Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.05.17. 21:08 Dolgozó mami

Elbocsátották, mert gyermeket fogadott örökbe

Címkék: egyéb diszkrimináció anyaság

Már korábban is követtem ennek az anyukának a történetét, de ma tudtam meg, hogy döntés született az ügyében. A teljes történetet bemásolom ide az RTL klub honlapján megjelent cikk alapján:
 
Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a Gyermekrák Alapítvány egy volt alkalmazottjával szemben. Az alapítvány korábbi irodavezetője tavaly akart örökbe fogadni egy gyermeket, de miután ezt bejelentette munkáltatójának, felmondtak neki. Ráadásul az alapítvány elnöke még a gyámhivatalt is felhívta, hogy megakadályozza az örökbefogadást. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint zaklatás történt - a nő anyaságával összefüggésben. A bíróság kötelezte az Alapítványt, hogy a honlapján hozza nyilvánosságra a hatóság határozatát, amely már jogerős. 

Stábunk érkezésére ébredt Jázmin, kicsit még megilletődött. Tavaly tavasszal került a családhoz, örökbe fogadták. Igaz, nem ment egyszerűen.

„Meglehetősen rosszul fogadta a főnököm ezt a hírt, a bejelentést követően egy-két héten belül meg is kaptam a felmondó levelemet...” – mondta Erdélyi-Timon Éva.

Erdélyi-Timon Éva a Gyermekrák Alapítványnál dolgozott, irodavezetőként. Tavaly márciusban szólt főnökének, hogy férjével néhány hét múlva örökbe fogadnak egy újszülött babát. Pár nappal később az alapítvány elnöke megszüntette a munkaviszonyát, sorozatos késésekre és pontatlan munkavégzésre hivatkozva.

„Amikor még be akartam jutni az irodába, és még nem sikerült, akkor a rendőrséget kihívta...”

Sőt, az alapítvány elnöke ezután a gyámhivatalt is felhívta.

„ Arra is utalt a volt főnököm, hogy én nem vagyok alkalmas arra, hogy gyermeket felneveljek, vagy örökbe fogadjak azért, mert már nincs jövedelmem...” – mondta Erdélyi-Timon Éva.

Az asszony az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, és az el is marasztalta a Gyermekrák Alapítványt.

„Az alapítvány a panaszossal szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és zaklatás tényállását valósította meg vele szemben, igyekezett megakadályozni azt, hogy kérelmező örökbe fogadjon egy kisbabát” – mondta Gregor Katalin, az EBH jogtanácsosa.

Az alapítványnak a honlapján kellett nyilvánosságra hozni a hatóság határozatát, amely már jogerős. Ezt megtették, bár a határozatot csak az archívum menüpontban találtuk meg. Az ügyben a munkaügyi per még tart.

Szerettük volna megkérdezni a Gyermekrák Alapítvány elnökét is, de ő csak e-mailben válaszolt. Eszerint a folyamatban lévő ügy végleges lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni.

 

Igen, tudom, ne lepődjek meg, Magyarországon élünk, az ilyen sztorik sajnos mindennaposak - mármint a diszkrimináció, nem az az elleni fellépés és a jogorvoslatért való küzdelem (sajnos). De nem tudom szó nélkül hagyni... hogyan vezethet pont egy ilyen alapítványt egy olyan ember, aki a munkáltatói jogokat ilyen "szabadosan" értelmezi? Hogy engedheti meg magának, hogy így viselkedjen egy dolgozójával szemben, akinek - valószínűleg hosszú várakozás után végre teljesül az álma: anya lehetett! Mit szól ehhez az alapítvány többi dolgozója, mi ezek szerint az alapítvány hitvallása, küldetése? Segítsünk a rákbeteg gyerekeknek, de a mi dolgozónknak ne legyen gyereke? Mert azt már nem toleráljuk? De azért az adótok 1 %-át várjuk továbbra is?

Én minden évben felajánlom a kétszer 1 %-omat, korábban állat- és növényvédelem céljára, amióta a lányom megszületett, mindig valamilyen gyermekeket támogató, segítő szervezetnek.  Hogy bízzunk meg ezután az alapítványokban, ha ilyen dolgok kerülnek napvilágra?

És még egy kérdés (ami maradjon költői, nem várok rá választ, maximum az univerzumtól): vajon ez a vezető továbbra is ott fog dolgozni, vagy lemond - rosszabb esetben leváltják - a minősíthetetlen és az alapítvány szellemiségéhez nem méltó viselkedése miatt?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr752912180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása