Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.04.07. 09:50 Dolgozó mami

Álláshirdetések...

Címkék: álláskeresés önéletrajz álláshirdetés visszatérés munkába karrier tippek anyukáknak gyed/gyes után

Nemrég írtam egy összefoglaló bejegyzést arról, hogy mennyiféle módon lehet állást keresni. Ma a legkézenfekvőbbel, az álláshirdetésekkel kezdjük az "állásvadász-továbbképzést". Amennyiben állást keresel, és álláshirdetéseket böngészel, van néhány dolog, amit tudnod kell ahhoz, hogy sikeresen pályázz a meghirdetett pozíciókra. Sokan csak fogják, és beküldik az adott hirdetésre az egy szál önéletrajzukat, és aztán várják, hogy hívják őket... és várják, és várják... és várják... Ha te nem akarsz így járni, akkor olvasd el ezt a bejegyzést, és kövesd az itt írtakat!

Képzeld el, hogy te vagy a HR-es, aki megkapja a jelentkezők önéletrajzát, miután megjelent a hirdetés. Besétálsz egy szép tavaszi reggelen az irodádba, és mit látsz: vár egy hatalmas kupac boríték az asztalodon. Bekapcsolod a gépedet, és a postafiókodban további 600 levél csücsül, mind olvasatlanul. Nos, igen, ezek mind jelentkezők. Te hogy választanál közülük? Igen, bizonyára nekikezdenél, és elolvasnád mindet alaposan... vagy nem? Mert más dolgod is van még ma? Ja, hogy várnak 11-re értekezletre, és még ma délután le kell adnod egy jelentést? És holnaputánra már 10 jelöltet kéne a szakmai vezetőnek továbbküldeni, akiket te meghallgattál, és tűzbe teszed a kezedet értük? Hát, akkor nézzük, ki tűnik ki a tömegből, és ki látszik első pillantásra abszolút alkalmasnak?

Az előbbi eset nem ritkaság, egy hirdetésre rengetegen, több százan jelentkeznek (ha nem több ezren). A siker azon - is - múlik, hogy egy vagy-e a nagy masszából, vagy kitűnsz-e valahogy. A HR-esek, munkaerő-közvetítők azt nézik, hogy mennyire felel meg a jelölt az anyaga alapján (végzettség, nyelvtudás, tapasztalat, bérigény) a kiírt elvárásoknak. Tehát rögtön azzal kezdem: ha lényegi pontokban nem felelsz meg a kiírásnak, nem biztos, hogy érdemes egyáltalán beadnod. Tudom, vannak kisebb eltérések, ami nem vészesek, de ahol diploma az elvárás, ott gimnáziumi érettségivel nincs sok esély, ahol tárgyalóképes angolt kérnek (és tényleg használni is kell) ott a passzív angolunkkal nem sokra megyünk. Ráadásul a mindig mindenre pályázó jelölteket egy idő után alapból félre teszik a kiválasztást végzők, hiszen ki venné komolyan azt, aki egyszer úszómesternek, egyszer asszisztensnek, egyszer meg kontrollernek jelentkezik...

De ha meg is felelsz a kiírásnak, akkor is sokan vannak még melletted, akik ugyanezt tudják hozni a versenyben. Az egyik titok az, hogy megfigyeled a hirdetés nyelvezetét, és ehhez igazítod a pályázati anyagod szövegezését is, imitt-amott elszórva benne a hirdetésben kiírt elvárásokat, és a munkatapasztalataidnál a leendő helyen végzendő feladatokat. Minden szakmának, és minden cégnek vannak speciális kifejezései, ha ezeket visszatükrözöd az önéletrajzodban, vagy a kísérőleveledben, akkor első pillantásra lejön a HR-esnek, hogy összecseng az anyagod a céges kiírással. És ők ama néhány (másod)percben, amit szánnak egy önéletrajzra, ezt keresik. Testreszabás, testreszabás, testreszabás - mit egy jó angol szabónál. :-) (Igen, ez bizony azt jelenti, hogy nem küldesz el egy önéletrajzot két helyre, hanem mindig megfelelően átírod.)

Evidensnek tűnhet, de nem az: sokan oda sem írják, hogy hol olvasták a hirdetést, és melyik pozícióra küldik be a jelentkezésüket. Nos, ha ugyanarra az e-mail címre egy éjszaka alatt bejön 3000 CV, és ebből csak a negyede nem írta ezeket oda, képzelheted, mennyi időbe telik, míg kitalálják, hogy mire jelentkezett, vagy mire lenne jó... A legtöbb hirdetésnek ma már van egy hivatkozási száma, lehetőleg több helyen add meg ezt, a CV-ben, a kísérőlevélben, és az e-mail tárgyában is (sok cég iktató programja ezekből a mezőkből veszi az infókat az automatikus iktatásnál)!

A hirdetés szövegezése további tippeket adhat neked: ahol néhány éves tapasztalat is elég, ott valószínűleg sok fiatal jelölt lesz, alacsonyabb bérigénnyel (nem véletlenül kér a cég csak 3 év gyakorlatot, a 10 éves tapasztalatút nem tudja/nem akarja megfizetni), a rugalmas munkavégzés térben, vagy időben is érthető, azaz sok utazás, vagy túlóra lehet mögötte... Ezek persze nem feltétlenül rosszak, csak készülj fel rá, ennek megfelelően ellensúlyozd a pályázatodban a hiányosságaidat (pl. gyermekek elhelyezése megoldott)

És ugye írtam arról korábban, hogy ez csak egy eszköz a sok közül... szóval használd a többit is! Minden héten találsz majd egy további cikket ebben a témakörben, olvass hát rendszeresen. És ha közben kérdésed lenne, írj nyugodtan egy kommentet!

 

 

Önéletrajzot írnál, pályáznál, de nem tudod, hogyan kell? Iratkozz fel most a Dolgozó mami hírlevélre, és ingyen megkapod az önéletrajzírásról szóló hírlevél sorozatomat (amit ugyan kifejezetten anyukáknak készítettem, de apuka  is hasznosíthatja a benne írtakat). A hírlevélben adott tanácsaimmal fokozatosan, lépésről lépésre javítjuk ki az önéletrajzod gyenge pontjait! Érdekel? Kattints ide!

 

(photo by Bogdan Suditu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr932794712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása