Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.04.05. 09:33 Dolgozó mami

"Akik gyereket nevelnek ma Magyarországon, azok hősök..."

Címkék: diszkrimináció anyaság

Április elsején, pénteken hangzott el a m1 Ma reggel című műsorában egy riport, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kutatási vezetője Szabados Hajnalka beszélt egy, az anyák elhelyezkedési lehetőségeivel (is) foglalkozó átfogó kutatás eredményeiről. A teljes riport itt található.

Az elmondottak sajnos azt tükrözték vissza, amit eddig is tudtunk, és hallunk nap, mint nap: mind a versenyszférában, mind a nonprofit szférában még mindig megkérdezik a munkáltatók, hogy egy női jelöltnek van-e gyermeke, s ha nincs, mikor szeretne. Bár köztudott, hogy ez diszkriminatív, törvénytelen kérdés az interjún, mégis én is sokszor találkozom olyan anyukákkal, akik szomorúan mesélik, hogy gyakorlatilag arról szólt az interjú nagy része, hogy hány gyermeke, van, hány évesek, és ki tud rájuk vigyázni, ha megbetegednek. Anyukák, akiben van egy kis merészség, ezen túl - ahogy a riportban is elhangzik - erre a kérdésre válaszoljatok angyali, ártatlan mosollyal az arcotokon a következő kérdéssel: "Miért Önöknél van óvoda?" :-) Én személy szerint néha visszakérdezném a következőt is: És Önnek van gyereke? (Ha már itt ennyire belelendültünk a személyeskedésbe...) Talán egy jó humorú HR-es venné a lapot... talán...

Ami azonban erősen meglepett, és nagyon kétlem, hogy a valóságnak felel meg, az a része a kutatásnak, amelyben állítólag a HR-esek és személyzeti döntéshozók csupán 1-6 %-a (!) rendelkezik rossz tapasztalattal, s a többiek pozitív képpel rendelkeznek a gyermekes anyukákról. Bár biztos vagyok benne, hogy egy nagyon alapos és módszertanilag is megfelelő kutatásról beszélhetünk ebben az esetben, félek, hogy ez az adat igen torz, talán a HR-esek maguknak sem merték bevallani, hogy mi is a szomorú valóság. Hiszen ha ez így lenne, akkor miért vergődik kétségbeesetten az anyukák több, mint fele a régi munkahelyére való visszatéréskor (bár ez is csak becslés, hiszen pontos adatokat eme témában szerintem senki nem tudott még szolgáltatni, hiszen a munkáltatói visszaélések sokszor napvilágra sem kerülnek), és miért dolgozik a 3 év alatti gyermeket nevelő nők csak 10 %-a és a 6 év alatti gyermeket nevelő anyukák csak 50%-a? Vajon hol, melyik cégnél dolgozik az a minimum 94 %-nyi pozitív hozzáállású, anyukákat nem diszkrimináló HR-es?

 

(photo by Ray Sadler)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr32794538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása