Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.28. 09:35 Dolgozó mami

Egy nő bármit képes elérni ma Magyarországon!?

Címkék: anyaság visszatérés munkába dolgozó anya karrier tippek anyukáknak

Nemrég olvastam egy érdekes kijelentést egy, a nők helyzetével foglalkozó cikkben az egyik gazdasági online portálon, ami a következően hangzott: "A kedvezőtlen jelenségek ellenére egy nő bármit képes elérni ma Magyarországon, a kérdés sokkal inkább az, személyesen mi jelent boldogságot neki." (Idézet Mester L. Viktória business coachtól)

Miután megrágtam magamban a kijelentést, a biztonság kedvéért elolvastam még kétszer. Ezután ki mertem jelentetni magamnak, hogy bizony, ez így van. Mert ha valaki nagyon akar valamit - egy jó állást, karriert, üzleti sikert, tanulmányokat, vagy gyermeknevelést akár 4-5-6 évig - akkor igenis el fogja érni, mert küzd érte. Igen, én hiszek abban, hogy ha nagyon akarunk valamit, és tisztában vagyunk azzal, hogy ez mit követel meg tőlünk - és igen, miről kell lemondanunk ezért cserébe -; ha céltudatosan tevékenykedünk, és nem hagyjuk letörni magunkat, a terveinket, vágyainkat, akkor igenis előbb (vagy utóbb?) jön az a régen várt siker!

Aztán hirtelen beugrott, hogy mit is csinálok én? Blogot vezetek és tanácsokat adok azon anyukáknak (is), akik nem tudják elérni azt, amit szeretnének, mert felmondtak nekik, amikor kiderült, hogy várandósak, vagy 1-2 év babázás után nem hajlandó a munkáltatójuk visszavenni őket, vagy csak alacsonyabb pozícióba rosszabb bérezéssel, vagy a 3 év letelte után az első adandó alkalommal eléjük teszik a közös megegyezést, vagy bármilyen egyéb módon hátrányos helyzetbe kerülnek anyaságuk miatt. Nem egyedi, ritka esetek ők a magyar munkaerőpiacon, hanem azt hiszem, hogy a nagyobb többség. Ők akkor most nem tudják elérni, amit szeretnének? Ha ez így van, miért nem tudják? Ha azt mondjuk, hogy egy nő bármit képes elérni, akkor az tényleg BÁRMI? Mi kell pontosan ahhoz a BÁRMI-hez? Akarat? Kitartás? Bátorság? Tudás? Hit? Önbizalom? Támogató család/férj?

És akkor jött a következő gondolat: hamarosan egy nagyon érzékeny témát szeretnék feszegetni, mégpedig azt, hogy kit mi tesz boldoggá, az anyaszerep, vagy a gyors visszatérés a munkába? Mert ez aztán mindenütt indulatokat gerjeszt. Számomra érthetetlen módon az amúgy egy nagy közös anyatársadalom eme téma hallatára azonnal két harcos társasággá alakul,  és megkezdődik az ősanyák és a karrierista anyukák összecsapása... :-) mert valaki abban hisz, hogy igenis otthon kell maradni 3 évig a gyermekkel, és minden más megoldás csak rossz a picinek, valaki meg szentül hiszi, hogy nem. És itt jön a kijelentés második része: mi jelenti neki a boldogságot? Vajon tényleg azt csinálja-e, ami boldoggá teszi, legyen ez a gyermeknevelés odahaza több évig, vagy a gyors visszatérés a munkába? Vajon nem csak két ránk erőltetett szerep ez? Az egyik társadalom által elvárt, x évig "otthon ülő" anyuka, háziasszony szerepe, a másik a gazdasági, anyagi helyzetünk által kikényszerített dolgozó anya szerepe... semelyik sem jó, ha nem erre vágytunk, vágyunk.

Bárcsak mindenki azt tehetné, amit szeretne, ami valóban boldoggá teszi, anélkül, hogy bárki előtt szégyenkeznie kéne érte... de én még visszalépek egy gondolattal korábbra: bárcsak mindenki végiggondolná, hogy valóban azt szeretné-e, amit tesz, és ha nem, merne változtatni, merné ezt felvállalni mindenki előtt, és lépni - akármelyik irányba.

 

(photo by Gilzee)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr202768057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angeli 2011.03.31. 12:41:13

Ezek nagyon jó kérdések és felvetések. Mindenki mástól lesz boldog, máshogy érzi magát hasznosnak, elismertnek. Nekem is sok tervem van még, és bízom benne, sikerül majd elérni őket, lesz elég kitartásom és hátterem hozzá. :)
süti beállítások módosítása