Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.16. 09:05 Dolgozó mami

Önismeret – tényleg olyan nehéz?

Címkék: visszatérés munkába karrier tippek anyukáknak gyed/gyes után

A munkám során újra és újra azt kellett tapasztalnom, hogy van néhány munkavállalói csoport, akik egyszerűen nem ismerik önmagukat, nincsen valós, jól megfogalmazott, körülírt képük arról, hogy milyenek is ők, mint munkavállalók. Az egyik ilyen csoport a pályakezdők, akiknek talán még nem is lehet ezt felróni, hiszen még nem dolgoztak, így nem is „tapasztalták meg” önmagukat a munka világában. A másik a szüleim korosztálya, akik nem szoktak hozzá, hogy az erősségeiket emlegetik, és büszkélkednek a sikereikkel egy állásinterjún – horribile dictu, még állásinterjúzni sem tudnak! :-) A harmadik csoport – nem meglepő módon – az anyukák csoportja, akik néhány év otthonlét alatt (tisztelet a kivételnek) igencsak elfelejtették önmagukat, és amikor visszatérnének dolgozni, állást keresni, jól látható GYES-es önbizalomhiánnyal és bizonytalansággal küzdenek. Pedig a babázás utáni munkába állás valójában egy addigi életvitel újrakezdése, akár a régi helyedre mész vissza, akár új állást keresel.

 
Hiszem, hogy minden újrakezdésnek az önismeret az alapja. Ahhoz, hogy jó irányba lépj tovább, tisztában kell lenned önmagaddal. Szóval nézzük, milyen is vagy Te! Igen, TE!!! Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, elég, ha végiggondolod a következő listát, hogy tisztába kerülj önmagaddal és felkészülten vághass neki az új szerepednek, a dolgozó / álláskereső anyukának:
 
  • Gyűjtsd össze, elemezd és rendszerezd az iskolai, munka és szabadidős tapasztalataidat!
  • Gyűjtsd össze a legjelentősebb eredményeidet, milyen készségek voltak szükségesek ezek eléréséhez (erősségek)?
  • Elevenítsd fel a legnagyobb kudarcaidat, milyen készségek kellettek volna a sikerhez (fejlesztendő területek)?
  • Milyen típusú tevékenységeket kedvelsz általában?
  • Hogyan dolgozol? Gyorsan, lassan, hajrázol egy projekt végén, vagy szívesen ötletelsz? Mi vagy: döntéshozó, tanácsadó, végrehajtó?
  • Milyen konkrét iskolai, munka, szociális és sport tevékenységeket élveztél?
  • Készíts listát arról a 10 tevékenységről, melyeket szívesen végeztél az elmúlt 5 évben!
  • Értékeld, hogy ezekben mit szeretettél, milyen kihívást jelentettek számodra, és miben kell fejlődnöd további folytatásukhoz!
  • Céljaid és szükségleteid megfelelnek-e saját személyes paramétereidnek, tudásoknak, képességeidnek? Ha nem, min kell változtatnod?
  • Hol tartasz most, meddig jutottál el a pályádon? Jól haladsz, vagy előbbre kellene tartanod?
 
Gondold tehát végig mindezt, és írd is le magadnak, hogy néhány nap múlva újra elővedd, esetleg felülbíráld. Érdemes több időt rászánni, mint egy bevásárló listára, hiszen mégiscsak ezen múlik az elkövetkezendő 4-5 éved :-) Ha alaposan kielemezted saját magad, már van egy félig kész „önismereti” csomagod, ezt még nem árt kiegészíteni mások – volt főnök, kollégák, ismerősök – véleményével is.
Bármi is lesz a végeredmény, nagyon fontos, hogy merj változtatni, merd magadnak is bevallani, hogy esetleg már nem arra vágysz, amire 5 évvel ezelőtt. Ez teljesen rendben van, az anyaság bizony megváltoztatja a nők egy részét, s így az addigi (karrier)tervek sokszor átalakulnak, szelídülnek, vagy éppen ellenkezőleg, pont ekkor indul be az addig csak döcögő szekér. :-)
 
 
(photo by JanneM)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr422721536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása