Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

Utolsó kommentek:

Horváth Lilla Katalin 2016.03.21. 10:20:05

Sziasztok
Nekem olyan problémám lenne,hogy visszaszertnék menni de egyelőre csak 4 órába.Bementem tárgyaltam velük nagyon segitőkészek voltak.De vissza akarnak venni az órabéremből új szerződést írva.Mivel Meos voltam 3 műszakban erre hívatkoznak.Megtehetik? A válaszokat köszönöm Üdv Lilla

Bejegyzés: 4 dolog, amit anyukaként tudnod kell a Munka Törvénykönyvének tervezett változtatásairól!

Macikalány 2016.01.07. 17:29:54

Kedves Ági!
Olvastam feljebb az enyémhez hasonló esetet, de az még 2012-ben volt. Nem tudom, azóta változtak-e a szabályok és nem is igazán értem a dolgot, ezért fordulok hozzád.
Kislányom 2 éves lesz áprilisban. Úgy jöttem el szülni, hogy időközben elvégeztem egy iskolát, amivel a szülési szabadság után szerettem volna elhelyezkedni, tehát nem igazán akartam visszamenni az eredeti munkahelyemre, mert nem igazán összeegyeztethető az anyasággal. Szeptemberben felhívott a munkavállalóm, hogy sürgősen szükség lenne a munkámra, menjek vissza. Nem igazán szándékoztam még dolgozni, de jó fizetést ígért, plusz feltételeket szabhattam. Hétvégén nem dolgozom, csak 5 órát vállalok. Elmondtam, hogy nem szándékozom ezt sem örökre csinálni, mert kicsi még a gyermekem, keressen valakit, én csak kisegítem arra az időre. (Tudtam, ez csak addig lehet így, amíg igazán szüksége van a munkámra, ráadásul én is kerestem időközben az igazán magamnak való helyet) Mindent megígért. Nem is volt gond. Visszajelentett 6 órába, első kitételemnek már lőttek is, mert ezért elvárta, hogy annyit is dolgozzak. Ez még vállalható volt. Persze nem keresett senkit helyettem, látta, hogy elvégzem a munkát ennyi idő alatt is, neki így volt kényelmes. Valahol nekem is jól jött a pénz, teltek a hónapok. Lassan mondogatni kezdte, ha két éves lesz a lányom, jöjjek többet, jó lenne hétvégén is dolgozni, már mindenféle továbbképzésre akar küldözgetni. Nem igazán tetszik a dolog. Ma ráadásul felhívtak, felajánlották álmaim munkáját, ahol február elsején kezdeni is kellene. Hogy tudom most az eredeti munkahelyemet megszüntetni? Egy ismerősöm mondta, hogy ő is így volt, de neki az OEP azt javasolta, menjen vissza GYED-re, és akkor mondjon fel, után való nap már kezdhet is a másik helyen. Én ezt nem igazán tudom elhinni. Milyen megoldás van erre?
Előre is köszönöm, hogy szánsz időt és energiát rám!
Üdv!

Bejegyzés: Vissza szeretnék menni dolgozni! Mit tegyek?

Boli 2015.08.13. 14:27:01

Vissza szeretnék menni dolgozni, ezt jeleztem is mailben. Bent voltam egy elbeszélgetésen ahol közölték, hogy tudják, hogy törvényileg vissza kell tegyenek az eredeti poziciómba, de ha találok mást, akkor jobb lenne ha azt elfogadnám, mert a pozim most be van más által töltve. Ill. Ha minnél később fogadok el más poziciót, úgy annál később tudok visszamenni. Ezt megtehetik? Kemény pénzekről van szó. Nem jó dolgomban szeretnék visszamenni, hanem mert a gyedből nem jövünk ki. Mit tehetek, hogy ne haragítsam magamra őket? Egy kolléganő megtette azaz csak felvázolta a jogait és alig vartak , hogy 3 éves legyen a gyereke és kirugták. Nekem 3 éves kora után is el kell látnom, nem veszélyeztethetem a munkahelyem, mégha törvényileg nekem van igazam és a jogszabály is engem véd. Segítseget elore is koszonom.

Bejegyzés: Vissza szeretnék menni dolgozni! Mit tegyek?

Fodor Andrea 2015.06.30. 16:24:54

Kedves Âgnes!
2013februárjába dolgoztam utoljâra ,végig tp-zen voltan szept.29.èn született meg 3.gyermekem ettöl a naptól voltam Tgyàson 2014.màrc.29.ig.2014.màrc.30-tól gyeden vagyok 2015szept.29.ig!viszont oktobertől dolgozni szetetnèk!Beszèltem a munkâltatóval hogy szâmoljâk ki a bent maradt szabimat 26 napra szâmoltâk ki èn keveslem!ön szerint jól van kiszâmolva?a szülés előtti szabi pótszabival együtt nem jâr pluszba?köszönöm vâlaszât☺

Bejegyzés: Mennyi szabadság jár nekem GYES után?

aivlizS 2015.06.22. 15:16:52

Kedves Ágnes!
2009-ben, 2011-ben és 2013-ban szültem egy-egy tündéri gyereket.:) És idén május 6-án lejárt a kisebbik fiammal a gyed-em. Gondoltam pénzből él az ember, jeleztem munkáltatóm felé, hogy vissza kívánok menni dolgozni. Május 12-én találkoztunk is, elmondta a két vezető, hogy biztos nem tudnak alkalmazni, nem, nem kell írásba foglalnom - megvan a bizalom -, és továbbítva kérésem a német cégvezetés felé pár nap után jelentkeznek... Eltelt több, mint egy hónap - közben volt két rövid telefonhívásuk is -, de a lényeg, hogy hosszú csend után e-mail-ben feltettem kérdéseimet a munkára és a kifizetésre valamint végkielégítésre vonatkozóan. Erre küldtek egy levelet, amelyben azt írják, hogy rám a régi Mt. vonatkozik, ezért a 1992. XXII.tv. 138.paragrafus 5a bekezdése alapján július 13-án várnak, hogy megbeszéljük mi lesz majd ezután... Ez a 62 nap jogos? Tényleg van a 60 napra vonatkozó időhúzás a munkáltatónak? Én mit tehetek? Pénzre lenne szükségem - a gyes-t még nem igényeltem, hogy ne legyen akadály az esetleges felmondásnál, de hát az se sok pénz? Mit tehetek? Mondjak le a végkielégítésről és mondjak én fel? Biztos nem tudnak alkalmazni, mert ismerem a cég helyzetét. Talán arra várnak, hogy - mivel szóltak, hogy nem tudnak alkalmazni - munkát keresek és felmondok én...?Arra gondolok, hogy nem akarnak egy összegben kifizetni nekem ennyi pénzt... vagy nem tudom. Kérem segítsen!
Köszönettel: B. Szilvia

Bejegyzés: Vissza szeretnék menni dolgozni! Mit tegyek?

Moni Danyiné 2015.01.13. 07:36:54

Üdvözletem meg szeretném tudni hogy tgyás után jogosult vagyok a gyesre?Nem szeretnék gyeden lenni mivel a munkéltatom csak 4 órába jelentett be így kevesebb pénz jár nekem Ezért jobban járok ha símán gyesre megyek KÖSZÖNÖM a válaszát Tisztelettel Danyiné

Bejegyzés: GYED megszüntető nyilatkozat

toth nelli 2014.07.19. 19:46:50

Kedves ági! A segítségedet szeretném kérni énis ikreket várok október 19-ére vagyok ki írva és nem vagyok tisztába hogy ijenkór dupla szülési pénzt kapok e vagy csak egyet.És hogy a gyes az menyi Előre is köszönöm a segítségedet üdvözlettel!Nelli

Bejegyzés: Ikrek és a GYES

Ágnes Köbliné Mészáros 2013.07.17. 14:22:37

Érdeklődni szeretnék, hogy én jelenleg GYESen vagyok a májusban múlt 2 éves kislányommal. El tudnék menni dolgozni, ezért édesanyám venné át a GYEST a fennmaradó közel egy évre. Jelenleg édesanyám Rehabilitációs ellátásban részesül, illetve napi 4 órában dolgozik egy cégnél.2 éve van a 40 éves munkaviszonyos nyugdíjhoz. Mi a teendőnk? Fel kell mondjon a munkahelyén? Vagy elmehet onnan GYES-re? Hogyan kezdjünk hozzá? Mindenképpen az a célunk, hogy a 40 éves munkaidős nyugdíjat segítsük ezzel. Kérem mielőbbi válaszát! Sürgős volna a dolog!

Bejegyzés: GYES-re megy a nagyi!

Zsófimama 2013.04.27. 22:02:02

Szia!
Olvastam az egyik bejegyzésedben, 2011.08.01 a határvonal, ami előtt a régi MT, és után az új MT alapján kell számolni a szabadságot a fizetés nélküli szabadság az 1.évében. (12vagy6 hónapra jár)
Szeretném megkérdezni, hogy melyik jogszabályban szerepel az dátum, mert a munkáltatómmal folytatott huzavonában fontos volna tudnom.

Köszi, Zsófimama

Bejegyzés: Újra versenyben a Dolgozó Mami!

szabau 2013.02.11. 14:23:50

Kedves Ágnes,
kislányom hamarosan 3 éves lesz.
A cégemnél -ahol már 14 éve dolgozom- jeleztem,hogy visszamennék dolgozni, de az csak a hivatalos, mert nem szeretnék visszamenni.Hogy csináljam,hogy a végkielégítést megkapjam?

Bejegyzés: Vissza szeretnék menni dolgozni! Mit tegyek?

Agikaaa 2013.01.23. 19:49:23

Helló! Látom, hogy nem az idei évben foglalkoztatok a témával, de talán tudsz válaszolni az én kérdésemre is, mert az államkincstárnál 2 ügyintézőtől kétféle választ kaptam... :/
Azt nem tudom, ha a gyedet lemondva a szabadságomat töltöm már, erre az időre a nagyszülő (öregségi nyugdíjas, nem dolgozik, gyerek nem jár bölcsibe) már igénybe veheti-e a gyest, vagy csak attól az időponttól, hogy én ténylegesen munkába álltam? Remélem nem túl kacifántosan fogalmaztam. :)
Köszönettel: Ági

Bejegyzés: GYES-re megy a nagyi!

vissza a munkába 2012.11.08. 15:35:18

Kedves Ágnes

2013 Február 11-én letelik a 3 évem,és vissza mennék dolgozni.De a cégem 3 órányi utazási távolságra költözött,Eddig céges busszal jártunk be és max 30 perc volt.Most oda vissza több mint 3 óra lenne az út.És nem akarnak sem bérletet sem semmit támogatni.Ez mellett én a 2 év lejárta után vissza szerettem volna menni dolgozni akár 4-6-8 órába,de ök nem vettek vissza,mert hogy nincs hely.Most 3 év lejárta után ha nem tudok vissza menni a távolság miatt nekem kell felmondanom?8 éve vagyok a cégnél járna végkielégítés?Mit tudok tenni.Mert én akartam vissza menni,nem vettek vissza,most meg a távolság miatt nem tudok napi 12 órába vissza menni 3 éves gyerek mellett.
Elöre is köszönöm segítséged.
Köszönettel F.Magdi

Bejegyzés: Vissza szeretnék menni dolgozni! Mit tegyek?

freelander1 2012.09.12. 15:32:23

Kedves Ági!
Egy ikres és egyben apás kérdés:
Ikreink 2007-ben születtek, én a feleségemtől 2009-ben vettem át a GYES-t (ő visszament dolgozni, szabadságai, stb. rendezve voltak). Közben történt költözés, meg sokminden, lényeg, hogy még mindig kormánytisztviselő vagyok, de nem fogok tovább a régi helyemen dolgozni, fel kellene bontani a munkaviszonyt. Jár ebben az esetben szabadság (illetve annak megváltása)?
Többszörösen is gondban vagyok, mert ugye én nem szültem, az ikrek miatt elég sokat is voltam távol, meg tovább dolgozni sem akarok ott. Előre is köszi a kacifántos kérdésemre a választ.

Bejegyzés: Mennyi szabadság jár nekem GYES után?

Hahovirag 2012.09.12. 12:19:42

@Dolgozó mami: Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Ez egy kis cég, két ugyan olyan munkaköre nincs senkinek, a fizetésemelés is mindenkinél egyedi. Van akinek a bérét emelik, van aki béren kívüli juttatásokat kap, de béremelést nem. Érdekesen járnak el, de ez ellen én nem tudok tenni.Felmerültek további kérdéseim is: Most a 8 órás szabikat töltöm (harcok árán), 8 órás munkaszerződéssel.A bérem magasabb lett, de gyanítom nem a cég béremelése kapcsán, hanem a családi adókedvezmény stb. miatt. Már nem emlékszem, hogy a kormány mit módosított. :)Konkrétan béremelésről nem volt szó közöttünk. Kérdés:Visszamenőlegesen kérhetem a béremelést?Ez jár nekem (versenyszféra) vagy csak egy opció?A főnököm már pedzegette, hogy nem biztos, hogy lesz munka részemre. kérdés:ha felajánl egy másik munkakört, köteles vagyok azt elfogadni csupán azon okból kifolyólag, hogy az a munkakör nem tetszik nekem?A munkáltató elküldhet-e engem emiatt?Mondhatom-e neki, hogy fizessen állásidőt? Ha felmond, melyik felmondási típusnál jár nekem végkielégítés? A felmentési időre is ugyan annyi pénz jár, mintha dolgoznék? Ha 6 órában megyek vissza, akkor a végkielégítés is 6 órában jár? 2008 óta dolgozom ennél a cégnél, kislányom 2013.06. hóban lesz 3 éves.
Bocsi a sok kérdésért, de szeretnék felkészült lenni a "harcban". :)
Szép napot!

Válaszodat előre is köszönöm!

H.

Bejegyzés: Hogyan tartsuk meg a GYES-t 2011-ben munka mellett?

reeny008 2012.08.21. 21:27:36

Kedves Ági!
A kisfiam 2 éves lett és szeretnék visszamenni dolgozni, csak ezzel van egy kis probléma!
Én egy élelmiszerboltban dolgoztam mint adminisztrátor.
Folyamatosan tartottam a kapcsolatot a főnökömmel és mindig azt mondta, hogy várnak vissza nyugodtam menjek.Ez év májusában mielőtt a kisfiam betöltötte volna 2. évet előtte 1 hónappal elmentem, hogy megbeszéljük hogyan állhatnék ismét munkába! Akkor közölte velem, hogy szeptemberben térjünk rá vissza, mert az a munkakör amit eddig csináltam megszűnt, mert Ő átvette, de helyette fel ajánlotta, ha lesz üresedés, akkor visszamehetek mint eladó! Eddigi szakmás minimálbér helyett, alap minimálbért kapnám két műszakos munkarendben, hétvégén is kellene dolgoznom!
Kérdésem az lenne, hogy ezt a munkáltató megteheti-e, hogy nem a végzettségemnek megfelelő munkakörbe sorolna át?
Előre köszönöm válaszát!
Renáta

Bejegyzés: Vissza szeretnék menni dolgozni! Mit tegyek?

Dolgozó mami 2012.08.20. 16:23:40

@nennaaa: Szia, szerintem ez nem így van, ha jelenleg dolgozol (ha GYES mellett is), akkor az keresőtevékenység, tehát bérezett napként számít majd a következő babánál, s tudtommal 180 bérezett nap kell, nem 365 a második babánál. De mivel én nem foglalkozom TB tanácsadással, s ez inkább TB, mint munkajogi kérdés, azt javaslom, hogy kérdezz utána egy kifejezetten erre szakosodott honlapon. :-)
A teljes munkaidő 8 óra, tehát ha te napi 6 órában dolgozol, az részmunkaidő, de ez nem befolyásolja szerintem a fenti helyzetet (hacsak úgy nem, hogy 6 órásként kevesebbet keresel, tehát eme kissé alacsonyabb bér alapján fogják majd a TGYÁSt és a GYED-et is számolni).
Üdv:
Ági

Bejegyzés: Hogyan tartsuk meg a GYES-t 2011-ben munka mellett?

nennaaa 2012.08.20. 13:39:07

Szia!

Én azt szeretném kérdezni,hogy jelenleg 22 hónapos lesz 6.-án a kislányom, Gyes mellett, 6 órában dolgozom. Jövőre szeretnénk kistestvért, viszont valakitől azt hallottam ,hogy amíg Gyes-en vagyok addig nem fogok Gyed-et kapni, mert most nem a Gyed-hez szükséges 365 nap ketyeg, hanem a Gyes érvényes és gyakorlatilag nem veszik figyelembe hogy dolgoztam, Igaz ez? Illetve még az is kérdés hogy a 6 órás napi munkaidő minek számít? Teljes munkaidő? Szóval nem tudom pontosan most mi a helyzet, kérlek segíts!

Bejegyzés: Hogyan tartsuk meg a GYES-t 2011-ben munka mellett?

Dolgozó mami 2012.07.10. 20:39:31

@Dolgozó mami: Kedves Hahovirág!

A munkaszerződésedet semmiképpen se módosítsátok a szabadságok kiadása előtt, mert akkor a szabadságokat is kevesebb óraszámban kapod meg, ami egyértelműen hátrányos számodra. Az első tényleges munkanapodon lépjen életbe a módosítás (persze ettől függetlenül korábban is aláírhatjátok, de módosulás akkorra legyen datálva). Nem kényszeríthetnek hamarabbi módosításra!
A gyermek gondozása miatti távollét után a munkáltatódnak ajánlatot kéne tennie a béremelésre, mégpedig a veled azonos munkakörű munkavállalók részére az időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul véve, s ha ilyen másik munkakör nem volt, akkor a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés az irányadó. Ha tehát volt béremelés a te munkaköröddel megegyező munkakörben dolgozóknál, akkor ez neked is jár. Ezt a munkáltatónak kéne magától megtennie, persze a legtöbben általában nem is szólnak, csak kifizetik a régi bérrel a szabadságot. Ha minimálbérre voltál anno bejelentve, akkor is meg kell emelnie a mostani minimálbérre. Ha ezt nem tette meg a munkáltató, akkor sajnos nincs mit tenni, kérni kell újra, lehetőleg írásban, hogy nyoma legyen. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy lehet olyan eset, hogy valóban semmilyen béremelés nem történt az évek alatt (tekintettel a válságra), de te látod jobban, hogy mekkora a cég, van-e ilyen másik munkakör. Ha van korábbi ismerős kolléganő, őt is megkérdezheted, s talán ő tud súgni... A részmunkaidős bért ezek után kéne kialakítani, időarányosan csökkentve a megemelt bért. Pl. bruttó 150.000 volt a béred 3 éve, azóta egyszer emeltek ebben a munkakörben, 7 %-ot, azaz most 160.500 a bére a többi kolléganőnek. Te visszatérve a szabikat már ezzel a bérrel kapod meg, majd 6 órásként a szerződésedben 120.375 Ft fog állni.
Próbáld meg, hátha sikerül elérni... de ha nem, ne érezd magad "bénának", ez az egyik legnehezebb dolog egy visszatérő anyuka életében... keveseknek sikerül...
Üdv:

Ági

Bejegyzés: Hogyan tartsuk meg a GYES-t 2011-ben munka mellett?

Dolgozó mami 2012.07.10. 20:30:29

@Szilke1: Kedves Ildi!

Korábban már megválaszoltam ezt a kérdést, de most látom, hogy valami miatt nem jelent meg, elnézésedet kérem. Ha még aktuális a kérdésed, itt a válasz: a szabadságok kiszámítására készítettem egy cikksorozatot az új blogomon, azzal a céllal, hogy mindenki maga ki tudja számolni a neki járó szabadságot. Közalkalmazottaknál szükség van a fizetési osztályra, és fokozatra, hiszen ettől függ a szabadság mértéke... mivel ezt nem írtad meg, nem is tudnám kiszámolni neked :-) De semmi baj, hidd el, saját magad is hamar meg tudod csinálni.
Itt találod azt a postot, ami a szabadság kiszámolásáról szóló alapvető tudnivalókat tartalmazza: dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
s itt azt, ami kifejezetten a közalkalmazottak szabadságáról szól: dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozalkalmazottak-szabadsaga-tudnivalok-a-szabadsagrol-4-resz
Kapj elő egy papírt, tollat, számológépet, s hidd el, 10 perc alatt meg vagy vele (pláne, ha matektanár vagy :-))
Üdv:

Ági

Bejegyzés: Mennyi szabadság jár nekem GYES után?

Dolgozó mami 2012.07.10. 20:21:50

@Noémim: Kedves Noémi!

Korábban már megválaszoltam ezt a kérdést, de most látom, hogy valami miatt nem jelent meg, elnézésedet kérem. Ha még aktuális a kérdésed, itt a válasz: A munkáltató jogosult a munkaidő-beosztására, így ha korábban is többműszakos munkavégzés volt a szerződésedben, ezután is ezt kell vállalnod. Persze kérheted, hogy ezt módosítsátok, hogy csak délelőttre osszanak be, de ezt nem köteles teljesíteni (bár hozzáteszem, hogy ha módjában áll, ha a munkaszervezést ez nem nehezíti, neki is együtt kéne működnie, s illene figyelembe vennie a helyzetedet). A július 1-jei változással a részmunkaidő megadása a gyermek 3 éves koráig kötelező, de csak 4 órában, a 6 órás munkaidőt nem kötelesek biztosítani neked. Ha tehát a 4 órás napi munkaidő megoldás lenne a bölcsis/ovis problémára, akkor kérd ezt. tudom, 4 órányi bérből nem lehet megélni, de még mindig jobb, mint a sima GYES (4 óra mellett a GYES is kaphatod).
Amit még megtehetsz, hogy összebeszélsz valamelyik bölcsis, ovis társ anyukájával, s ők hozzák el minden második héten, s vigyáznak rájuk, míg te dolgozol (s cserébe a szívességért mondjuk bevállalod az ő gyerekeiket egy-egy hétvégi fél napon, hogy ők is szusszanhassanak :-))
Sajnálom, jobb tanácsot nem tudok adni.
Üdv:

Ági

Bejegyzés: Hogyan tartsuk meg a GYES-t 2011-ben munka mellett?