Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.04.25. 10:19 Dolgozó mami

Önképzés GYED-GYES alatt

Címkék: képzés karrier tippek anyukáknak gyes/gyed alatt

Sok anyuka panaszkodik arra, hogy az otthon töltött idő alatt egyszerűen elfelejt olyan dolgokat, amelyek korábban rutinosan mentek: idegen nyelv használata, szakmai tudás, vagy csak egyszerűen emberi, felnőtt nyelven beszélés... :-) Bár az első hónapok valószínűleg nem arról szólnak, hogy napi 2 órát töltsünk önmagunk fejlesztésével (örülünk, ha tusolni, fogat és hajat mosni van időnk néha-néha :-) ) egy bizonyos idő után azonban érdemes rávenni magunkat, hogy újra munkára fogjuk az agytekervényeinket. Nem lesz könnyű, de megéri, mert könnyebben vesszük majd az első akadályokat a munkahelyre való visszatérésnél, vagy az álláskeresésnél.

Nem kell nagy dologra gondolni, sokféleképpen lehet képezni, szinten tartani magunkat anélkül, hogy akár egy forintot is áldoznánk rá. A legegyszerűbb az internet, itt rengeteg szakmai anyagot, tanulmányt, cikket lehet találni, szinte minden szakmához kapcsolódóan. Számtalan szakmai portál van jogi, pénzügyi, ügyfélszolgálati, személyzeti, informatikai, marketing, vagy értékesítési témában, ahol naponta, hetente jelentkeznek újdonságokkal az adott szakma világából, ezeket olvasgatva már elmondhatjuk magunkról, hogy nem maradtunk le mindenről, ami az elmúlt 2-3 évben történt. A legtöbb helyen hírlevélre is fel lehet iratkozni, azaz nem is kell nekünk megnyitogatni az adott oldalakat, leellenőrizve, hogy van-e valami újdonság, elég, ha a postaládánkat megnézzük néha.

Amennyiben a cégünknél van céges újság, vagy szakmai sajtófigyelés, kérjük meg a HR osztályt, hogy ezt továbbítsák nekünk a babázás alatt is, hogy követhessük az újdonságokat házon belül is. Ha a kollégák továbbképzésen vettek részt, biztosan akad valaki, akit megkérhetünk az anyagok lemásolására és elpostázására, hogy ezt is átnézhessük.

Az idegen nyelvtudás az egyik legfájóbb pont, ami - ha nem használjuk - meg szokott kopni az otthonlét alatt. Több megoldás is van, hogy viszonylag szinten tartsuk ezt: tudok anyukákat, akik összefogtak, és egymást oktatják, fejlesztik, vagy szinten tartás végett ezen a nyelven beszélnek a játszótéren, míg a kicsik a homokozót túrják. Lehet az interneten található hanganyagokkal is fejleszteni a tudásodat, s ha nagyon kevés időd van, akár napi néhány szó megtanulása is segíthet - pl. naponta 10 szó a szótárból, kezdve egy-egy szóval az A betűnél, B betűnél... A kábeltévék adókínálata révén ma már angol, német, francia adókat szinte mindenhol lehet fogni, így esténként egy híradó megnézése is segíthet a gazdasági szókincs fejlesztésében (hát, igen kérem, ez azt jelenti, hogy lemondunk az egyéb szappanoperákról és teleregényekről, de higgyétek el, ez hasznosabb hosszú távon).

Akiknek a munkája törvényekhez, rendeletekhez kötődik, szintén könnyen megtalálhatják a neten az összes módosítást, frissítést, így nem foghatják meg őket azzal a munkáltatók, hogy annyi minden történt az elmúlt években, hogy nem naprakész a tudásuk.

A kérdés csak az, hogy mikor is tanuljunk... mert ugye időmilliomosok eddig sem voltunk, pláne akkor nem, ha gyerekünk van. Nos, a rossz hír az, hogy bizony magunktól kell elvenni az időt ahhoz, hogy magunknak adjunk valamit. Ez valószínűleg kevesebb tv, vagy kevesebb könyv formájában fog megvalósulni, mert hát ugye a házimunkát nem lehet sokáig hanyagolni - ha csak nem akarunk a hiányzó vacsora, a mosatlan edények és a nagy kupac szennyes zoknik hada miatt sztrájkoló apukával és/vagy nagyobb gyerekeinkkel szembe szállni... :-)

 

(photo by NineFingers)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr972778737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása