Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.02.17. 00:07 Dolgozó mami

Álláskeresés gyerekkel – avagy beleírjam-e a CV-be, vagy ne?

Címkék: álláskeresés önéletrajz karrier tippek anyukáknak

Gyakran kérdezik meg tőlem az állást kereső, vagy váltani szándékozó anyukák, hogy beleírják-e az önéletrajzba, hogy van gyermekük? A kérdés nagyon nehéz, hiszen ahány munkáltató, ahány HR-es, annyi féle hozzáállás, gyakorlat. Alapvetően Magyarországon sajnos még mindig komoly diszkriminációs problémák vannak ezen a területen, nem egy esetben hallottam munkáltatók szájából, hogy akinek kisgyereke van, szóba sem jöhet a kiválasztás során. Sajnos tény az is, hogy a gyermekek napközbeni állami intézményben történő elhelyezése jóformán megoldhatatlan, hacsak nem foglaltattuk le a bölcsis, ovis férőhelyet még a fogantatás előtt. És ezt a munkáltatók is jól tudják…Mit tegyük tehát?
 
Alapszabály a pályázás során, hogy csak arra lőjünk, amire esélyünk van. Ha tehát országos területi képviselőt keresnek, nem valószínű, hogy egy kétéves kispocokkal a hátunk mögött esélyünk van a kiválasztás során, hiszen nap, mint nap autóban ülve és utazva kéne tölteni a munkaidőt, ez egy kisgyermekkel nehezen egyeztethető össze. Így azt javaslom, hogy anyaként csak olyan munkaköröket pályázzunk – megkímélve magunkat is a felesleges csalódástól – ahol a munkáltató fejével gondolkodva látjuk az esélyét, hogy megoldható a csemete elhelyezése, felügyelete pl. betegség esetén is, és összeegyeztethető a munka és a magánélet.
 
Az egyik irányvonal, hogy bátran beleírjuk a családi állapotunkhoz a gyermekek számát, ha nagyobbak, akkor az életkorukat is. Ez mindenképpen mutatja, hogy nem picúrokról van szó, akik még tényleg intenzív törődést és sok időt igényelnek, és alkalomadtán anyut akár hetekre is „kivonják a forgalomból”. Az őszinte irányvonal kedvelői megtehetik azt is, hogy azonnal utána is írják, hogy a gyermek(ek) felügyelete betegség esetén is mindig megoldott, hiszen közelben lakik a nyugdíjas nagymama, vagy bejáratott bébiszittere van a családnak, esetleg apuka otthon dolgozik. Fontos azonban, hogy ezt csak akkor állítsuk, ha valóban így is van. Amennyiben eljutunk a személyes interjúra, ott majd – kérés és rákérdezés nélkül – megerősítjük ugyanezt szóban is! Rásegíthetünk még az ügyünkre egy motivációs levéllel, ahová beírjuk, hogy 2-3 év otthonlét után kifejezetten vágyunk vissza a munka világába, tettre készen, motiváltan állunk minden új kihíváshoz, és az otthon töltött idő alatt is foglalkoztunk szakmai témákkal, hogy ne essünk ki a körforgásból.
 
A másik verzió, hogy nem írjuk bele a gyermekeket, illetve a GYED-en, GYES-en töltött évek számát. Én alapvetően ezzel nem értek egyet, hiszen ha 5 év szakmai tapasztalatot vár el a munkáltató, akkor nagyon örül, ha az önéletrajzból 5 éves szakmai múltat olvas ki, de nagyot csalódik, ha a személyes beszélgetésnél 2 tapasztalat + 3 év GYED-GYES lesz a valóság! S aki eleve nem szívesen vesz fel gyermekes jelöltet, nem igazán fogja meggondolni magát a személyes interjún nyújtott lenyűgöző szereplésünk miatt, ha mégiscsak ott villog a fejében a piros lámpa (VIGYÁZZ, GYEREKE VAN!!!!). Arról nem is szólva, hogy ha a munkáltató eleve nem gyerekbarát hozzáállású, akkor a későbbiekben is folyamatosan gondjaink lesznek. Persze történhetnek csodák, de ritkán… sajnos!
 
Nagyon sok csalódott, és elkeseredett anyukával beszélgettem a munkám során, és tudom, mennyire rossz, ha az ember lánya úgy érzi, a világ egyik legszebb feladatával, a gyermekvállalással „kiírta” magát a munka világából. Csak azt tudom tanácsolni, hogy az álláskeresésre – mint bármi másra – az anyukáknak is fel kell készülni, ez is egy külön tudás, amit meg lehet szerezni. Hamarosan további állásvadász tippeket adok itt a blogon…
 
 
(photo by desi.italy)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr152666806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sabori 2011.05.04. 22:25:14

Kedves Ági,

nagyon örülök a blogodnak, sok hasznosat tanultam a posztjaidból. Én majd csak egy év múlva kezdem az álláskeresést 4 év gyed-gyes után, de már most készülök :)
Az önéletrajzommal kapcsolatban van egy kérdésem. Mivel magyar szakot is végeztem, kisebb korrektori munkát végzek itthonról egy cég számára úgy, hogy egy ismerősöm ad számlát a cégnek, ő áll velük szerződésben. Fontos lenne számomra, hogy ez a munka megjelenjen valahogy az önéletrajzomban - de hogyan? Van erre valami ötleted?
A másik kérdésem pedig, hogy ha kész lesz az önéletrajzom, elküldhetném neked, hogy átnézd? Vagy tudnál mintát mutatni egy olyan "bátor" önéletrajzról, amiről ebben a posztban írtál?
Üdv, Bori

Dolgozó mami 2011.05.06. 20:57:59

@sabori: Kedves Bori!

Én a helyedben a GYED-GYES alatt végzett munkát úgy tüntetném fel, hogy a szakmai tapasztalatokhoz írnám a legtetejére (hiszen ugye időben visszafelé soroljuk fel őket), mégpedig olyan módon, hogy amióta dolgozol ennek a cégnek, azt az évszámot odaírnám, mellé egy kötőjel, azaz még most is tart, és egyszerűen mellé írni, hogy korrektori feladatok ellátása, majd zárójelbe, hogy GYES alatt, vagy még azt is, hogy megbízás alapján. Így egy kissé úgy néz ki, mintha munkahely lenne, az első pillantásra nem az virít a CV-ről, hogy 4 éve nem dolgozol, de ott van a valóság is, vagyis hogy most GYED-en vagy, tehát nem hazudsz, vagy torzítod a tényeket, csak szépen ügyesen tálalod. "Bátor" önéletrajz :-), ahogy te fogalmaztál nincs, de tudod mit, van egy ajánlatom. Mindenkinek nem vállalhatom az önéletrajzának az átnézését, de a tiédet vállalom, ha cserébe olyan bátor önéletrajzot csinálunk ketten, amit - persze név és személyes adatok nélkül - más anyukák okulására publikálok a hamarosan elkészülő honlapomon. :-) Benne vagy?
Üdv:

Ági

sabori 2011.05.08. 08:18:05

Ági, köszönöm a lehetőséget, írok emailt!

A megbízásos munkával kapcsolatban pedig "visszakérdezek": tehát akkor feltüntethetem az önéletrajzban ezt a munkát annak ellenére, hogy a megbízó céggel nem én állok szerződésben, hanem az ismerősöm, aki számlaképes?

Dolgozó mami 2011.05.08. 15:28:34

@sabori: Kedves Bori!

Szerintem nyugodtan beírhatod, maximum nem írod oda a cég nevét, akinek megbízással dolgozol, hanem ahogy írtam, csak a tevékenységet tünteted fel, és majd a személyes interjún kifejted, hogy kinek is dolgoztál. Ha nem firtatják, a "más számláz" dolgot én nem említeném. Nagyon sokan dolgoznak nem bejelentve, de ettől még mindig azt tanácsoljuk, hogy írják be a CV-be azt is. Nem munkaügyi felügyelet vagyunk mi... nem az érdekel, hogy be volt-e jelenve, vagy feketén dolgozott, hanem, hogy dolgozott, vagy nem :-) itt a tapasztalat, a munkavégzés a lényeg, nem az, hogy kinek és hogyan!

Üdv:

Ágo
süti beállítások módosítása