Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.14. 08:58 Dolgozó mami

Merre tovább? Vissza a régi céghez?

Címkék: visszatérés munkába karrier tippek anyukáknak gyed/gyes után

 

Amikor úgy döntesz, hogy visszamész dolgozni, ott lebeghet a nagy kérdés, hogy hová? Vissza a korábbi helyedre, ahol esetleg nem érezted annyira jól magad, vagy már nem volt nagy kihívás a napi munka, vagy egy kellemetlen kolléganő keserítette meg a mindennapjaidat? Vagy inkább a GYES lejártával mondj fel (esetleg várd meg, amíg felmondanak neked), és keress egy másik állást, ahol jobban érzed magad és szívesen jársz be dolgozni? Vagy unod az egész szakmát, területet, amit eddig csináltál és a valami teljesen újra vágysz???
 
Az anyukák egy része sokszor a babázás alatt jön rá, hogy már nem igazán vágyik vissza – különböző okok miatt – a régi munkahelyére. Ilyenkor aztán jönnek a „vadabbnál-vadabb” ötletek: új szakma megtanulása, vállalkozásba kezdés… Ha tényleg nem tudod elképzelni, hogy visszamész a régi munkáltatódhoz, érdemes időben elkezdeni tervezni, gondolkozni, hogy hogyan tovább. Ha egy teljesen új területbe vágnál bele, készülj fel rá időben, olvass szakcikkeket, folyóiratokat, képezd magad, hogy ne teljesen kezdőként indulj el. Keresd olyan anyukák társaságát, akik már túlestek ezen a lépésen, és tippeket tudnak adni neked a váltáshoz.
 
Tény azonban, hogy amennyiben a munkáltatód nem próbál meg különböző – nem túl tisztességes – eszközökkel megszabadulni tőled, esetleg szívesen vár vissza, a legkönnyebb dolgod itt lesz a karriered folytatásával. Képzeld csak el, hogy egy új helyen mi vár rád: próbaidő, új szervezet, új szokások, bizonyítási kényszer, sokszor túlórák árán, arról nem is szólva, hogy ha nem tárt karokkal várnak az új helyeden, hanem megpályázod – sok más jelentkezővel együtt – akkor valószínűleg meg kell küzdened azzal a sztereotípiával, hogy a GYES-ről visszatérő anyukák nem tudnak olyan jól dolgozni, csak a gyerek jár a fejükben… Míg ha a régi cégednél jól dolgoztál, pláne a várandósság alatt is (erről már írtam korábban itt), és szépen váltatok el szülés előtt, akkor valószínűleg itt már nem kell minden téren bizonyítanod, már egyszer letettél az asztalra valamit. Itt már ismered a rendszereket, a programokat, a munka menetét. És ne feledd, munkából váltani egy másikba mindig könnyebb, mint állás nélkül állást keresni. Ha már dolgozol, jobban benne vagy a körforgásban, több információ juthat el hozzád a szakmádról, több szakmai kapcsolatot építhetsz ki, mint otthonról, gyerek mellől, és a leendő munkáltatód azt látja, hogy igen, meg tudod oldani most is, gyerek mellett most is dolgozol, tehát valószínűleg kevésbé vagy „zsákbamacska” :-), mint egy másik anyuka, aki most jönne vissza 2-3-4 év babázás után. Tehát ha nem az álomállásból mentés el babázni, azért térj ide vissza, hogy utána tiéd lehessen az álomállás a következő cégnél.
 
 
(photo by thatblog)

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr452690179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adesa 2011.04.20. 15:33:23

Kedves Dolgozó Mami, Ági!

Szintén, mint a Többiek, tanácsodat szeretném kérni. Fiatalabbik kislányom júniusban lesz 2 éves, és ezután ősztől szeretnék újra munkába állni. A cégnél, ahonnan elmentem szülni, jeleztem, hogy munkába szeretnék állni, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz számomra pozíció. Ezzel kapcsolatban merült fel nálunk néhány kérdés, ami a közös megegyezéssel is kapcsolatos:

1. Gyes és védettség 3 éves korig:
- Anya, aki Gyeden volt visszamegy dolgozni. Apa, aki 6 órában dolgozik régóta, igényli a Gyest. Úgy tudom, hogy a gyerek 3 éves koráig járó védettség az anyának jár ezután is. Függetlenül attól, hogy ki igényli a Gyest. Igaz??

2. Gyes és adójóváírás:
- Apa az adójóváírást most is csak részben tudja igénybe venni. A Gyest apa igényli. A Gyes összege hozzáadódik ahhoz a bérhez, ami után az adójóváírást számolják? Tehát csökkenti az adójóváírás összegét??

3. Közös megegyezés:
- Anya és munkahelye közös megegyezéssel szakít. A közös megegyezés nem zárja ki, hogy anya igényelhessen álláskeresési járadékot, ill. Start Plusz kártyát, ugye?

4. Álláskeresési járadék:
- Összegét (még 2011-ben) miből számolják? A 4 évvel ezelőtti bérből vagy az elmúlt másfél évi Gyedből vagy a cég által a 66 nap szabadság megváltására fizetett összegből (ugye, itt nincs 4 naptári negyedév) vagy mindhárom tárgytalan és a minimálbér 130%-át tekintik járadékalapnak??
- Másképp számolják, ha a szabit nem váltják ki és Gyed után anya kiveszi a 66 nap szabit, majd azután közös megegyezéssel felmondanak? Így a szabi alatt fizetett bért veszik alapnak? Ha igen, akkor hogy számolják a 4 negyedévi átlagot, hiszen ez csak kb. 3 hónap.
- Összege nem lehet alacsonyabb, mint 44.100 Ft?
- Összege nem lehet magasabb, mint 88.200 Ft?

5. Start Plusz kártya:
- Egy gyermek után csak egyszer igényelhető, igaz? Tehát ha anya a Gyed lejárta után igényli, utána apa már nem igényelheti a gyes lejárta után, igaz?
- A kártya 2 évig érvényes, függetlenül attól, hogy hányadik munkahelyen van a kiváltója, igaz? Tehát a kiváltott kártya adóelőnyét a második munkahely is használhatja (ha pl. az első munkahelyen a jogviszony felmondással megszűnik), igaz?

Válaszaidat előre is köszönöm.

Üdvözlettel: adesa

Dolgozó mami 2011.04.22. 15:13:46

@adesa: Kedves Adesa!

Hát, te aztán egy felkészült dolgozó mami leszel, ennyi kérdéssel :-)
Nos, nézzük: gondolom azt tudod, hogy ha vissza szeretnél menni dolgozni, kötelesek visszavenni az eredeti munkakörödbe, az, hogy nincs számodra pozíció, nem lehet kifogás a munkáltató részéről. Szóval jó, ha ezzel tisztában vagy :-)
A felmondási védelem azt a szülőt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot igénybe veszi, vagy vette legutóbb. Ha tehát te vetted igénybe, és most visszamész dolgozni, függetlenül attól, hogy a GYES-t a párod igényli, te leszel védett a gyermeketek 3 éves koráig.
A GYES-t nem vonják össze a bérrel.
Közös megegyezés esetén mind START Plusz kártya kiváltható, mind az álláskeresési járadék igényelhető, ezzel nem lesz gond, de figyelj oda, hogy csak akkor írj alá közöst, ha legalább annyit kapsz, mint ami munkáltatói rendes felmondás esetén járna - amit ugye nem is tehetne meg a munkáltató (azaz minimum bent maradt szabik, felmondási időre járó bér, esetleges végkielégítés a munkaviszonyban töltött évek alapján)! A Start Plusz kártyáról, amit írtál, az úgy helyes, úgy van.
Azonban az álláskeresési járadék kérdéseddel megfogtál :-), én elsősorban munkajog és karrier témában blogolok, így ezt én is csak megkérdezni tudnám. Ajánlom, hogy fordulj a területileg illetékes munkaügyi központhoz, ott biztosan pontos felvilágosítást adnak neked.
Sok sikert:

Ági

adesa 2011.04.27. 15:17:04

Kedves Ági!
Nagyon szépen köszönöm a széleskörű válaszaidat. Sokat segítettél.
Üdvözlettel és szép napot:
Adesa
süti beállítások módosítása