.08.06.-án lesz három éves.
A pótszabadságokat a férjem vette igénybe!
Az összes gyerekkel kapcsolatos:Gyed,Tgyás,Gyes-t én vettem igénybe!
Én 1986.03.13.-án születtem.
Nem közalkalmazott vagyok!

Kérlek segíts!
Válaszod előre is köszönöm!
Adrienn

jucc79 2012.03.09. 15:59:24

Kedves Dolgozó Mami,

Remélem nekem is tudsz segíteni :o)
Elvileg ha 15 hónapos lesz a pici lányom, akkor itthonról szeretnék dolgozni 4 vagy max 6 órában gyes mellett. Ilyenkor is él a felmondási tilalom - az új szabályok (2012.júli 1.) szerint is? Tehát amíg gyest kapok, azaz nem 8 órában dolgozom, akkor nem küldhet el a cég?
Köszi előre is!
Jucc79

Dolgozó mami 2012.03.15. 20:35:25

@nafradine: Kedves Adrienn!

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint nem teheti meg a munkáltató, hogy nem vesz vissza, ha megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, s ezt időben jelzed neki (60 nap), foglalkoztatási kötelezettsége van. Ha nem tud foglalkoztatni, állásidő fizetésére kötelezett, s a gyermeked 3 éves koráig nem mondhat fel neked. Ez azonban július 1-jével változni fog, innentől kezdve lesz olyan eset, amikor a 3 éves kor előtt is elküldheti az anyukát a munkáltató (erről olvashatsz a fenti linken is). Tehát a jelenlegi szabályozás szerint vissza KELL vennie, de ha így áll a visszavételedhez, azt hiszem, az első adandó alkalommal megpróbálnak elküldeni. Ha július 1-je után a törvény adta lehetőség révén elküldenek, akkor a bent ragadt szabadságaidat + a végkielégítést és a felmondási időre járó bért is ki kell fizetniük. A szabadságaid kiszámolásához az alábbi két cikket olvasd el, ezek alapján te is elboldogulsz a számokkal:
dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kivetele-gyedgyes-utan

Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.03.15. 20:39:57

@jucc79: Kedves Jucc79,

a felmondási védelem nem kötődik a GYES folyósításához, a július elsejével hatályba lépő új Mt.-ben az a bizonyos eset, amikor elküldhető lesz egy anyuka, minden anyukára vonatkozik, aki nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot, aki dolgozik, függetlenül attól, hogy odabent a munkahelyén, vagy odahaza.
Továbbra is védett csak akkor lennél, ha nem szüntetnéd meg a fizetnél nélküli szabadságot, ha nem kezdenél újra dolgozni.
Üdv:

Ági

jucc79 2012.03.17. 17:49:20

@Dolgozó mami:

Kedves Ági,

Nagyon köszi a válaszodat :o) Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, minden nap olvasom!!!! :o)
Időközben beszélem is a főnökömmel, azt mondta, hogy egyenlőre nem kell a 4 órás segítségem, maradjak csak itthon a picurral, és jöjjön a kistesó, mert utána vár vissza :o) Remélem így is lesz!!!
Köszi még egyszer a válaszodat, és magát a blogot is!!!!

Jucc79

Dolgozó mami 2012.04.03. 20:50:59

@jucc79: Kedves Jucc79,

sok sikert "ketteskéhez" :-), és ne feledd, azért néha majd nézz be a céghez, tartsd a kapcsolatot a főnökkel, hogy nehogy elfelejtsen :-)
Üdv:

Ági

jucc79 2012.04.04. 10:46:32

Szia Ági,
Igen, mindenképp időnként bemegyek a főnökömhöz, és nagyon reménykedem benne, hogy aki helyettem van, akkor megy el babázni, mire én vissza tudok menni :o)))
Köszi a segítséget!!!!
További sok sikert a bloghoz, minden nap rápillantok :o)
Judit

jucc79 2012.04.11. 08:35:01

@jucc79:
Szia Ági,
Még az jutott eszembe, hogy úgy néz ki, hogy bérrendezés lesz nálunk. Attól tartok, hogy a munkakörnek megállapított bér majd alatta lesz az én mostani szerződés szerinti béremnek. Ilyenkor engem fognak tájékoztatni, hogy csökkentik a béremet? Mi van az addigi időarányos szabijaimmal? Amit mondjuk még a magasabb bérrel kivehettem volna, ha dolgozom? Megtehetik, hogy csak így csökkentik a béremet?
Köszi előre is!
süti beállítások módosítása