Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.30. 09:16 Dolgozó mami

Új állást keresek... de hogyan is kell?

Címkék: álláskeresés visszatérés munkába karrier tippek anyukáknak gyed/gyes után

Sajnos nagyon sok anyuka már a a babázás első évében tudja, hogy nem fogják visszavenni a régi munkahelyére, vagy az első adandó alkalommal el is fogják küldeni. Így persze rögtön ott a kérdés: hol keressek új állást? A néhány év otthon töltött idő, és az ezzel járó elbizonytalanodás - valljuk be - nem kedvez az ilyen kihívást jelentő akcióknak, sokan már a gyermekszülés előtt is évekig dolgoztak ugyanannál a cégnél, nem gyakorlottak az álláskeresésben, azaz eléggé elveszettnek érzik magukat. Arról nem is beszélve, hogy mindenhol azt lehet hallani, hogy milyen nehéz új munkát keresni, találni...

Az egyik legegyértelműbb dolog az álláshirdetések böngészése. Sokan azonban meg is ragadnak itt, és nem használnak további eszközöket, holott ennél sokkal többet lehet tenni az új állás megszerzéséért. Ebben a bejegyzésben összefoglalom, hogy milyen további eszközökkel élhettek, és a következő hetekben mindegyiket kifejtem részletesen, további tippeket, trükköket adva a kezetekbe. Kövessétek hát a blogot, és legyen hamarosan új állásotok!

És akinek közben kérdése akadna, ne habozzon, van odalent a cikk alján egy kommentek doboz :-)

Bár a közhiedelem szerint az álláshirdetések nagy része kamu, és valójában hiába jelentkezel, nem fognak sem felvenni, de még behívni sem, hidd el nekem, nem dobnának ki a cégek több százmillió forintot egy évben, ha nem lenne valós munkaerő-igény mögötte. Szóval tessék csak a hirdetéseket is nézegetni. Bár az álláshirdetések nagy része mostanában már az online portálokon jelenik meg, ne feledkezzünk meg az újságokban megjelenő álláshirdetésekről sem. Ha alacsonyabb pozícióban keresgélsz, az Expressz és a Metro lehet a te újságod, ha magasabb pozíciók érdekelnek, a HVG-t is mellé veheted. Emlékszem, még 15 évvel ezelőtt megvettem ezeket az újságokat, és órákat böngésztem a különböző hirdetéseket, ma sajnos 10 perc alatt végeznék vele... Ha valamilyen speciális szakmában tevékenykedtél babázás előtt, akkor az adott szakmai lapok is szóba jöhetnek, itt is van néha hirdetés. Az online portálok közül az első 4-5 legnagyobbon érdemes keresgélni, a legtöbb esetben így is átfedés van közöttük, azaz ugyanannak a cégnek (esetleg közvetítőnek) több helyen is megtalálod a hirdetését. Ha időt szeretnél spórolni - és melyik anyuka nem szeretne? :-) - akkor iratkozz fel a hírlevélre, és így naponta megkapod a friss állásajánlatokat, nem kell neked böngészni az oldalt minden nap.

És akkor most jönnek a további eszközök! Bár tudom, hogy a közvetlen pályázás nem tartozik sok álláskereső kedvencei közé, higgyétek el, ezt sem szabad elhanyagolni. Ha tudod, hogy kik a szakma nagyjai, és hol szeretnél dolgozni, közvetlenül is bombázhatod a cégeket a pályázati anyagoddal. Kevesebb kiszemelt cég lesz ezzel a módszerrel, mint egy álláshirdetéses kereséssel, de ha ügyesen csinálod, direkt kapcsolatot jelenthet a HR-eshez és nem csak a pályázás időszakában lehet célravezető, de később is "visszanyúlhatnak" érted. A nagyobb cégeknek saját online jelentkezési felülete van, ahol benyújthatod a pályázatodat, a kisebbeknél a postai, vagy elektronikus út marad. Fontos, hogy ne vaktában lődd ki az éterbe a CV-det, hanem tudd meg, hogy ki a döntéshozó, ki foglalkozik személyzeti kérdésekkel, és neki címezd. És nem árt - vagy inkább írjam azt, hogy kötelező - az utánkövetés, hiszen egy motivált jelölt igenis érdeklődik, finoman, de határozottan nyomul! Érdemes utánanézni a neten, hogy az elmúlt években mely vállalatok voltak a családbarát munkahely pályázat díjazottjai, és őket is be lehet venni a célkeresztbe!

Állásbörzék... ki ne szeretne egy olyan helyzetben lenni álláskeresőként, hogy a személyzetissel álldogálhat egy standnál, és bemutatkozhat, kérdezhet? :-) Mégis, sokan nem mennek el a börzékre, pedig mekkora lehetőség! Az egyetemek és főiskolák által szervezett börzék gyakran csak pályakezdők részére hasznosak (bár egy jó HR-es szerintem bármikor "rácuppan" egy tapasztaltabb jelöltre, ha az hasznos a cégnek), de a HVG által évente kétszer megszervezett állásbörzén rendkívül sok tapasztalt jelöltet keresnek. Ja, és még egy előny: mindannyian tudjuk, hogy a személyes benyomás milyen sokat számít, és mennyivel könnyebb dolgozunk van (lenne), ha azt a "hendikepet", mely szerint gyerekünk van, élőben tudjuk előadni és azonnal ellenpontozni is személyes varázsunkkal, motiváltságunkkal, lelkesedésünkkel...

A munkaerő-közvetítő és kölcsönző cégek szintén jó gyűjtőhelyei az állásoknak, hiszen ők kifejezetten azért hirdetnek, hogy az éppen aktuális üres állásokra megtalálják a megfelelő embert. Érdemes persze az adatbankukba is bejelentkezni, de ez megint egy passzívabb álláskeresési eszköz, és azt javaslom, hogy a friss hirdetéseket is nézzétek emellett, és ha van olyan, amire érdemes pályáznotok, akkor hívjátok fel a céget, hogy már regisztráltatok náluk korábban, és most egy érdekes állásajánlatra bukkantatok a honlapjukon. Fontos, hogy soha ne álljatok szóba olyan cégekkel, akik pénzt kérnek az állásajánlatokért, a korrekt cégeknél a pályázók számára a szolgáltatás mindig díjmentes!

Utoljára - de nem utolsósorban - nem szabad eltekinteni attól sem, hogy a munkaügyi központoknál is sok állásajánlat van. Persze nem vezetői pozíciókra gondolok itt, de mind közép, mind felsőfokú végzettséggel érdemes itt is érdeklődni rendszeresen.

(Ha azt sem tudod, hogy milyen munkát szeretnél végezni, mire vagy alkalmas, milyen irányba tereld a karrieredet, olvasd el ezt a bejegyzést!)

 

Önéletrajzot írnál, pályáznál, de nem tudod, hogyan kell? Iratkozz fel most a Dolgozó mami hírlevélre, és ingyen megkapod az önéletrajzírásról szóló hírlevél sorozatomat (amit ugyan kifejezetten anyukáknak készítettem, de apuka  is hasznosíthatja a benne írtakat). A hírlevélben adott tanácsaimmal fokozatosan, lépésről lépésre javítjuk ki az önéletrajzod gyenge pontjait! Érdekel? Kattints ide!

 

(Photo by reinvented)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr202741248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása