Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.01. 10:03 Dolgozó mami

Pocakkal dolgozni

Címkék: dolgozó kismama karrier tippek anyukáknak várandósan dolgozni

Sok internetes fórum foglalkozik a várandósság alatti munkavégzés egészségügyi és jogi oldalaival. Én most inkább a HR-es szemszögéből közelítem meg a kérdést, és adok egy-két tippet, hogyan érd el, hogy még ilyenkor is jó munkaerőnek tartsanak. Elvégre ne feledd, egyszer lejár a GYES, és ha vissza szeretnél menni, jó, ha tárt karokkal fogadnak, emlékezve a néhány évvel ezelőtti korrekt viselkedésedre, teljesítményedre.

 
Vonzó a gondolat, hogy innentől kezdve leereszthetsz a munkahelyeden, mert hát „úgyis védve vagyok”. Ám ez csalóka, hiszen pont ilyenkor kell megmutatni, hogy ugyanolyan jó kolléga vagy, megbízható, s nem változtál – na jó, egy kicsit talán igen, de az a növekvő görögdinnye nem lesz örökké a blúzod alatt :-)
 
Az első trimeszterben a legjobban talán a rosszullétek, az álmosság nehezítik a napjaidat. Ha már bejelentettétek a nagy hírt, nyugodtan vállalhatod nyíltan az ezzel járó kellemetlenségeket, tudva – esetleg csak remélve :-) - hogy egyszer úgyis elmúlik! Amennyiben megteheted, a reggeli rosszullétek esetén szervezd át a napodat, és próbáld meg a megbeszéléseket, telefonhívásokat délutánra időzíteni. Van egy kismama ismerősöm, aki egyszer felháborodottan kérdezte meg, hogy mi a fenéért hívják ezt reggeli rosszullétnek, mikor egész nap tart??? Hát, ilyenkor csak az segít, ha az igazán durva napokon szabadságra, vagy betegszabira mész, míg beköszönt a második trimeszter :-), és talán ezt a kollégák is meg fogják érteni. Így legalább nem lesz állandóan tumultus miattad a női mosdó előtt…
 
Az álmosság és fáradékonyság ellen legtöbbet kisebb szünetek beiktatásával tehetsz, járj egyet a folyosón, ne telefonon hívd fel a szomszéd szobában vagy emeleten lévő kollégát, hanem személyesen menj hozzá. Így a munkahelyi kapcsolatokat is ápolhatod, és mozogsz is egyet. Az ebédszünetben tett séta is csodákat művel, s ha valaki rosszallóan néz rád, nyugodtan elmondhatod, hogy mások 5-10 perces cigi szüneteit összeadva te még az „egészségügyi” sétáiddal mindig hatékonyabb vagy. Persze ez csak akkor jó válasz, ha tényleg elvégzed a feladataidat…
 
Óhatatlanul jönnek majd a kérdések, hogy a gólya kispasit, vagy kiscsajt hoz-e, pontosan mikorra várjátok, és papás szülést terveztek-e… és persze mindenki azonnal el akarja mesélni a saját szülési élményeit – és ezt naponta akár 10-szer is át fogod élni… sok-sok hónapon keresztül! Nem árt a barátkozás a cégnél lévő anyukákkal, hiszen hamarosan te is belépsz ebbe a kasztba, de a várandósságod akkor is „magánügy” bizonyos értelemben. Egy-két mondatos válaszokkal próbáld megúszni a nagy litániákat, gyakran a „még nem tudjuk” válasz a leggyorsabb lezárása a témának. Nagyon makacs konyhai pletykázást pedig megszüntetheted a következő, kissé erőteljes, ám annál hatásosabb kijelentéssel: bocsi, de délelőtt 30 percet görnyedtem a mosdó felett, be kell hoznom a lemaradást :-))
 
Ha szeretnél továbbra is dolgozni, de úgy érzed, a 8 óra már sok neked, kérheted, hogy közös megegyezéssel módosítsák a munkaidődet részmunkaidőre, hiszen érthető, ha valaki már nem tud úgy pörögni, mint régen, de még szeretne hasznos tagja maradni a cégnek. Ha ezt jól tudod tálalni a főnöködnek, nagyon pozitívan is kijöhetsz a helyzetből.
 
A Munka Törvénykönyve biztosítja neked azt, hogy a várandóságoddal kapcsolatos orvosi vizsgálatokra akár munkaidőben is elengedjenek. Na, sokan itt rontják el… 11:00-re nőgyógyász, 13:00-ra ultrahang, 17:00-re meg védőnő, szóval sajnos hamarabb kell elmennem ma (is)… tudom, csábító, de ne tedd! Ne élj vissza a helyzeteddel, mert senki nem fogja jó szemmel nézni, hogy minden hónapban többször hiányzol. Persze a körzeti nőgyógyászati rendeléseken néha nincs időpont, ilyenkor ott fogsz ülni órákat, vagy a laborban nem tudod, mennyit kell majd várni, de a magánrendelőben végzett 4D-s ultrahangot végképp ne kora délutánra tervezzétek munkanapon. Ezzel még a legbirkatürelműbb főnököt is ki lehet akasztani, azokról a kollégákról nem is szólva, akik miattad túlóráznak majd.
 
És még egy tipp: ahhoz, hogy teljesen felkészülten nézz a következő hónapok elé, ideje szorosabbra fűzni a szálakat a cégnél lévő anyukákkal, akik innen mentek el szülni, vagy az éppen odahaza lévő kismamákkal. Nagyon sok ötletet, információk kaphatsz tőlük, hogy ők hogyan élték át ezt az időszakot ugyanannál a cégnél, esetleg főnöknél, mire figyelj az ő korábbi tapasztalataik alapján, hogy továbbra is megbecsült tagja lehess a csapatnak. Természetesen nem törvényszerű, hogy ők lesznek a legjobb barátnőid innentől kezdve, de az anyaság tudata egy kissé biztosan közelebb hoz majd titeket. És ha egy-két új barátnőre akadsz, nyugodtan folytatódhat a tapasztalatok és élmények mesélése… munka után a közeli kávézóban, teaházban!

Ha babát vársz, vagy babát terveztek a pároddal, ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnod! Minden, amit egy dolgozó kismamának tudnia kell! KATT IDE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr392688505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása