Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.04.11. 09:16 Dolgozó mami

Tisztában vagy a jogaiddal? II. rész

Címkék: diszkrimináció dolgozó kismama várandósan dolgozni munkajogi tippek anyukáknak

 
Nemrég írtam a várandósság alatti felmondási védelemről, van azonban ezen túl néhány további jogi tudnivaló is, amikkel nem árt, ha tisztában vagy. A várandósság sok mindent befolyásol(hat) innentől kezdve: a munkaidő-beosztásodat, az esetleges áthelyezésedet más munkakörbe... lássuk tehát, hogy mit kell még tudnod!
 
 
Onnantól kezdve, hogy közölted az örömhírt a főnököddel – bár valószínű, hogy téged tölt el ez örömmel, és őt kevésbé :-) - nem kötelezhetnek túlórázásra, éjszakai munkavégzésre (22:00 – 6:00-ig). Továbbá, amennyiben a munkakörülményeid veszélyeztetik az állapotodat (pl.: radioaktív anyagokkal, vegyszerekkel dolgozol, vagy festéküzemben…), akkor a munkavédelmi szabályok és üzemorvosi szempontok alapján át kell helyezni egy másik munkakörbe, más munkakörnyezetbe, ami nem veszélyes rád és a picúrra nézve. Fontos azonban, hogy az ideiglenesen ellátandó új munkakörhöz a te beleegyezésed is szükséges! Ha nem tudnak egészségi állapotodnak megfelelő munkakört biztosítani számára, akkor fel kell menteniük a munkavégzés alól, és erre az időre járó munkabéredet is meg kell kapnod.
A kötelező vizsgálatok idejére el kell, hogy engedjenek – akár munkaidőben is (bár javaslom, hogy ezzel ne élj vissza egy amúgy korrekt és családbarát munkahelyen). Erre az időre távolléti díj illet meg.
 
Tudnod kell azonban, hogy ha eltitkoltad az állapotodat, akkor később nem hivatkozhatsz arra, hogy a munkáltatód nem teljesítette ezeket a kötelezettségeket, hiszen nem volt tudomása a várandósságodról . Tehát, ha nem is vagy köteles az örömhírt közölni, azért lássuk be, nem fogod tudni örökre titkolni :-) és bizonyos helyzetekben a te érdeked is az, hogy tudjanak a másállapotról.
 
És mit csinálj, ha mégsem tartja be a munkáltatód ezeket a kötelezettségeket, esetleg rendes felmondással próbálkozik? Bármilyen diszkriminációs ügyben – így a várandóssággal, anyasággal kapcsolatos ügyekben is – fordulj nyugodtan az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz írásban benyújtott, vagy jegyzőkönyvbe mondott kérelmeddel. A Hatóság eljár az ügyedben, átlagosan 3 hónapot vesz ez igénybe, és szerencsére illetékmentesen, azaz neked nem kerül semmi pénzbe.
További információt itt találsz: http://www.egyenlobanasmod.hu/

 

(photo by Valerie Everett)

Ha babát vársz, vagy babát terveztek a pároddal, ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnod! Minden, amit egy dolgozó kismamának tudnia kell! KATT IDE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr712702516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása