Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.05.02. 09:57 Dolgozó mami

Iwiw, facebook, twitter - átok, vagy áldás?

Címkék: egyéb álláskeresés karrier tippek anyukáknak

Ha állást keresel, vagy váltani szeretnél, sok mindenre oda kell figyelned, hiszen a leendő munkáltatódnak a legjobb formádat szeretnéd mutatni azon az egy találkozón, ami megadatik neked... ha megadatik. Ugyanis sokan ott "szúrják" el, hogy már el sem jutnak a találkozóig, mert olyan dolgok, információk, képek érhetőek el róluk nyilvánosan, amik nem vetnek jó fényt rájuk. Tudom, kegyetlen és talán kissé túlzó hozzáállás ez, de manapság nem egy HR-es és munkaerő-közvetítő használja a közösségi portálokat, mint potenciális információforrást az adott jelöltekről...

Mivel tudod elvágni magad alatt a fát?

1.) Nem megfelelő képek: igen, tudom, te is szereted megmutatni a gyönyörű kis porontyodat a nagyvilágnak, vagy egy jobban sikerült bulin készült képet, ahol a néhány hónap "bálnalét", majd az utána következő fogyókúrás, jaj de utálom a zsírpárnáimat érzés után végre szexisen és dögösen érezted magad abban a ruciban... de feltétlenül kell ezt a leendő munkáltatódnak is látnia? Készíts külön albumokat a nem nagy körnek szánt képeknek, és csak a közeli ismerősöknek tedd elérhetővé. Persze egy-egy családi kép a nyaralásról, karácsonyról maradhat mindenkinek nyilvános, hiszen nemcsak munkavállalók, de családos emberek, büszke anyukák is vagyunk egyszerre. (Én annak idején az összes tanácsadómnak kiadtam a feladatot, hogy tegyék rendbe a közösségi portálokon található információikat és üssék be a nevüket a google-ba, hogy megnézzék, mi található meg róluk. Elvégre a puska visszafelé is elsülhet, egy jelölt, vagy egy ügyfél is megnézheti a fejvadász nyilvánosan elérhető adatait, és véleményt alkothat ezáltal róla...)

2.) Nem túl kulturált hozzászólások, politizálás, káromkodások... nem arra szeretnék biztatni bárkit is, hogy szűnjön meg érezni, gondolkodni és meglátásának hangot adni, de van az a stílus, ami a legtöbb munkáltatónál azonnali elutasítást jelent. Figyeljünk oda, hogy mit írunk a saját, vagy mások üzenőfalára, nem sértünk-e vele akaratlanul érdekcsoportokat, vagy más társaságokat. Ha valaki a mi falunkon tett ilyen megjegyzést, nyugodtan töröljük, és négyszemközt, vagy telefonon, e-mailben kérjük meg, hogy ne tegyen ilyet legközelebb. Különösen a "twitter" veszélyes ilyen szempontból, ahol röviden, gyorsan bepötyögünk valamit, néha érzelmileg telített állapotban... volt már ebből gondja nem egy embernek...

3.) Jelenlegi munkáltató korholása nyilvánosan. Ha még biztos is vagy benne, hogy a főnököd nincs fent ezeken a portálokon, akkor sem tudhatod, hogy ki olvassa el, amit írsz, és kinek mondja tovább.

4.) Ha leellenőriznek egy pályázatod kapcsán, és azt látják, hogy munkaidőben rendszeresen van 15-20 hozzászólásod, nem kelted túl motivált és szorgalmas munkavállaló képét. De az sem segít, ha munkaidőben töltöd fel az 50 új képet a tündérbündérkédről :-)

És hogyan fordítsuk a magunk hasznára ezeket a portálokat? Hát lehet ez is egy fajta önéletrajzunk, motivációs levelünk: például a facebook-on használjuk ki azt a sok helyet, ahol a tanulmányainkról és a munkahelyeinkről írhatunk, fogalmazzuk meg szépen, ha éppen állást keresünk, hogy milyen terület érdekel minket, milyen kihívások... Mivel ez egy nyíltabb fórum, nyugodtan írhatunk többet, kissé személyesebbet, érdekesebbet, ami felkeltheti a HR-es figyelmét irántunk. Ha szakmai cikkeket osztasz meg az üzenőfaladon, tovább erősítheted a "szakember" imázsodat :-)

Az iwiw inkább a meglévő ismerősök portálja, de a facebook emellett az új kapcsolatok építésére is alkalmas. Adott szakmai oldalakhoz, rajongói klubokhoz való csatlakozás révén a szakmai tudásodat is növelheted, naprakész maradhatsz az új hírekből is, és okos, odaillő hozzászólásokkal tagja lehetsz a szakmai közösségnek, s így akár az álláskeresés során is használ veheted ezeknek a portáloknak. Szóval most kérlek, lépj be az említett közösségi oldalakra, és ezzel a szemmel is nézd meg az adataidat, képeidet :-)  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr752846125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása