Mit kérdezz a bébiszittertől? (kattints a képre!)

nanny 155008519_e7023db2cb_m.jpg

Megjelent a könyvem!

FB borítóhoz könyv (281 x 382) (200 x 272).jpg

Dolgozó mami

FIGYELEM, ezen a blogon a kommentelés, kérdezés lehetősége megszűnt, ha kérdésed van, szeretettel várlak az új honlapomon: www. dolgozomami.hu/blog

ÚJ Dolgozó mami honlap!

banner blogponthura.bmp

Utolsó kommentek

Karriertippek és munkajogi tanácsok dolgozó vagy állást kereső kismamáknak, anyukáknak!

2011.03.03. 10:28 Dolgozó mami

Vissza szeretnék menni dolgozni! Mit tegyek?

Címkék: diszkrimináció visszatérés munkába gyed/gyes után munkajogi tippek anyukáknak

 Azt hiszem, igen sok probléma és kétely akkor jön egy anyuka életében, amikor néhány évnyi babázás után visszatérne dolgozni, és nem tudja, mit, hogyan tegyen, hogyan jelezze ezt egyáltalán a munkáltatójának, mihez van joga, és mihez nincs, mit kell elfogadnia és igaz-e az, amit a munkáltatója állít az átszervezésről, létszámleépítésről...

Nézzük tehát, mik a legfontosabb első lépések, ha vissza szeretnél térni dolgozni a korábbi cégedhez, és mik a jogi tudnivalók, amivel remélhetőleg elkerülheted, hogy kellemetlen perceket, órákat kelljen átélned!

 

Amennyiben rendszeresen tartottad a kapcsolatot a cégeddel, és amúgy is tudod, szívesen várnak vissza, nem kell túlságosan bebiztosítani magad, elég egy telefon a főnöknek, a HR osztálynak, és után egy e-mail, amiben megerősíted, hogy pontosan mikortól térnél vissza dolgozni. Ha félő, hogy a munkáltatód nem szeretne törvényesen eljárni, jobb, ha egy tértivevényes, ajánlott levélben közlöd, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, kiveszed a felgyülemlett szabadságnapokat és utána ténylegesen visszatérsz dolgozni. Amennyiben vitára kerülne sor, így tudod bizonyítani a közlés tényét és idejét is, így nem lehet kérdéses, hogy te eleget tettél az együttműködési kötelezettségednek, ami a Munka Törvénykönyve egyik alapvető elve. Ha mindez akkor történik, mikor még nincs 3 éves a porontyod, jobb, ha hagysz időt a cégnek is, hogy megemésszék a közlést, és felkészüljenek a visszatérésedre, azaz érdemes 1-2 hónappal előtte már bejelenteni. ( Eme post írása óta változott a Munka törvénykönyve, és már a visszatérés bejelentésének ideje is szabályozva lett. Kattints ide, hogy megtudd az újdonságokat!) Amennyiben erre nem kapsz érdemi időn belül választ, hívd fel őket telefonon, és érdeklődj finoman, de határozottan, hiszen illene egy ilyen levélre írásban válaszolniuk.

Sokszor jön a kevésbé törvényesen eljáró munkáltató azzal, hogy nincs megfelelő pozíció neked, és maradj inkább otthon a kicsi 3. éves koráig. Nos, tudnod kell, hogy a 3. életévig téged megillető fizetés nélküli szabadság - amin eddig is voltál - egy lehetőség, de nem kötelezhetnek rá. Azaz, ha hamarabb szeretnél visszamenni és ezt időben jelzed, vissza KELL, hogy vegyenek, mégpedig az EREDETI munkakörödbe.

Ha tényleg nem tud munkával ellátni téged, és nem akarjátok a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetni, akkor állásidőre járó bért kell, hogy fizessen neked. De vigyázz, a közös megegyezés - a nevében is benne van - KÖZÖS akaraton múlik, azaz nem kötelezhetnek téged az aláírására. Persze ha itt nem szeretnél továbbiakban dolgozni, de máshol már várnak egy új állásba, akkor megéri a szabadságnapokat kivenni és utána aláírni a közöst. További lehetőség - de szintén csak közös egyetértés esetén - a részmunkaidő, így megtarthatod a GYES-t (heti max. 30 órás munkaidő esetén), és dolgozol is.

Még egy fontos információ: rendes felmondással - arra hivatkozva, hogy pl. megszűnt a munkaköröd, nincs más munka vagy létszámleépítés áldozata lettél - nem szüntethetik meg a munkaviszonyodat a gyermek 3 éves koráig, hiszen él a felmondási védelem! Tipp: mielőtt bármit aláírnál, érdeklődj, tájékozódj, hiszen egy aláírt közös megegyezésről utólag állítani, hogy nem tudtad, mit írsz alá, nem vezet sajnos semmire. Tudom, hogy nem kellemes szembeszállni egy sokszor hatalmasnak és megközelíthetetlennek tűnő munkáltatóval, személyzeti osztállyal, de ha tisztában vagy a jogaiddal, és ennek finoman, de határozottan hangot adsz, nem bánhatnak el veled törvénytelenül. (Ha máshogy nem megy, írj nekem, és a következő beszélgetésnél már pontosan idézheted az Mt.-t a főnöknek :-))

 

(photo by Damon Duncan)

148 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgozomami.blog.hu/api/trackback/id/tr952675591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dolgozó mami 2011.07.11. 17:42:53

@Zannipanni: Kedves Ani!

Amennyiben a felmondási védelem lejárta után megfelelő indoklással felmondanak neked, természetesen akkor is jogosult vagy a szabadságok kifizetésére és a munkában töltött éveknek megfelelő végkielégítésre. De ne ebből induljunk ki :-)!
Üdv:

Ági

szanrea 2011.08.13. 10:32:22

Üdvözlöm Andrea vagyok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy 2003-tól füzetetlen szabadságon vagyok folyamatosan.Most a kicsi lányom 4.5 éves tartósan beteg és szeretnék elmenni dolgozni de nem tudom hogy milyen papírok kellenek az uj munkahelyemre a régitöl!A főnököm vállalkozó és azt mondta hogy írjak egy felmondást mert hogy közbe elköltöztem és úgyse mennék vissza.Jól van ez így?Milyen papírokat kell neki kiadnia hogy máshol el tudjak helyezkedni?És mikori felmondási időt kell írni a papírokra?Kérlek segíts mert tanácstalan vagyok!Köszönöm!
Andrea!

Dolgozó mami 2011.08.13. 21:53:12

@szanrea: Kedves Andrea!

Ha te szeretnéd a munkahelyedet otthagyni, és a munkaviszonyt megszüntetni, akkor neked kell felmondani, vagy indítványozni a közös megegyezés aláírását. Tudnod kell, hogy ebben az esetben azonban a cég nem fog neked végkielégítést és felmondási időre járó bért fizetni, amire amúgy, ha ő mondana fel neked, jogosult lennél a munkaviszonyban töltött évek számától függően. Ha van már új munkahelyed, ahová felvennének, és tényleg megéri felmondanod, akkor tedd ezt meg. Ebben az esetben is ki kell fizetnie azt a szabadságot, ami a szülési szabadság idejére, és a fizetés nélküli szabadság 12 vagy 6 hónapjára jár (ez utóbbi attól függ, hogy mikor szakítod meg a fizetés nélküli szabadságodat, nemrég változott a törvény, itt találsz több infót erről: dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/matol-valtoznak-a-szabadsagokra-vonatkozo-szabalyok). Ez tehát mindenképpen jár neked, ha itt dolgoznál tovább, vagy ha eljössz innen, akkor is. Kilépéskor meg kell kapnod a cégtől a következőket: adó adatlap, nyugdíjjárulék igazolás, munkanélküli járadék igazolás, munkaviszony igazolás, jövedelem igazolás. Ha belépésedkor ide beadtál valamilyen hivatalos papírt, pl. magánnyugdíj-pénztári belépési nyilatkozatot, vagy TB kiskönyvet, azt is ki kell adnia, hiszen ezeket is viszed tovább a következő helyedre. A munkaviszony megszűnésének az lesz a napja, amit kérsz és amiben megegyeztek a közös megegyezésnél, vagy a te oldaladról történő felmondásnál a törvény szerinti határidő. Gondolom alapból van a szerződésedben egy felmondási idő, ez nő a munkaviszonyban töltött évek számával (erről itt olvashatsz bővebben: dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem). De ha ő nem akar téged foglalkoztatni, akkor az az érdeke, hogy mihamarabb megváljatok egymástól. Ha te szintén el akarsz menni, mert máshol belépnél, és várnak, akkor állapodjatok meg abban, ami mindkettőtöknek jó. Ha nem akarja a szabikt kifizetni, vagy nem adja ki a papírokat, fordulhatsz panasszal a helyileg illetékes munkaügyi felügyelethez (elérhetőségeket itt találsz: www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=229)
Remélem érthetően írtam le mindent, próbálj meg egyezkedni vele, és jelezz vissza, hogy mire jutottál, kíváncsi vagyok!
Üdv, sok sikert:

Ági

szanrea 2011.08.14. 14:41:57

Köszönöm a gyors választ mindent értek remélem a volt főnököm is mindent megért!
Üdv és mégegyszer köszönöm!
Andrea!

puszedlike 2011.08.16. 21:54:50

Kedves Ági!

Szeretnék visszamenni gyed után dolgozni, anyagi okokból. A kislányom márciusban tölti majd a 2 évet, lassan bemennék a munkahelyemre a dolgot megbeszélni a főnökömmel. Korábban már értesítettek, hogy a munkaköröm megszűnik (középiskolai tanár vagyok), beszélt már a főnök róla, hogy a gyes után 30 napig köteles még alkalmazni, aztán "viszontlátás"... Akkor még a gyed utáni visszatérésről nem beszéltünk, szeretném tudni, hogy pontosan hol is találom azt a törvényt, amire hivatkozhatok, hogy köteles visszavenni gyed után. Szeretnék "felkészülten" érkezni a beszélgetésre...:) Köszönöm, hogy segítesz.
Üdv:
Niki

Dolgozó mami 2011.08.17. 20:38:14

@puszedlike: Kedves Niki!

Úgy, ahogy az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóknál sincs olyan kifejezett törvény, ami leírja a GYED utáni kötelező foglalkoztatást, a közalkalmazottaknál sincs. A fizetés nélküli szabadság egy lehetőség, amiről az anyuka dönt, az igénybe vételéről is, és a megszüntetéséről is. S mivel van egy érvényes munkaszerződés / kinevezés, ezért ennek alapján bármikor - persze megfelelő időben történő előzetes, írásos jelzés után: ez most 60 nap – joga van a dolgozónak, közalkalmazottnak visszamenni, dolgozni, s a munkáltatónak pedig munkát kell biztosítania. A te esetedben is pedig felmentési védelem van a gyermeked 3 éves koráig, tehát vagy munkát biztosítanak, vagy állásidőt fizetnek, de nem küldhetnek el. A munkakör megszűnését a munkáltatónak kell bizonyítani egy esetleges per esetén, ez is fontos lehet!
Én azt javaslom, hogy próbálj meg egyezkedni, ezek tudatában. A cél az lenne, hogy találjatok egy közös nevezőt, azaz ha a munkaköröd valóban megszűnt, akkor másik munkakört, amiben foglalkoztatni tudnak, s ami neked is megfelel. Akár a részmunkaidő is megoldás lehet, így a GYES-t megtarthatod, ha max 30 órát nem haladja meg a heti munkaidőd. Ha esetleg csak kevés feladatot tudnak rád bízni, ez is egy megoldás lehet.
A lényeg, hogy ha te nem akarsz tovább otthon maradni, nem kötelező, jogod van dolgozni. Ami már egyezkedés kérdése, hogy milyen munkakörben, ha valóban megszűnt a korábbi munkaköröd.
Üdv, sok sikert!

Ági

puszedlike 2011.08.17. 22:15:01

Kedves Ági!

Köszönöm a válaszod! Majd jelentkezem még, hogy mire jutottunk.

Üdv:
Niki

Anaana 2011.08.18. 21:20:02

Kedves Ági!

2011.09.01.-én lejár a gyedem és vissza megyek dolgozni . Munkáltatómmal sikerült megegyezni, hogy nem 8 órában hanem 6 órában is visszavesznek és így mellette megigényelhetem a gyest. A munkáltatóm szerint mivel munka mellett gyest fogok kapni ez egy teljesen új jogviszony és új munkaszerződést kell készíteni. Én úgy gondolom csak modosítani kellene az eredeti szerződést . A másik kérdésem pedig, hogy a felgyűlt szabadságaimat nem hajlandók kiadni szintén evvel az indokkal, hogy ez egy másik jogviszony és majd ha lejár a gyes és újból 8 órában fogok dolgozni akkor vehetem ki őket. Valóban megteheti ezt a munkáltató?

Nagyon köszönöm:

Böbe

Dolgozó mami 2011.08.19. 22:01:54

@Anaana: Kedves Böbe!
Jól gondolod, ez nem új munkaviszony, hiszen megszakítod az eddig igénybe vett fizetés nélküli szabadságot, és újra munkába állsz, hiszen munkaviszonyod fennáll továbbra is a munkáltatódnál. Éppen ezért nem kell új szerződést írni, hanem a meglévőt kell 6 órásra módosítani. A szabadságokat törvény szerint az akadályoztatás megszűnése után 30, illetve ha az akadályoztatás tovább tartott, mint fél év (ez rád igaz), akkor 183 napon belül kell kiadnia a munkáltatónak (ez azt jelenti, hogy kiadhatja azonnal, de egy ideig vissza is tarthatja, s dolgoznod kell először). Ha a GYED megszűnése után ezt kiveszed/kiadják azonnal, azaz a szabikkal kezdesz, akkor erre az időre a GYES-t nem igényelheted, ha 8 órában fizetik ki a szabikat - márpedig neked ez az anyagi érdeked (ha csak a napi 2 órára járó nettó béred nem kevesebb, mint a GYES napi összege). Figyelj erre, mert sok cég előre aláíratja a munkaszerződés-módosítást, hogy csak 6 órányi szabit kelljen kifizetni 8 helyett. A szerződésmódosításra tehát ebben az esetben a szabik kivétele után kerüljön sor, és ajánlott a GYES lejártáig, határozott időtartamra kötni, hogy utána automatikusan visszaálljon a korábbi 8 órás munkaidő - persze, ha te is ezt akarod.
Próbálj meg finoman, de határozottan kiállni a jogaidért, mert így bizony elég rosszul járhatsz!
Sok sikert, írd majd meg, mire jutottál!

Üdv:

Ági

veronie 2011.08.27. 16:24:26

Kedves Ági!

2005. júliusa óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. 2007. novemberén megszületett az első gyermekem, majd 2009. októberében a második.
Jövő tavasztól szeretnék visszamenni ténylegesen dolgozni, hogy a védettségi idő alatt még legyen lehetőségem bizonyítani.
Az itthon töltött 4 év alatt a cég teljesen átalakult, az osztályunkon is egy új, külföldi főnök van (akivel még nem találkoztam), a kollegák nagy része is azután jött az osztályra, hogy szülési szabadságra eljöttem.
2 hete voltam bent a munkaügyi osztályon és kiszámoltuk, hogy közel 100 nap felgyülemlett szabadságom van, amit lassan elkezdenék kivenni.
A cégnél azt mondták, hogy most még nem tudják megmondani, hova tudnának visszavenni, jelentkezzek vissza papíron és majd idő közben kiderül, hova tudok bejutni. És ha nem a saját osztályomra megyek vissza, akkor nekem is - kvázi külsősként - meg kell majd pályáznom az új területen lévő pozíciót.
A visszajelentkezéssel kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni, hogy mire figyeljek különösen oda?
Ha új területre megyek, akkor az első 3 hónap próbaidőnek számít? És ha azt mondják, hogy nem felelek meg, akkor mi a helyzet? Ha új területen fogadok el pozíciót, akkor az hogyan befolyásolja a munkabéremet?
Marad a szülés előtti bérem, vagy csökkenthetik is akár?

Segítségedet nagyon köszönöm: veronie

Dolgozó mami 2011.08.28. 15:48:27

@veronie: Kedves Veronie!
Nézzük csak, mire is figyelj: a visszatérési szándékodat mindenképpen írásban jelezd, térivevényes levélben. A jelenlegi törvények alapján a jelzés után legkésőbb 60 napon belül kell újra foglalkoztatnia a munkáltatódnak téged. Egy dologgal kapcsolatban azonban nem volt korrekt a tájékoztatásuk, erre nagyon figyelj: bárhová is kerülsz, nem lesz új munkaviszonyod, nincs újra próbaidő, s nem kell megpályáznod a többi külsőssel együtt a munkakört!!! Alapból a jelenleg érvényes munkaszerződésed szerint a korábbi munkakörödbe kell visszavenniük, s ha időközben volt béremelés abban a munkakörben, akkor téged is az emelt bérrel kell továbbfoglalkoztatni. Ha az a munkakör már megszűnt, akkor másikat kell felajánlaniuk, itt már azonban nincs garancia arra, hogy mennyi lesz a béred. Ha például igazgatósági titkárnő voltál, és raktári adminisztrátorként akarnak visszavenni, azt nem kell elfogadnod, de ha értékesítési asszisztens voltál, és beszerzési asszisztensnek vennének vissza, az kb. egyenértékű. De nincs pontosan sehol leírva, hogy mit kell elfogadni, és mit lehet már visszautasítani. Bármit nem vagy köteles elfogadni, de neked is törekedni kell az együttműködésre, azaz ha hasonló munkát ajánlanak, hasonló bérrel, azt illik elfogadni. Ha semmiképpen nem tudtok megállapodni, állásidő fizetésére köteles a munkáltató, erről az új honlapomon itt találsz több információt: dolgozomami.hu/tag/allasido.

Remélem, érthetően írtam le mindent, sajnos ez a visszatérés az egyik legnehezebb kérdés, de ha jól felkészült vagy, és tudod a jogaid, akkor nem járhatsz rosszul.
Üdv:

Ági

rebe1978 2011.09.06. 13:36:30

Kedves Ági,

Ikerlányaim júniusban voltak 3 évesek, jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok jövő év júniusáig. Most derült ki, hogy az egyik alkalmazott nyugdíjba megy, és a munkáltatóm visszavenne/visszahívna engem erre a helyre. (Én még nem mentem volna vissza magamtól. A munkáltatóm azt mondja, hogy ha most nem megyek vissza, akkor utána már nem lesz lehetőségem, mert nem lesz üresedés.) Ez a pozíció nem a volt pozíciómnak és végzettségemnek megfelelő, az előző értékesítési munkatárs volt, ez meg egy adminisztrátori munka lenne, persze kevesebb bérért is. Az előző pozíciómba vettek fel mást határozatlan munkaviszonnyal. Kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok ezt elfogadni? Nem kérhetem, hogy engem a volt pozíciómba vegyenek vissza a volt béremmel, aki pedig a jelenlegi pozíciómban van, azt tegyék a most megüresedő helyre? Lehet jelentősen csökkenteni a béremet, ha az új helyre kerülnék? A bent lévő szabadságomat, ami közel 60 nap, még a régi szerződés szerint, a régi bér szerint kell kiadniuk? Ha letöltöm a szabadságot, még utána lép érvénybe a 30napos védettség? Vagy ez már a szabadság letöltésének kezdetekor érvénybe lép? Ha nem fogadom el az új pozíciót, de a fizetés nélküli szabadságom ugye jelenleg is érvényben van, akkor nem tud még felmondani a munkáltató addig vagy igen?
Bocsánat a rengeteg kérdésért, előre is köszönöm a választ.
Üdv.: R. Beáta

Dolgozó mami 2011.09.09. 16:20:52

@rebe1978: Kedves Beáta!

Először is, ne kérj elnézést a sok kérdésért :-), ezt azt jelenti, hogy tájékozódni akarsz, az pedig nagyon nem árt egy ilyen helyzetben... Nos, nézzük sorjában: mivel a gyermekeid már elmúltak 3 évesek, sajnos, ha visszamész dolgozni, a felmondási védelem már nem vonatkozik rád, akkor adott esetben rendes felmondással – megfelelő indoklással! – elküldhetnek. Az, hogy te a gyerekek miatt a GYES-t a tanköteles korig kapod, ezt sajnos nem befolyásolja (nem közvetlenül a GYES-hez kötődik a felmondási védelem, hanem a fizetés nélküli szabi igénybevételéhez, illetve a gyermek 3. életévéhez). De az, hogy valaki mást felvettek a helyedre, az nem indok a felmondásra, bár sokan ennyivel szeretnék elintézni. Ha a régi munkakörödbe – megfelelő indoklás miatt – nem vesz fel a munkáltatód, mert valóban nem tudnád már betölteni (pl. annyira megváltoztak a követelmények), vagy megszűnt az a munkakör, akkor felajánlhat újat, amit te elfogadhatsz, de itt már sajnos semmi nem garantálja azt, hogy a béred közel azonos lesz a korábbival, illetve a feladatok is. Nincs olyan konkrét paragrafus, hogy pontosan mennyivel kevesebb bért és mennyivel alacsonyabb munkakört nem kell már elfogadnia az anyukának. Amennyiben nem tudtok megállapodni abban, hogy a régibe visszavesz, vagy hogy egy újat elfogadsz, akkor sajnos semmi sem véd a felmondás ellen (de újra írom, csak megfelelő indokkal küldhet el, s ezt az indokot tudod te esetleg megtámadni bírósági úton). A gyermek 3 éves kora előtti visszatérésnél annyival könnyebb egy anyuka dolga, hogy ekkor köteles a munkáltató foglalkoztatni, vagy állásidőt fizetni, s az anyukának nem kell bármibe belemennie, hiszen nem küldhetik el a védettség miatt rendes felmondással. Téged azonban – ha megfelelően megalapozza, elküldhet  A szabadságokat – ha egy alacsonyabb bérezésű munkakörbe térsz vissza, a régi béreddel, sőt, törvény szerint az emelt bérrel kell kiadni, azaz a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően kell korrigálni a béredet a szabadságok kifizetésekor. Ez azt jelenti, hogy először lemondod a fizetés nélküli szabit, kiveszed a felgyülemlett szabadságokat, s utána módosítjátok a munkaszerződést az alacsonyabb bérre, pozícióra.
A + 30 napos védettség a fizetés nélküli szabadságod megszüntetése után indul, hiszen addig vagy védett, ez idő alatt nem indulhat el a felmondási időd, de a felmondást közölhetik veled, átadhatják a dokumentumot. Ha semmiképpen sem akar újra foglalkoztatni, akkor a szabadságaidat valószínűleg nem kiadja, hanem egy összegben megváltja, ez szokott lenni a gyakorlat munkaviszony megszűnésekor.
Azonban ameddig fizetés nélküli szabin vagy, addig védett vagy.
Nos, remélem minden kérdésedre választ adtam!
Üdv:

Ági

rebe1978 2011.09.13. 10:06:38

@Dolgozó mami: Kedves Ági!

Nagyon köszönöm a válaszát, rengeteget segített.
Lenne még egy kérdésem: felmerült, hogy vállalnánk egy harmadik babát is.
Mi lenne jobb pénzügyi szempontból? Ha visszamennék dolgozni valamennyi időre, ugye? Akkor kapnék a harmadik baba után TGYÁS-t és GYED-et? Ha nem megyek vissza mégsem dolgozni, akkor mire lennék jogosult? Csak gyesre? Köszönöm előre is a választ.
Üdv.: R. Beáta

Dolgozó mami 2011.09.15. 19:11:52

@rebe1978: Kedves Beáta!

Bár én is tudok néhány információval szolgálni a kérdésre, inkább jó szívvel ajánlanám az egyik kedves ismerősöm honlapját, a www.gyed-gyes.hu -t. A honlap szerkesztését és az itt működő ingyenes online tanácsadást Pintér Kathrin végzi, egy több gyermekes anyuka, aki pont az ilyen és ehhez hasonló pénzügyi döntésekben segíti az anyukákat. Nyugodtan írjon neki, s tegye fel a kérdését!
Üdv:

Ági

veronie 2011.09.21. 15:10:23

Szia Ági!

Augusztus végén egyszer már kérdeztem tőled a munkába való visszatéréssel kapcsolatban, most újra szeretnék egy kis segítséget kérni.

Az előzmények röviden: 2009. október elején született meg a második gyerekem, akivel jelenleg még GYED-en vagyok és jövő év tavaszán szeretnék visszamenni dolgozni. Az itthon töltött évek alatt közel 5 hónapnyi szabadságom gyűlt össze, amit idén novembertől szeretnék elkezdeni kivenni.

Amikor augusztusban bent voltam a cégnél a munkaügyesnél és a HR-esnél, ők azt mondták, hogy 5 hónapra előre (amíg a felgyűlt szabikat töltöm) nem tudnak tervezni, kezdjem el kivenni a szabadnapokat és majd év végén, vagy jövő év elején megbeszéljük a részleteket, hogy hova tudnék visszamenni.

Ma felhívtam a munkaügyes kollegámat, de csak egy kolleganőjével tudtam beszélni, ő ezzel szemben azt tanácsolta, hogy addig ne kezdjem el kivenni a szabimat, amíg nincs meg pontosan a hely, ahova tavasztól menni tudnék. Arra célzott, hogy mi lesz, ha a szabik kivétele után nem lesz hely, hogy visszavegyenek, akkor csak GYES-re tudnék
visszamenni, ha pedig a gyermekem betölti a 3. évet, utána közös megegyezéssel elküldhetnek.

Ez jogilag megtámadható, ugye?
Te is írtál róla, hogy vagy a régi munkakört vagy ahhoz hasonlót fel kell ajánlaniuk.

A mostani kérdéseim:
Véleményed szerint érdemes-e úgy megkezdeni a szabadságok kivételét, hogy még nincs meg a pontos pozíció, ahová tavasszal visszamehetnék? (Nyilván jobb az az eset, ha már az elején lefixálnánk).
Hogy lehet azt frappánsan a munkáltató tudomására hozni, hogy egy másik osztályon lévő, hasonló pozíciót is szívesen elvállalnék, illetve hogy már nem tudok napi rendszerességgel túlórát vállalni?

Segítségedet köszönöm: veronie

Dolgozó mami 2011.09.23. 22:41:22

@veronie: Kedves Veronie!

Az, hogy érdemes-e ebbe így belemenni, vagy nem az bizony attól függ, hogy mire számíthatsz a munkáltatódtól. Az eddig neked adott válaszokból azt sejtem, hogy lesz még egy-két köröd, míg megkapod, ami téged illetne. De hiába írom azt, hogy állapodj meg most, ha ők nem hajlandóak erre... :-(
A szabadságok kivétele után - ahogy írtad is - vagy a régi munkakörödet kapod vissza, vagy állásiőt fizetnek, vagy felajánlanak valamit ÉS ezt te elfogadod (tehát ez utóbbi csak akkor működik, ha neked is megfelel az új munkakör, és az új bérezés). Az, hogy mehetsz vissza GYES-re, nagyon csúnya félretájékoztatás, ugyanúgy a közössel elküldünk sem túl törvényes, mindkettő arra szolgál, hogy téged elijesszenek. (Én ilyenkor szemtelenül megkérdezném, hogy drága kolléga, ezt írásba is mered adni?)
A visszatérés bejelentése után azért van az a bizonyos idő, hogy a munkáltató felkészüljön a dolgozó fogadására. Tudja, hogy mikor jár le a szabid, hát gondoskodjon arról, hogy legyen feladatod.
Én a helyedben most előre a kedves munkaügyes kollégák tudomására hoznám finoman, nem fenyegetőzve, de határozottan, magabiztosan, hogy vissza akarok térni, vissza fogok térni, tudom a jogaimat, tudom, hogy vagy eredeti munkakör, vagy állásidő, vagy másik munkakör, ez utóbbiban is rugalmas vagyok, de csak akkor, ha ez számomra jelentős sérelemmel, hátránnyal nem jár. A túlórázás kérdése már nehezebb, ezt sajnos szinte mindenütt elvárják, sok helyen nem is hivatalos, nem is fizetik ki...(az Mt. az egy éven túli gyermek esetén csak annyi védelmet ad a "túlórára kényszerítés" ellen, de ezt is csak a gyermekét egyedül nevelő szülőnek, hogy 4 éves korig csak akkor vehető igénybe túlórára a dolgozó, ha ő maga is beleegyezik ebbe)
Arra még figyelj, hogy a szabik kifizetése alatt nem kaphatsz GYES-t sem (ha 8 órás voltál korábban és így fizetik ki a szabidat is)!
Sok sikert, és írd majd meg mire jutottál:

Ági

Heni84 2011.09.24. 00:27:23

Problémám a következő: 2011. november 4-én lejár a gyed-em és szeretnék visszamenni dolgozni. Augusztus 17- én e-mailen jeleztem a munkáltatóm felé, hogy 2011. november 5-ével kérem a fizetés nélküli szabadságom megszüntetését, illetve ezzel a nappal kezdődően a szabadságaim kivételét, ezt követően pedig a teljes munkaidőben történő foglalkoztatást. Válaszában azt ígérte, hogy szeptember 15-éig mindenképpen jelez felém, viszont ez a mai napig nem történt meg. /Határozatlan idejű munkaszerződéssel lettem felvéve még 2007-ben. /Egyébként visszatérési szándékomat személyesen már májusban is jeleztem felé, úgyhogy bőven megvolt a 2 hónapja arra, hogy a kialakult helyzettel tudjon mit kezdeni. Igazából a legnagyobb problémám az, hogy konkrétan semmilyen választ nem kapok, kisfiamat már januárban beírattam a bölcsődébe, novemberben kezdenénk a beszoktatást. Közben tüzetesen átnéztem a papírjaimat és elvileg hivatalosan november 4-éig vagyok fizetés nélküli szabadságon, amit a cégünk könyvelője is megerősített.
Mit javasolsz, mit tegyek? Írjak ajánlott levelet is, amelyben az e-mailre hivatkozok? Egyáltalán kérnem kell így is a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, vagy jól gondolom, hogy ebben az esetben automatikusan megszűnik?
Válaszodat előre is köszönöm!

Heni

Dolgozó mami 2011.09.25. 15:31:29

@Heni84: Kedves Heni!

Jobb lett volna, ha nem mailt írsz, hanem tértivevényes levelet, de mivel válaszoltak rá, így a kezedben a bizonyíték, hogy megkapták, elolvasták. Én ezeket a leveleket kinyomtatnám, s egy tértivevényes levélben küldeném el nekik, újra kérve őket, hogy szíveskedjenek tájékoztatni a továbbiakról, hogy pontosan mennyi felhalmozott szabadságod van, s mikortól kell felvenned a munkát. Erre már szerintem fognak válaszolni, ez elég egyértelmű felhívés keringőre. Talán előtte még egy telefont eressz meg, hogy várnád a választ, és jelezd, hog a biztonság kedvéért levélben is megteszed ugyanezt (nehogy támadásnak vegyék a tértivevényes leveledet). Ha semmi válasz, akkor a szabadságaid kezdetekor újra írj egyet, hogy mától nem vagy fizetés nélkülin, újra szólítsd fel őket a válaszadásra. Szerintem ekkor legkésőbb lesz válasz. De ha nem, az első hónap letelte után a bérfizetéskor legkésőbb kiderül, hogy komolyan vettek-e, elutalták-e a szabadságra járó bért, vagy nem?
Sajnos nyomulósnak kell lenni... A legvégső esetben a szabijaid számát súgja meg valaki neked, s amikor az lejárt, jelenj meg, munkára készen, időben a munkahelyeden, és maradj ott a munkaidő végéig akkor is, ha nem adnak munkát. Egyik anyuka ismerősöm ezt csinálta, a 3 napon leesett a főnökének, hogy bizony nem viccel :-) Na, ekkor lett neki munkája újra.
Sok sikert, írd majd meg, mire jutottál!
Üdv:

Ági

Heni84 2011.09.25. 18:19:03

@Dolgozó mami: Szia!

Köszönöm a válaszodat.Természetesen pontosan tudom, hogy mennyi szabadság jár: 23 nap.Úgy terveztem, hogy ezt november 5-ével kezdem kivenni a bölcsis beszoktatás miatt, ezt le is írtam nekik a levélben. Azért e-mailben jeleztem a visszatérési szándékomat, mert úgy jöttem el annak idején szülni, hogy a főnököm még azt is megígérte, hogy a bölcsődei elhelyezésben is segit majd, de sajnos nem így lett...:( Nagyon jó volt vele a személyes kapcsolatom, sőt azt hittem, hogy még most is az. Az e-mailre is hamar válaszolt, még azt is írta benne, hogy puszil minket stb... Csak ez a mostani hallgatás egyáltalán nem sejtet jót...
Minden esetre köszönöm a válaszodat, megpróbálok még nyomulósabb lenni, aztán meglátjuk!
Mindenképpen megírom majd, mi lett a vége!!!

Üdv.:
Heni

Dolgozó mami 2011.09.30. 22:10:25

@Heni84: Kedves Heni!

Hát, lehet, hogy nem kell a legrosszabbra gondolni, és ha ilyen jó volt a kapcsolat, csak elfoglalt talán a főnök... Mindenesetre zaklasd csak őkt finoman, akár jó a kapcsolat, akár nem, igenis elvárható egy korrekt, időben adott válasz.
Sok sikert, várom a fejleményeket!
Üdv:

Ági

Heni84 2011.10.05. 13:59:08

@Dolgozó mami:
Szia!
Na végül beigazolódott a sejtésem, hogy mégsem olyan jó már a munkáltatóm részéről ez a jónak mondott kapcsolat.Felhívtam és azt mondta, hogy természetesen vissza fog venni és megkezdhetem november 5-ével a szabadságom letöltését és azt követően viszont már nem fogok tudni visszamenni dolgozni, mert rendes felmondással meg fogja szüntetni a munkaviszonyomat.Azért nem rendkívülivel, mert erre nincs oka.Érdekes ez a helyzet, mert úgy tudom, hogy a felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig fennál, attól függetlenül, hogy igénybe veszem-e a gyest vagy nem.Most vagy ő ilyen buta vagy engem akar hülyének nézni, nem tudom.De egy biztos: megkezdjük a bölcsit és amikor már beszokott a kisfiam, felkeresek egy ügyvédet, mert ezt nem fogom annyiban hagyni.Mindenesetre ezért marhára érdemes volt 8 hónapos terhesen is gürizni neki!!!

Heni84 2011.10.05. 15:12:28

Szia!
Az előbb még azt elfelejtettem leírni, hogy képzeld, még azt is mondta a kedves munkáltatóm, hogy végkielégítésre ne számítsak, mert nincs meg az öt évem.Hát igen, öt évem valóban nincs, csak négy.Viszont 3 év után egy havi átlagkeresetnek megfelelő végkielégítést kell fizetnie, akár madárnak akar nézni, akár nem.
Azért írok le minden apró részletet, mert hátha olyanok is elolvassák ezt, akiket szintén hasonlóan palira akarnak venni és remélem az én példám segít abban, hogy ők se hagyják magukat, igenis élnünk kell a törvények adta jogainkkal!!!

Heni

Dolgozó mami 2011.10.05. 17:33:46

@Heni84: Szia Heni, GYES ide, vagy oda, a gyermek 3 éves koráig védett vagy :-) és jól tudod, a 3. év után jár 1 havi bér végkielégítésként. Ne hagyd magad, jól tudod a jogaidat. Én a helyedben előre közölném velük, hogy tudod, mihez van jogod, és nem szüntethetik meg a munkaviszonyodat rendes felmondással, tehát ne is próbálkozzanak. Így talán megspórolod magadnak a perrel járó macerát... bár, lehet, hogy nem is szívesen dolgozol már ezek után ott. Mindenesetre ne hagyd magam lenyomni, ha nem hallgatnak most az érveidre, akkor keress munkajogi segítséget, bár a dolog nem olyan bonyolult, hiszen ez a tényállás annyira egyszerű, hogy még te magad is meg tudnád írni szerintem a bírósági keresetet. De van igen kedvező díjú tanácsadás a Jogpont Hálózatnál, meg a Nép ügyvédje szóra rákeresve a neten is találsz segítséget!

Üdv, kitartást!

Ági

Heni84 2011.10.07. 15:27:05

@Dolgozó mami: Szia Ági!

Ma kaptam egy ajánlott levelet a munkáltatómtól, szöveg a következő:

"A 2011. aug. 17-én a személyes e-mail címemre küldött megkeresésére az alábbi hivatalos választ adom:
1,Kérésének megfelelően hozzájárulok, hogy 2011.nov.5. és december 13. között a felhalmozódott szabadságát kivegye.

Kérem telefonos egyeztetést követően szíveskedjen megkeresni személyesen a munkaviszonyát érintő ügyben."

Kíváncsian várom, hogy mi lesz a személyes találkozáson.Ha annyira biztos benne, hogy el tud rendes felmondással küldeni, ahogyan azt a telefonos beszélgetésünkkor beígérte, akkor nem értem miért nem írt erről a levélben is!?
Na majd meglátjuk, mi lesz....
Üdv!!!

Heni

Dolgozó mami 2011.10.08. 21:22:05

@Heni84: Szia Heni!

Azért személyesen, mert nem törvényes, amit szeretne, és nehogy már nyoma maradjon... tudod, szó elszáll...bocs, kissé negatív vagyok :-(
A tanácsom: készülj fel a beszélgetésre, tudásban és lelkiekben is, nemrég segítettem egy anyukának, akit rá akartak kényszeríteni a közös megegyezésre a személyes találkozónál, de szerencsére a tanácsaimmal kiharcolta magának, hogy vagy visszavegyék, vagy tisztességesen kifizessék (több, mint másfél évet). Nem akarlak ijesztgetni, lehet, hogy jól fog elsülni, de ha nem, készülj fel előre, hogy tudd, mire hivatkozz és merj kiállni magadért!
Sok sikert, mindenképpen írd meg, mire jutottatok!

Ági

csajszika22 2011.10.11. 10:13:13

Szia Ági!

Jelenleg Gyes-en vagyok itthon, 3 éves ikreim már óvodába járnak. Jeleztem a munkáltatóm felé, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. Korábban ígéretet kaptam, hogy visszamehetek, de most mégis húzzák-halasszák a dolgot. Kötelesek-e most visszavenni?
válaszodat köszönöm előre is.
Csajszika22

Dolgozó mami 2011.10.21. 21:07:25

@csajszika22: Kedves Csajszika22!
Amennyiben vissza szeretnél menni dolgozni, s ezt megfelelően előre közlöd, akkor vissza kell, hogy vegyenek. Azonban azt tudnod kell, hogy a gyermekek 3 éves koráig él a te esetedben is a felmondási védelem, azaz ha visszamész, és nem tudtak foglalkoztatni, s megfelelő okot találnak a felmondásra, sajnos elküldhetnek rendes felmondással.
Üdv:

Ági

veronie 2011.10.27. 15:34:10

@Dolgozó mami:
Szia Ági!

Hát sajnos nincs sok fejlemény az én ügyemben sem.
A HR-es továbbra is azt mondja, hogy 5 hónap nagyon sok idő, addig nem tudnak pozíciót tartani, majd jövő februárban keressem meg újra, most nem tartja szükségesnek, hogy személyesen találkozzunk, így végül úgy kellene megkezdenem a felgyűlt szabik kivételét, hogy nem tudom még, hova vesznek vissza.
A munkaügyessel tegnap beszéltem telefonon, kértem, adja meg, mikortól kell megszakítanom a fiz. nélküli szabadságot ahhoz, hogy ápr. elejétől ténylegesen dolgozni tudjak? A válasza az volt, hogy gondoljam meg, biztosan ez a legjobb választás-e? Mert hogy most teljesen fel van forgatva a cég és lehet, hogy jobban járnék, ha most a GYES alatt keresnék magamnak egy 6 órás állást (más cégnél)és ezzel más területen szerezhetnék tapasztalatot, ami még a cégnél is jól jöhet.
Mindez nagyon jól hangzik, de:
- szinte egyáltalán nincsenek 6 órás állások
- ha van is, két kisgyerekkel a hátam mögött nem fognak értem kapkodni
- ha most elkezdek máshol dolgozni, akkor nem tudom kivenni a cégnél az 5 hónapnyi felgyűlt szabimat és ha hónapokkal kitolom a szabadnapok kivételét, akkor nem marad arra idő, hogy a felmondási védelem alatt ténylegesen dolgozzak, így ha letelik a felgyűlt szabi és jövő ősszel a felmondási védelem is, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy elsők között küldenek majd el.
A munkaügyes legdurvább mondata az volt, hogy ne képzeljem azt, hogy a munkám minősége határozza meg, hogy megtartanak-e vagy sem, ha szükség van rám, akkor maradhatok, ha nem, lehetek bármilyen jó munkaerő is, el fognak küldeni.

Igazából nem értem, miért viselkednek így (ahogy látom, sajnos nem csak velem, hanem más hozzászólóval is). Kiadták a munkaügyeseknek, hogy ha tudják, riasszák el a visszatérni szándékozó kismamákat? Elképesztő!

Felmerült még két kérdéskör a visszatéréssel kapcsolatban.
Hogyan kell a munkaadónak kiadnia/kifizetnie a GYED/GYES alatt felgyűlt szabikat?
A tényleges munkavégzés megkezdése előtt kötelező ezeket a napokat kivenni? Vagy lehet olyan variáció, hogy azt kérem, 2012. ápr-tól dolgozom, előtte GYES-en vagyok és fizessék ki nekem készpénzben a felgyűlt szabadságokat?
A szabadság pénzbeli megváltása mikor lehetséges?
Ha a GYES lejártáig otthon vagyok és rendes felmondással elküldenek, akkor is pénzben szokták megváltani a felgyűlt szabikat?

Ha helyettem a családban a nagymama venné igénybe a GYES-t, akkor a felmondási védelem számomra ezáltal megszűnik?

Köszönöm a segítségedet és jó hétvégét kívánok:
veronie

Dolgozó mami 2011.11.04. 20:40:30

@veronie: Kedves Veronie!

A munkaügyesek, a HR-esek sajnos néha már csak ilyenek, bepróbálkoznak, ugyanúgy, ahogy a főnökök is. Akit el tudnak ijeszteni, azzal addig sem kell foglalkozni. Ha meg lejárt a védelem, mehetsz a lapátra! :-(
Ne hagyd magad, hiszen tudod, mihez van jogod, állj ki magadért, ahogy korábban is írtam neked!
A szabadságokról azt kell tudnod, hogy kivehetőek vagy megválthatóak pénzben. Idemásolom a honlapomról a tudnivalókat, amik a törvény módosításával augusztus eleje óta érvényben vannak:

"A szabadságok - a fizetés nélküli szabadság megszüntetésekor, a munkahelyre történő visszatéréskor – ezen túl nem csak kivehetőek lesznek, de a munkavállaló és a munkáltató megállapodása alapján pénzben is megválthatóak lesznek (erre eddig csak a munkaviszony megszűnésekor volt lehetőség). Tehát a szabikat, amiket a gyermek ápolása miatt kivett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt kapsz, nem kötelező a visszatéréskor kivenni, ha ez így neked is megfelel (de csak akkor, ha beleegyezel a kifizetésbe a kivétel helyett, egyébként erre nem kötelezhet a munkáltatód!).
A szabadságok kiadásának ütemezése is változott, ha több, mint 183 napot voltál akadályoztatva a neked járó szabadság kivételében (ennek igen nagy az esélye, hiszen a legtöbben a picúr 2-3 éves korában térnek vissza), akkor nem 30 napon belül kell a munkáltatónak kiadnia, hanem 183 napon belül. Tehát meglehet, hogy azt mondja, hogy kezdj el dolgozni, és majd a szabikat kiadja később. Ehhez sajnos joga van innentől kezdve.
Tehát ha meg tudtok állapodni a pénzbeli megváltásról, azonnal munkába állhatsz, ha viszont ő nem akarja ezt, kiveszed őket. Ha a GYES lejártáig otthon vagy, akkor - mivel a felmondással a munkaviszonyod megszűnik, a szabikat kifizetik. Ha a nagyi megy helyetted GYES-re ne aggódj, továbbra is védett vagy, hiszen a védettség már nem a GYES folyósításához van kötve, hanem a gyermek 3 éves koráig vonatkozik arra a szülőre, aki legutóbb igénybe vette a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabit.
Remélem mindent érthetően írtam le, hajrá, szépen, finoman, de határozottan!
Üdv:

Ági

Heni84 2011.11.16. 12:37:27

Szia!
Nagy nehezen sikerült összehozni a személyes találkozást a munkáltatómmal a mai délelőtt folyamán. Előrelépés nem történt. Annyi, hogy december 13-ig a szabadságomat töltöm és sikerült kiharcolnom, hogy a korrekciós bérrel fizessen. Szerinte ő korrekt volt velem és nekem kellene kellemetlenül érezni magam a kialakult helyzet miatt. Továbbá azt mondta, hogy levélben kiküldi majd nekem a felmondást, ha lejárt a szabadság, illetve nagy nehezen elismerte, hogy jár az egy havi végkielégítés, valamint a felmondási időre járó bér, amit majd egy összegben ki is fog fizetni, illetve még hozzátette, hogy azt kívánja nekem, hogy tanuljak meg az életben alkalmazkodni, mert másképp nem fogok boldogulni. Én csak annyit mondtam, hogy csupán azt kérem, ami jogosan jár és annyi korrektséget várjon a továbbiakban, amit én kaptam tőle. Úgyhogy ennyi. :(( Nem kérdéses, száz százalék, hogy munkaügyi per lesz a vége. Ez van.
Heni

Dolgozó mami 2011.11.24. 20:15:46

@Heni84:
Kedves Heni!

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint nem mondhat fel neked, szóval ezzel nem is érdemes próbálkoznia. Persze, ő ettől még megteheti, de egyértelmű, hogy ezt a pert megnyered. Esetleg már előre informálódhatsz, hogy kihez fordulj, ha a kezedben lesz a felmondás. A szabadságok letelte után – ha addig mégsem kapsz semmilyen iratot a cégtől - feltétlenül menj be dolgozni az első munkanapodon, nehogy arra hivatkozva küldjön el rendkívülivel, hogy nem jelentél meg. És maradj is ott végig, és másnap, és harmadnap is.
Sok sikert, kitartást :-)

Ági

puszedlike 2011.12.05. 14:13:33

Kedves Ági!

Írtam már Neked korábban is (tudom írnak ezren:)), most ismét visszatértem. 2012. március 06-án tölti be a lányom a 2 évet, akkor szeretnék visszamenni dolgozni. Lassan már ugye jeleznem kell majd írásban a munkáltatóm felé, hogy visszatérnék. Lenne egy pár kérdésem: Az iskolánk (ahol tanítok) fenntartója a megyei önkormányzat, nekik kell írnom vagy az iskolának? Pontosan mit kell írnom a levélben? (Elnézést, ha nagyon butaságokat kérdezek!:) Ugye nem szeretnék itthon maradni gyesen, akkor le kell mondanom a gyest, vagy ez úgy működik, hogy nem kell majd megigényelnem? Ha netán részmunkaidős állást ajánlanának (bár ez csak az én képzeletem szüleménye:)), akkor esetleg mégis igényelhetnék gyest és mehetnék dolgozni is?
Nekem egyébként már idén márciusában jelezték, hogy majd nem tudnak visszavenni, kaptam is róla papírt, utólag a könyvelő azt mondta, ezt tekintsem semmisnek. A szakmai felkészültségükről most inkább nem írnék itt...:) Mindenesetre a papír itt van (eszem ágában sem volt eldobni), eszerint költségvetési okokból az én álláshelyem megszűnik. Változott már a MT.? Mire számíthatok, ha vissza akarok térni márciusban?
Bocsánat, ha kusza és összevissza lett a levelem, annyi minden kavarog a fejemben, nem szerettem volna semmit kihagyni.
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Üdv:
Niki

stefanani78 2011.12.07. 16:47:31

Kedves Ági!Szeretném segítségedet kérni!2006.október óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen,munkaszerződésem határozatlan,most kellene visszamennem 12-én dolgozni,mivel lejárt a gyedem és a szabadságom is ami ugye felhalmozódott a várandósság és gyed alatt.Kértem a munkáltatómat,hogy hat órába mehessek vissza gyes igénylése mellett,de a mai napon azt a választ kaptam,hogy mivel a munkaszerződésembe 8 óra van amit már öt éve írtunk alá,nem áll módjukba hat órába alkalmazni mert hol van akkor az a 2 óra munkaszerződés szerint!Kérdésem az lenne,hogy megteheti ezt a cég,hogy ilyen kifogással nem alkalmaz csak 8 órába,mit tegyek szeretnék vissza menni,de sajnos nem tudjuk megoldani a Kisfiam bölcsibe hordását csak,ha hét órától vagy nyolctól sikerülne dolgoznom!Kérlek Segíts!Várom Válaszod Nagyon Sürgős lenne!Köszönettel stefanani78.

Heni84 2011.12.09. 09:54:00

Szia!

Ma megkaptam a felmondásomat.Ahogyan ígérte valóban rendes felmondás, formailag és tartalmilag is, nincs benne csavar.
Indok akövetkező:a munkáltató működésével kapcsolatos ok miatt a munkavállaló további foglalkoztatásának pénzügyi fedezete nem biztosítható,alkalmazására a munkáltató a továbbiakban képtelen.Ennek megfelelően a hatályos munkajogi szabályok alapján a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással szünteti meg. A munkáltató a rendes felmondás időpontjára vonatkozóan a munkavállaló törvény szerinti munkajogi védelmét(Gyed.)is figyelembe vette.

A lényeg ennyi.Na, mit szólsz hozzá?

Én nem igazán találom rá a megfelelő szavakat...

Válaszodat kíváncsian várom:

Üdv.: Heni

Dolgozó mami 2011.12.18. 15:19:53

@Heni84: Kedves Heni!

Bár nem írtad, hogy volt-e benne például olyan mondat, hogy tájékoztat téged, hogy a rendes felmondást megtámadni 30 napon belül lehet, munkaügyi bíróságon, én a helyedben azonnal keresnék egy munkajogi ügyvédet, és egyeztetnék vele. Véleményem szerint ez innen kezdve nyert ügy, de azért konzultálj egy szakemberrel. Ajánlom például Dr. Frei Anitát, a kismamatitok.hu honlap íróját, szerkesztőjét, ő ügyvédként is praktizál, és ugyanaz a küldetése, mint nekem. Bizonyára tud neked megnyugtató választ adni azonnal, úgy tudom, hogy a konzultációs díja is eléggé anya barát, s meglátod, hogyan tovább. Talán a peres képviseletedet is elvállalja :-)
Üdv, sok sikert, és tájékoztass a fejleményekről!!!!!

Ági

Heni84 2011.12.19. 11:04:56

@Dolgozó mami: Szia!
Először is köszönöm a támogatásodat és a segítségnyújtást, mert ugyan az csak egy dolog, hogy tisztában vagyok a jogaimmal, viszont egyáltalán nem könnyű feldolgozni a történteket, főleg úgy, hogy én nagyon szerettem a munkámat. :(
Természetesen a főnököm "kifelejtette a jogorvoslati kioktatást"-gondolom tudatosan-hátha vagyok olyan buta, hogy nem élek a lehetőséggel.Csakhogy nekem nem mindegy, hogy elúszik-e az a maradék 11 havi bér, ami a védett időszakig még járt volna.
Felmondással a kezemben egyeztettem az ügyvédemmel, aki megerősített mindenben és abban egyeztünk meg, hogy először küldünk egy fizetési felszólítást, hátha elérünk vele valamit, bár egyikőnk sem biztos ebben.De azért én úgy gondoltam, hogy a bíróságon legalább látni fogják, hogy nem az a cél, hogy minnél több pénzt kicsikarjak, hanem, hogy kifizesse azt, ami jogosan jár.Amennyiben nem reagál a megkeresésre, január első hetében beadjuk a keresetet, mert a jogorvoslati kioktatás hiányában ugyan az elévülési idő a mérvadó(gondolom, te is ezért kérdezted), de nekem nem mindegy, hogy mikor lesz belőle valami, mert bár folyamatosan keresgélek munkahelyet, de eddig még nem jártam sikerrel sajnos.
Mégegyszer mindent köszönök és írok, ha bármi változás van a dologban! :)
Kellemes ünnepeket kívánok Neked és minden kedves olvasónak, ha addig nem írnék!!!!
Üdvözlettel:
Heni

eniderezs 2011.12.20. 15:23:46

Kedves Dolgozó Mami!
Egyszerűen lenyűgöz az a szakszerűség és átláthatóság, ahogyan a felmerülő kérdésekre válaszolsz! Biztos vagyok benne, hogy ha képes lennék végigolvasni a rengeteg kommentet és reagálást, a saját problémámra is találnék választ. Egyelőre azonban nem sikerült. Röviden leírva a helyeztet: kislányom most 17-én töltötte be a két évet. Voltam bent a cégnél, és kivettem a felgyülemlett szabadságomat (az itt olvasottaknak hála máris tudom, ügyelni kell majd a szerződés dátumára, nehogy részmunkaidősként fizessenek ki arra is), és elméletileg jan. 12-től állnék újra munkába. Egy multinál dolgozom, a 700 főből jelenleg 6-7 részmunkaidős anyuka van - nem nagyon örülnek neki, de a HR-en dolgozó sógornőm hangsúlyozta: jogom van ragaszkodni a 6 órás foglalkoztatáshoz Réka 3 éves koráig. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy jogom van-e kérni a négy órát! Én ugyanis ennél többet nem tudok bejárni, kislányomat rendszeres fejlesztésre kell hordani egyensúlyzavara miatt. Van segítség a nagyszülők részéről, de őszintén szólva nem akarok ennél hosszabb időre kiengedni a dolgokat a kezemből. (Persze kérdés, ki viselné nehezebben, a gyerek, vagy én! :)) Lényeg a lényeg: a jóindulatukra vagyok utalva (ami nincs), vagy az asztalra csaphatok? Válaszodat előre is köszönöm, és áldott karácsonyt kívánok!
Eni (Az előbb rossz helyre kommenteltem, elnézést.)

puszedlike 2011.12.20. 16:07:53

Kedves Ági!

Ma voltam bent a munkahelyemen (középiskola, tanárként dolgozom), és abban egyeztünk meg a munkaügyessel, hogy ugye 2012. március 6-án tölti be a 2 évet a lányom, és március 7-től visszatérek 6 órás munkaidőben dolgozni, de először kiveszem a felgyülemlett szabadságokat. Ezt a szándékomat természetesen majd tértivevényes levélben is jelzem feléjük...:) Még annyit kérdeznék, hogy akkor ez így rendben van-e, vagy figyeljek még oda valamire?! Megtaláltam a levélformát facebook jegyzetben, hogy hogyan kell jelezni feléjük, és még azt szeretném tudni, hogy abba beleírjam-e ezt is így konkrétan, hogy vissza szeretnék térni dolgozni 6 órában gyes mellett?! Azt ugye jelzem nekik, hogy megszüntetem a fiz. nélküli szabadságomat!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod, és azt is, hogy már eddig is nagyon sokat segítettél!:)
Üdv:
Niki

Dolgozó mami 2011.12.23. 22:30:03

@puszedlike: Kedves Niki!

Az a biztos, ha beleírod ugyanazt, amit szóban is megbeszéltetek, hogy mikor térsz vissza, és 6 órás munkaidőben kéred a visszavételedet. Hogy GYES mellett, azt nem kell írnod, hiszen ha nem dolgozol heti 30 óránál többet, akkor jár a GYES. (De ezt majd igényelned kell, s várhatóan be is fogják kérni az igazolást arról, hogy tényleg max. heti 30 órában dolgozol). A nyilatkozatot tértivevényesen add fel, hogy meglegyen a bizonyíték.
Sok sikert:

Ági

Dolgozó mami 2011.12.23. 22:40:00

@stefanani78: Kedves Stefanani78!

Nem írtad, hogy hol dolgozol, így nem tudom, hogy az Mt. hatálya alá tartozol-e, vagy köztisztviselő, közalkalmazott vagy. A jelenlegi szabályozás szerint ha ez utóbbi kettő közül valamelyik, akkor a munkáltatód kötelező a kérésedre 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatni a gyermek 3 éves koráig, azonban ha Mt. hatálya alá tartozol, akkor csak a munkáltatód jóindulatán múlik. (Bár megjegyzem, hogy írásban kellene tájékoztatni téged a döntéséről. ha kérted a részmunkaidőt, és megfelelő indoklással utasíthatja csak el.)Jövőre július elsejétől kötelező lesz az anya kérésére a 4 órás részmunkaidős foglalkoztatás, de sajnos ezzel egy időben változnak a felmondási védelem szabályai is, nem lesz a dolgozó anyuka, csak részlegesen védett. Erről többet itt olvashatsz: dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szep-uj-vilag
Esetleg próbáljátok meg valahogy megoldani családilag a bölcsibe hordást, vagy esetleg egy közelben lakó bölcsis társ anyukájával összefogni.

Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2011.12.23. 22:43:19

@Heni84: Szia Heni!

Pontosan ezért kérdeztem :-)
Szívesen veszem, ha tájékoztatsz, amennyiben lesz valami fejlemény!
Neked is nagyon kellemes ünnepeket kívánok, próbálj meg pihenni, megnyugodni. Teljenek az ünnepek szépen, békésen, majd jövőre ráérsz újra felvenni a kesztyűt.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2011.12.23. 22:52:18

@eniderezs: Kedves Eni! A jelenlegi törvényi szabályozás szerint csak a közalkalmazottak és köztisztviselők követelhetik a 4 órás részmunkaidőt, az Mt. hatálya alá tartozó dolgozókat nem köteles a munkáltatójuk ilyen módon foglalkoztatni a szülési szabi után a gyermek 3 éves koráig. Ha tehát ezt neked most megadták, akkor szerencsés vagy, mert nem lenne kötelező. DE! Már megszavazták a törvénymódosítást, jövőre július elsejétől lép hatályba, s e szerint kötelező lesz az anya kérésére a 4 órás részmunkaidős foglalkoztatás, de sajnos ezzel egy időben változnak a felmondási védelem szabályai is, nem lesz a dolgozó anyuka, csak részlegesen védett. A védelem módosulásáról többet itt olvashatsz: dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szep-uj-vilag
Tehát ezeket mérlegelve kéne döntened, mennyit feszítesz még a húron...

Üdv:

Ági

eniderezs 2011.12.28. 00:38:07

@Dolgozó mami: Kedves Ági!
Nagyon köszönöm a válaszod! Majd megírom, mire jutottam velük... Addig is BUÉK!

Eni

kosasz3 2012.01.01. 15:32:33

Kedves Ági!
Először is BUÉK!
Jan.17-én fog lejárni a GYES-em, a munkahelyem jelezte, hogy a munkaköröm megszűnt (az egész osztály), egy másik munkát ajánlottak, amit én nem fogadtam el. A GYES utáni 30 egynéhány nap védettség után tehát gondolom megkapom a felmondásomat, vagy közös megegyezéssel távozom.
A kérdésem, hogy a védett 1 hónapra kaphatok-e állásidőt akkor is ha ők ajánlottak másik munkát, csak én nem fogadtam el?
Ha közös megegyezés lesz, ugye ragaszkodhatok a végkielégítéshez (5év után)?
Eddig könyvelő voltam, most ügyfelekkel kellene szerződéseket kötni, határidőket, fizetési opciókat megbeszélni. Szóval teljesen más munkakör.
Várom válaszodat! Köszönettel: Szilvi

Dolgozó mami 2012.01.07. 16:04:20

@kosasz3: Kedves Szilvi!

Amíg még védett vagy, s a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van, bért is kell fizetnie, tehát erre az időre is kapnod kell fizetést. Én azt javaslom, hogy a közöst csak akkor írd alá, ha pénzben legalább ugyanazt kapod, mint a rendes felmondás esetén, azaz ugyanúgy bele van írva az az összeg, ami a végkielégítésed, a szabadságaid, s a felmondási időd anyagi ellentételezése lenne.

Sok sikert:

Ági

kosasz3 2012.01.08. 13:50:29

@Dolgozó mami: Kedves Ági!

Köszönöm a válaszod, még egy kérdés eszembe jutott.
A felmondási idő kifizetése ebben az esetben hogy néz ki (tehát, hogy nincs meg a munkaköröm)? Mondhatják, hogy vegyem ki a szabimat, vagy arra a hónapra is állásidőt kérhetek, vagy fele-fele, tehát szabi is meg állásidő is? Nagyon várom a válaszod, most már nagyon fel kéne őket hívnom.... izgulok.. :-( Köszi: Szilvi

leszko 2012.01.10. 12:51:09

Kedves Dolgozó Mami!

A segítségedet illetve a tanácsodat szeretném kérni! 2012. február 24.-én lesz 2 éves a kisebbik fiam, ekkor jár le ugye a GYED.Tavaly kaptam egy levelet a munkáltatómtól, hogy csoportos létszám leépítésben én is érintett vagyok és a felmondási védelem megszűnését követően érvénybe is lép.
Jeleztem már írásban a cég felé, hogy február 25.-én szeretném megszüntetni a fizetési szabadságomat és munkába állni, de ők telefonon közölték, hogy mivel nincs munka nem tudnak vissza venni. De ha aláírom, vagyis levélben én kérem a közös megegyezéssel való megszüntetést, akkor ők kifizetnek mindent ami amúgy a rendes felmondásnál járna (szabadság, felmondási idő, végkielégítés). Szerinted ez jó megoldás lenne? Nagyon sürgetik, hogy minél előbb döntsek ezért egy kicsit gyanús nekem ez az egész!
A másik kérdésem, említettem nekik a bérkorrekciót, erre a válaszuk: "igen volt béremelés, de mivel én már megkaptam tavaly a csop.létszám leépítésről szóló levelet ez nekem nem jár!" Ez törvényileg valóban így lenne, mert erre sehol nem találtam utalást?!
Szerinted, hogy járnák a legjobban ha dolgozni szeretnék a GYED végével?
Válaszodat előre is köszönöm!

momo1977 2012.01.10. 14:39:34

Kedves Dolgozómami!
A kisfiam 2011 nov-ben múlt 3 éves, azóta szabin vagyok. A gyes, ill gyed ideje alatt felvettek a "távollétemig" valakit. Időközben megszünt a munkaköröm, átsoroltak másikba, de ugyanazt kell csinálni. Most, hogy jeleztem visszamennék a szabi lejárta után, már nem olyan jellegű munkát kellene végeznem, mert aki eddig csinálta, "nem cserélik le" rám! Már nagyon jól együtt tud dolgozni az új fönökkel. Hogy velem mi lesz, azt még nem közölték. Már 16 éve ennél a cégnél dolgozom, megjártam a ranglétrát, közben szakmailag is képeztem magam, az egyetemet is elvégeztem. A munkaszerződésem határozatlan idejű!Nem vagyok közalkalmazott, szakszervezeti tag viszont vagyok.
Szerinted mit döntenek, illetve mit tehetnek velem, ha elbocsátanak?
Ha felajánlanak egy másik munkakört, én nem fogadom el, mert nem tudom a gyermekemet óvodába vinni, és elhozni?? /Az eredeti munkaidőm : fél8-16-ig volt./ Esetleg a személyi béremet is leveszik, mert másik besorolásom lesz?
Végkielégítés? stb.
Várom mielőbbi válaszod az e-mailomra is!
Köszönettel : momo1977

kosasz3 2012.01.11. 11:25:37

Kedves Dolgozómami!
Felhívtam a munkahelyemet. Tehát a munkaköröm megszűnt, a felkínált másik pozíciót nem fogadtam el. Mondtam, hogy akkor állásidő, ők mondták, hogy ez nem az a kategória ("nem égett le a cég") kezdjem el kivenni a szabimat.
1. kérdés: ez az a kategória, tehát jár állásidő?
2. kérdés: kötelezhetnek a szabi kivételére rögtön a visszatéréskor (GYES lejártakor) ha nem tudnak munkát biztosítani? Mondhatom, hogy nem viszem ki, állásidőt kérek?
Köszönöm, várom válaszod: Szilvi

kosasz3 2012.01.11. 13:27:25

Kedves Dolgozómami!
Bocs, hogy ostromollak a kérdéseimmel...A GYES utáni felhalmozott szabimat úgy tudom korrekciós bérrel kell kiszámolni. Mi van abban az esetben, ha a munkaköröm megszűnt, így hasonlóval sem tudják összehasonlítani illetve azt mondják, hogy 5 éve nem történt bérfejlesztés? Úgyse tudom kinyomozni... Akkor most kell korrigálni, vagy nem?
Köszönette: Szilvi

hartmild 2012.01.11. 21:26:05

Kedves Dolgozómami,
a céget, ahonnét gyesre mentem, felvásárolta egy másik. Itt jelenleg is állományban vagyok, de nem tudnak nekem állást biztosítani. A szabadságomat kivehetem, "és még 30 napot kifizetnek" - ezt mondta a HR-es.
A gyesem 2012.01.02.-én lejárt. Az eredeti cégemmel 2008.04.01.-től volt munkaszerződésem, ebben az szerepel, hogy "felmondási idő, végkielégítés a munka törvénykönyvének megfelelően". Mivel több mint 3 év a munkaviszonyom, ha jól értem, jár nekem 35 nap felmondási idő és egy havi végkielégítés. A felmondási idő 35 naptári napot jelent?
Rendes felmondás vagy "közös" esetén a fentieken kívül van még valami, amit tudnom kell?
Segítségedet köszönöm, Ildiko

Dolgozó mami 2012.01.14. 14:46:55

@kosasz3: Kedves Szilvi!

A GYES utána munkáltatód vissza kell, hogy vegyen aktív állományba, s innentől kezdve a jelenlegi szabályozás szerint van még egy 30 napos védelmi időszak, ami alatt nem indulhat el a felmondásod. Tehát amire számíthatsz, az a 30 nap + a szabik + a felmondási idő, azaz az ennek megfelelő bér. Nem csak a cég leégése esetén jár állásidő, hanem az Mt szerint: "151. § (4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg." Márpedig te ott vagy, dolgoznál, de az ő működési körében felmerült ok miatt nem tudsz munkát végezni, azaz ő nem tud téged foglalkoztatni, ez nem a te hibád. A szabadságokat a GYES után ki szokták adni, de ezzel az a bizonyos 30 napnyi foglalkoztatás a felmondási védelem ideje alatt nem helyettesíthető!
A bérkorrekcióra sajnos az igaz, hogy vagy a te munkaköröddel megegyező béremelést kell kapnod, amikor visszatérsz, vagy a céges átlagos béremelést, ha nincs olyan munkakör, mint a tiéd. De azt, hogy volt-e céges béremelés, és ennek mekkora volt a szintje, csak bírósági úton lehet kikényszeríteni. Az anyukák legtöbbje ezt meg sem kapja...
Sok sikert, ne hagyd magad!

Ági

Dolgozó mami 2012.01.15. 14:34:45

@leszko: Kedves Szilvi!

Ha egy anyuka meg akarja szakítani a fizetés nélküli szabadságát, hogy visszatérjen dolgozni, ehhez joga van. A munkáltatójának pedig foglalkoztatási kötelezettsége van, amennyiben pedig ennek nem tudott eleget tenni, s az anyuka még védett volt, állásidő fizetésére volt kötelezett. Erről többet itt, az új honlapon olvashatsz: dolgozomami.hu/tag/allasido
DE! Sajnos idén július 1-jétől változni fog a törvény, lesz olyan eset, amikor a munkáltató a 3 évnél fiatalabb gyermek mellett dolgozó anyukát is elküldheti felmondással, tehát innentől kezdve jobban meg kell gondolni, hogy érdemes-e visszamenni. (Ennek itt nézhetsz utána: dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szep-uj-vilag)
A közöst persze, hogy szeretnék aláíratni veled, hiszen akkor megszabadulhatnának tőled könnyedén...
Nézzük csak, milyen esetek vannak.
1.) Otthon maradsz GYES végéig, s utána visszamész. Elküldenek, jár majd a bent ragad szabi, felmondási idő, + végkielégítés a munkaviszonyban töltött éves száma alapján.
2.) Visszamész, nem tudnak munkát adni, elkezdetek az állásidő miatt vitatkozni. Vagy kifizetik addig, míg július 1-je el nem jön, s utána felmondanak neked a fenti linken említett cikkben írtak alapján, ekkor is jár a a bent ragad szabi, felmondási idő, + végkielégítés, vagy nem fizetnek állásidőt, és akkor ott állsz, hogy perelj-e vagy sem.
3.) Visszamész, és adnak valami munkát, amit te vagy elfogadsz, vagy nem.
A különbség ott van, hogy minél tovább vagy még itt állományban, annál több lehet esetleg a végkielégítésed (bár nem írtad, hogy mikortól dolgozol itt, de meglehet, hogy pont most, vagy hamarosan lépnél át az egyik sávból a másikba...), illetve munkavégzés esetén bérre, egyéb esetben állásidőre vagy jogosult. Ha aláírod a közöst, ez utóbbit elbukod, igaz, a stresszt és a megalázó szituációkat is elkerülöd.
Én nem javaslom, hogy aláírd, hacsak nem adnak többet, mint ami amúgy is járna. Azért, hogy a számukra sem teljesen egyértelműen megléphető felmondás helyett te aláírj egy őket maximálisan védő közöst, adjanak valamivel többet. Ez szokott lenni az alku tárgya (már ha belemész, hogy itt felmondj). DE akkor meg kisgyerekkel a hátad mögött kereshetsz új állást, az sem könnyű...
Amit a bérkorrekciónál mondtak, elég gyenge kifogás, itt az hatályos Mt vonatkozó pontja: "84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó."
Hát, ezek alapján kéne döntened, hogy mit is teszel... Nem könnyű döntés, sok sikert kívánok neked!
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.01.15. 14:48:29

@momo1977: Kedves momo!

Sajnos ez a "megszűnt a munkaköröm, de igazából ugyanazt csinálja az utódom, mint én" elég gyakori eset, sokszor erre hivatkozva próbálják meg a munkáltatók az anyukákat lerázni. Az azonban, hogy a munkakört máshogy hívják, még nem azt jelenti, hogy megszűnt, a munkakör tartalma, a végzett feladatok, a felelősség az irányadó. Tehát lehet, hogy ne is szűnt meg. Azonban azt, hogy ez a te régi munkaköröd, nem szűnt meg, tehát ide kell, hogy visszavegyenek, csak bírósági ügy során lehet "kideríteni". Hogy a másik kollégával jobban jön ki a főnök, hát, ez van, de ilyen kategóriát a jog nem ismer, ha ez a te régi munkaköröd, akkor ide kell, hogy visszavegyenek, hacsak te másképpen nem szeretnéd, azaz elfogadsz egy másik állást is. De mondom, ezt bizonyítani nem egyszerű. GYES utáni visszatérésnél sajnos nagyon sok anyukát elküldenek, és igazából nem is nagyon véd semmi már, felmondási védelem nincs, max abban bízhatsz, hogy valami másik munkakört találnak neked. Ha ez azonban munkaidő, vagy egyéb szempontból nem felel meg neked, s nem fogadod el, sajnos elküldhetnek, nem kötelesek újabb és újabb munkakört felajánlani. Ebben az esetben is jár a bent ragadt szabik kivétele (amit most töltesz), a felmondási időre járó bér, és a végkielégítés, ami a te 16 éves munkaviszonyodnál 4 havi átlagkereset. Sovány vigasz ugyan, de ilyen hosszú munkaviszony után egy kicsit több pénzzel távozol a cégtől :-(
Próbálj meg egyeztetni, hogy milyen munkakörbe tudnának visszavenni, akár úgy is, hogy nem a legideálisabb neked, mert később könnyebb állásból váltani egy másikba, mint munka nélkül, gyerekkel a hátad mögött új állást találni.
Sok sikert:

Ági

Dolgozó mami 2012.01.15. 15:00:19

@hartmil: Kedves Ildikó!

Sajnos a GYES lejárta után ha talál a munkáltató megfelelő okot, elküldheti az anyukát :-(
A 3 év munkaviszony után jár egy havi átlagbérnek megfelelő végkielégítés, + ahogy írtad, 5 nappal nő a felmondási idő, azaz az 30 +5 naptári nap. És ahogy a HR-es mondta, ehhez jön még az a bizonyos 30 nap, ami alatt nem indulhat el a felmondási idő.
Ha tehát ezt megkapod, akkor legalább ebben korrekt módon járt el a cég, s ha esetleg közös szeretnének aláíratni, abban is ennyi legyen minimum. De azt, hogy nem tudnak tovább foglalkoztatni, indokolniuk kell, s az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Simán csak a felvásárlás nem indok erre. Én a helyedben inkább a rendest választanám, s kétség esetén még mindig megtámadhatod, miután konzultáltál egy ügyvéddel.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.01.15. 15:01:31

@eniderezs: Kedves Eni!

Várom majd a fejleményeket!
Üdv:

Ági

hartmild 2012.01.15. 20:08:56

Nagyon köszönöm, Ági.
Amennyiben a gyes lejártával kezdem kivenni a felgyülemlett szabadságomat, és az több mint 30 nap, akkor is érvényesíthető a felmondási védelem? Vagy a szabadságom ideje alatt már simán felmondhatnak, ha eltelt 30 nap a gyes lejárta óta?
Még egyszer köszönöm a segítségedet, Ildiko

vissza a munkába 2012.01.20. 10:51:27

KEDVES ÁGNES Az lenne a kérdésem hogy én elméletileg vissza mennék dolgozni,mivel a kicsi betöltötte a 2 évet és bölcsibe jár.Viszont a cégem elköltözött majdnem 2 órányi utazási távolságra.Köteles vagyok én ezt elfogadni,Új szerződést nem kaptam,viszont találtam egy munkatörvény részt ahol azt írják ha jól értelmezem hogy nem vagyok köteles elfogadni az új helyet.Viszont ilyenkor mi van? Ők mondanak fel nekem?ami még nem lehetséges csak 3 év után.Vagy akkor most menjek el máshova dolgozni,és majd 3 év múlva menjek csak ide vissza?És kiderül akkor mi az új álláspont?Bemásolom neked a munkatörvény részt amit találtam.Köszönöm a segítséged várom válaszod
F.Magdi (4) Amennyiben a munkáltató székhelyének, telephelyének megváltozása miatt a munkavállaló munkavégzésének helye módosul, a munkaszerződést módosítani kell, ha
a) a változás következében a munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje másfél, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállaló esetében – a megváltozott munkaképességű munkavállaló által igénybe vett közlekedési eszközzel – egy órával növekszik, vagy
b) a változás a munkavállaló számára személyi, családi vagy egyéb körülményeire, illetve költségeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel jár.
(5) A munkaszerződés módosítása során a munkáltatónak és a munkavállalónak a módosításból eredő utazási többletköltségek viseléséről is meg kell egyeznie.

Dolgozó mami 2012.01.21. 15:14:40

@hartmil: Kedves Ildi!

Az mindegy, hogy a szabadságod hány nap, a felmondásod először a szabadságok kivétele utáni 30 nap múlva indulhat el a jelenlegi szabályozás szerint. Tehát összes szabadságnap + 30 nap + felmondási idő, ennyi napra jár bér plusz még a végkielégítés.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.01.21. 15:42:50

@vissza a munkába: Kedves Magdi!

Sajnos a költözés miatt a helyzeted nem könnyű :-(. A Mt.-t megfelelően értelmezed, ez a pont rád (is) vonatkozik, bizony nem vagy köteles elfogadni ezt a módosulást, ha valóban 1,5 órával nő az oda vissza utazás ideje. Amennyiben nem lennél felmondási védelem alatt, akkor vagy elfogadod a szerződésmódosítást, és az új helyre jársz dolgozni, vagy rendes felmondással elküldenek, s ekkor a munkaviszonyban töltött éveid száma alapján jár(hat) végkielégítés a bent ragadt szabadságok és a + 30 nap és a felmondási idő kifizetése mellett még. (ez a + 30 nap meg fog szűnni 2012 július 1-től). A másik változás, hogy szintén ettől a dátumtól megszüntethető az anyuka munkaviszonya a gyermek 3 éves kora előtt is, ha a képességeid indokolják ezt, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból szükséges ez a felmondás, és ha a munkáltatónál nincs a munkaszerződésed szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami a képességednek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő lenne; vagy ha ugyan van ilyen, de te ezt a munkaajánlatot elutasítottad. Innen nézve pedig nekem úgy tűnik, hogy ha visszamész, a munkáltató működésével összefüggő ok fennáll (elköltözött, s a költözés miatt nem tudsz munkát végezni számára), s másik munkakört sem tud nyújtani neked. Javaslom, hogy érdeklődj a cégnél, hogy mit tanácsolnak, ajánlanak neked. Ha korrekt és segítőkész a cég, talán távmunkában dolgozhatsz nekik (bár nem írtad, mi volt a munkaköröd). Ha semmiképpen sem tudnak visszavenni távmunkában, s a rendes felmondást szeretnék megjátszani, meglehet, jobban jársz, ha a kicsi 3 éves koráig itt fizetés nélkülin maradsz, egy másik munkáltatónál vállalsz másodállást max. 6 órában GYES mellett (erről a cégedet is értesíteni kell), s talán a 3. év letelte után - ha rendessel elküldenek - így a végkielégítésed nőhet (nem írtad, hány éve dolgozol ott.)
Próbálj meg egyezkedni velük.
Sok sikert:

Ági

hartmild 2012.01.21. 19:18:00

Kedves Ági, köszönöm. Hol találom az arra vonatkozó jogszabályt, hogy "a felmondásod először a szabadságok kivétele utáni 30 nap múlva indulhat el". A munkáltatóm jogásza szerint teljesen rendben van a felmondás a szabadság első 30 napja elteltével.
Még egyszer köszönöm,Ildiko

hartmild 2012.01.25. 13:20:31

Kedves Ági, mi tévő legyek, ha időközben (január 17.-én) aláírtam a közöst? Tudom, nem volt bölcs részemről. Összes szabadság + 2 hónap fizetés a jelenlegi megegyezés. A 2 hónap nagyjából megfelel a felmondási időnek + a végkielégítésnek. De ahogy te mondtad "összes szabadságnap + 30 nap + felmondási idő, ennyi napra jár bér plusz még a végkielégítés" - a + 30 napot bebuktam. Visszavonhatom még az aláírt közös megegyezést? Ha igen, milyen formában?
Ildiko

vissza a munkába 2012.01.25. 16:29:17

@Dolgozó mami: Szia
Köszönöm gyors válaszod
Sajnos ma kiderült hogy nem vesznek vissza
-Indoklás
-Létszám leépítés van,semmilyen munkát nem tudnak nekem adni a költözés és a létszámleépítés miatt.És ezzel le is tették a telefon.Annyit mondtak még max nyárra lehet lesz hely.Majd értesítenek.Akkor most mit tegyek?

Dolgozó mami 2012.01.25. 22:16:56

@hartmil: Kedves Ildikó!

A közös visszavonni azért nem egy egyszerű dolog. A közös megegyezés - ahogy a nevében is van - mindkét fél egyezségén, közös akaratán alapul. Ha be tudod bizonyítani, hogy megtévesztettek, megfenyegettek, kényszerítettek, akkor van esély rá, de csak bírósági per útján. Nem hiszem, hogy 30 napra járó bérért érdemes 2-3 évig pereskedni... Sajnos az, hogy te nem voltál tisztában a munkajoggal, nem mentesít annak betartása és alkalmazás alól (tudom, hogy egy nem túl fair, de így van :-( ezért hangsúlyozom mindig, hogy nem szabadna munkajogviszonyt létesíteni jogi tudás nélkül, én már középiskolában kötelező tárgyként tanítanám!).

Tudom, hogy egy anyukának minden pénz számít, de én egy havi bérért nem pereskednék, s nem idegeskednék éveken keresztül. Gondold csak meg, kell az neked, hogy még 2 év múlva is emiatt kelljen ide-oda járnod, bizonyítgatnod, ráadásul úgy, hogy nem biztos az, hogy megnyered a pert? És az ügyvédet is fizetni kell valamiből...

Tudom, nem könnyű, de én a helyedben elengedném a dolgot, és továbblépnék. Nem azért, mert korrekt volt a cég és nincs mit kifogásolni az eljárásukban, hanem a saját lelki békém és nyugalmam (és a családom, gyermekem)miatt. Ez többet ér!

Üdv:

Ági

hartmild 2012.01.26. 12:44:32

@Dolgozó mami:
Kedves Ági, köszönöm a segítséged. Pereskedésre semmi esetre sem gondoltam volna. Azt gondoltam, prezentálom a jogszabályt, amiből kiderül, hogy mi az ami járt volna nekem, és meglátom mit lépnek. Perre nem mennék, de azért egy próbát nekem megérne, hogy tudjam, mindent megtettem. Köszönöm, Ildiko

leszko 2012.01.28. 15:02:36

Kedves Ági!

Először is köszönöm szépen a válaszodat és a segítségedet! Úgy tűnk sikerrel jártam! Bepróbálkoztam az állásidővel, és csodával határos módon egyből találtak nekem munkakört (állítólag amúgy is akartak felvenni). A vezérigazgató személyesen hívott telefonon és mivel ő is utána járt munkajogásznál, elismerték, hogy teljesen jogos amit kérek! Szerencsére a bérkorrekcióhoz is pozítivan álltak, igaz nem sok (szeritem azért nálam kevesebb mint a többieknél), de megkapom. És még a felajánlott munkakör is igen kedvező!
Köszönöm, és további sok sikert kívánok az oldalhoz!

Judit

Dolgozó mami 2012.01.29. 14:50:31

@vissza a munkába: Szia, hát, akkor nem tudok mást tanácsolni, mint amit fentebb is írtam. Maradj itt GYES-en, és próbálj meg egy másodállást találni közelebb, heti max 30 órában. Ha itt visszatérsz, nagy eséllyel elküldenek rendes felmondással, mihelyt lehet.
Sajnálom, sajnos nincs jobb tippem.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.01.29. 14:58:24

@hartmil: Kedves Ildikó!

Sajnos biztosan tudom mondani, semmit nem fognak változtatni az álláspontjukon. Ahogy korábban is írtam neked: a közös azt jelenti, hogy te is beleegyeztél abba, hogy azt aláírod, azzal a bizonyos tartalommal, összeggel. Ez azt is magába foglalhatja törvényesen, hogy ők kevesebbet adnak, mint ami rendes felmondás esetén járna... ezért nem szabad soha közössel eljönni, mielőtt nagyon alaposan nem tájékozódik az ember lánya. Ezt utólag csak bíróságon tudod megtámadni, a korábban említett indokokkal,őket jelenleg semmi nem kötelezi arra, hogy többet fizessenek neked. Sajnos ez egy olyan munkaviszony megszüntetési forma, amibe ha mindkét fél belemegy, nem kell, hogy figyelembe vegyenek bizonyos szabályozásokat. Így nem kötelesek a közös esetén azt a plusz 30 napot kifizetni, amit sok más anyukának kifizetett a munkáltató eddig rendes felmondásnál, amikor lejárt a GYES és kivette a szabikat. De ez is meg fog szűnni, július 1-jétől már ez sem lesz, nincs 30 napos időszak, s így nincs 30 napos bérkifizetés sem.
Sajnálom :-(
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.01.29. 15:00:34

@leszko: Szia, nagyon örülök, és gratulálok!!!! Jó munkát, most már csak arra vigyázz, hogy tényleg jól dolgozz, és bizonyítsd be nekik, hogy igenis érdemes volt téged visszavenni :-)
Sok sikert!

Ági

vissza a munkába 2012.01.29. 16:28:01

@Dolgozó mami: Szia
És ha nem találnék munkát akkor a cég köteles állási pénzt fizetni?Vagy ha találok munkát,akkor le kell töltenem a szabimat vagy 2 év letelte után azonnal munkába állhatok?És akkor juni 1-töl az új törvény szerint ki is rúghat a cég?Ne haragudj hogy ennyit zavarlak,

Köszönöm

puszedlike 2012.02.09. 22:43:40

Kedves Ági!
Nem is tudom, hol kezdjem. Először is elolvastam a cikket, ami arról szól, hogy elküldhetnek a gyerkőc 3 éves kora előtt is, és hát nem lettem valami boldog tőle...
Na de, nézzük akkor a problémá(i)mat. Tehát középiskolai tanár vagyok. Március 6-án tölti a lányom a 2 évet, 7-től kértem, hogy visszamennék dolgozni. Megírtam szép hivatalosan nekik a levelet, tértivevényesen adtam fel. Azóta még csak szóbeli választ kaptam, azt is csak hebegve-habogva, hogy hát igen, megszűnt a munkaköröm, keresnek majd valamit. Első kérdés itt rögtön, hogy van erre valami kötelezettségük, hogy meddig kell kiértesíteniük, hogy mi is lesz.? 7-én elkezdem letölteni a felgyülemlett szabadságaimat, ezt mi alapján fogják majd kiszámolni, vagyis hogyan alakul a bérem? Most szereztem meg a mesterdiplomát, elvileg ha megkapom, át fognak sorolni H kategóriába. A szabadságra járó pénzt még a korábbi munkaköröm alapján kapom majd, vagy aszerint, amit felajánlanak? És akkor itt egy újabb kérdés. A kedves iskolaigazgató úr (persze a hátam mögött) az új munkakör kapcsán (viccesen, csak kár, hogy én nem tudok nevetni rajta) emlegette, hogy majd higiéniai asszisztens (utalva itt arra, hogy takarítónő)leszek. Mi az a munkakör, amit már nem vagyok köteles elfogadni? Mennyiben térhet el (mondjuk pénzügyileg) az előző munkakörömtől?
Nagyjából ennyi most, ami eszembe jutott. El vagyok keseredve, mert helyben volt ez a suli (és azért a gyerkőc mellett kényelmes lett volna, ha itt maradok), a másik kolléganő pedig, aki marad (ketten voltunk németesek), 35 km-ről jár be dolgozni... Egyrészt sajnálom az állásom, másfelől viszont legnagyobb vágyam, hogy megszabaduljak tőlük, mert nem tisztességes, ahogyan bánnak az emberrel... Viszont, ami jár, azt meg nem akarom veszni hagyni...
Köszönöm a válaszod!
Üdv:
Niki

eniderezs 2012.02.22. 12:58:42

@eniderezs: Kedves Ági!

Köszönöm az érdeklődést, ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Voltam a cégnél megbeszélésen. Érdekesen indult, mivel a HR vezető azt hitte, hogy én a rákövetkező hétfőn kezdek 8 órában. Nem tudom, mire alapozta... Mindenesetre elég normális volt. Mint kiderült, a cégnél most általános probléma az anyukák kérdése, mivel a közeljövőben 4-5 egyszerre tér(ne) vissza a munkába. Elmondtam, hogy csak négy órában akarok dolgozni, és hogy tisztában vagyok azzal, hogy joguk van a hat órát elvárni - legalábbis júliusig. Indoklásként elmondtam, hogy a kislányomat fejlesztésre hordjuk. Megemlítettem, hogy emelt családi pótlékon vagyok, ami mellett akár 8 órában is dolgozhatnék, de nem szeretnék. Másnap levélben megkért, hogy írjam le, mit szeretnék, és az indoklást is, ő pedig egy ügyvéddel utána fog járni, hogy milyen munkajogi vonatkozásai vannak az emelt családi pótlékos státusznak. Szerintem amúgy semmilyen... Összességében pozitív volt a reakció, elmondta, hogy ha találnak olyan projektet cégen belül, ahova jó vagyok négy órában, ők benne vannak, de általában a négy, sőt a hat órásokat is "visszadobják". Beszéltem a volt közvetlen főnökömmel, a helyem be van töltve, de az utódom volt az utolsó, akit határozatlan idejű szerződéssel vettek fel, mostantól a GYES-re menő anyukáknak fenn fogják tartani a helyét. Ez végülis tiszta helyzet lesz. Most várom az ügyvédi választ, nem járok be, viszont kapok fizetést, ráadásul 8 órára, ami nekem ugyan jó, de kicsit erkölcstelennek érzem, és amúgy se szeretem a bizonytalan, átmeneti helyzeteket.
Tegnap beszéltem a játszótéren egy anyukával. Két éves a kisfia, szeptembertől megy vissza dolgozni, és azt mondták neki, nincs lehetőség a hat órára, teljes munkaidőben kell mennie. Eléggé bele van betegedve, fél hétre fog hazaérni, most pedig egész nap a kisfiával van, akit valószínűleg nagyon meg fog viselni a durva váltás... Mondogattam neki, hogy ne hagyja magát, de a szokásos helyzet van: nem akarja megmérgezni maga körül a levegőt, meg úgy érzi, úgyis csak veszíthet. Komolyan mondom, ilyenkor kinyílik a bicska a zsebemben: rémes, hogy mennyire visszaélnek az anyukák kiszolgáltatottságával, a törvénytelenségig elmennek, ha a cég érdeke azt kívánja! Az anyukák meg olyan butuskák néha!

Írok, ha jött ügyvédi vélemény.

szegénydzsoni 2012.02.23. 13:40:45

Kedves Ági!
Először is szuper jó ez a az oldal, az első hasznos a témában. Magam is a segítségedet kérném, a munkába való visszatérésem ügyében. Szóval.
2002 óta dolgozom egy általános iskolában pedagógusként. Munkaviszonyom határozatlan idejű. 2010. július 24-én született meg a kisfiam. Most 2012-ben mennék vissza Gyes mellett dolgozni 30 órában. A főnököm 40 órában szeretne visszavenni. Az indoka az, hogy szükség lenne a munkámra, ill, hogy az iskolák államosításával bizonytalan helyzet alakult ki, sok lesz az elbocsátás és fél, ha 75%-on dolgozom, ebben a %-ban is maradok, mert nem tud majd visszatenni teljes munkakörbe. Halottam olyat, de a részleteket nem ismerem, hogy a munkaszerződést meg lehet úgy fogalmazni, hogy csak 1 évig maradjak 30 órás munkaviszonyban, majd 1 év után ismét 40 órában dolgozhatok. Kicsit félek attól, hogy, ha részmunkaidőben megyek vissza, megütöm a bokámat, s tényleg ott maradok 30 órában.
Kérdéseim?
1) Mit kell belefogalmazni a szerződésbe?
2) A fenntartóváltás, igazgatóváltás valóban módosíthatja a dolgokat?
3) Hogyan érdemes a szabadságot kivennem, még 24 nap jár? (tehát melyik napot lenne érdemes megjelölni a visszatéréshez?
Előre is köszönöm, remélem nem hagytam ki fontos dolgot.
Szép napot!
Zs.

Dolgozó mami 2012.02.26. 22:24:04

@puszedlike: Kedves Niki!

Arra, hogy mennyi időn belül kell válaszolni a munkáltatónak, nincs határidő, csak arra, hogy a te írásos jelzésed után 60 napon belül kell foglalkoztatnia. Ennyi időt ad a törvény neki. Az sincs konkrétan előírva, hogy mikor kell emelni a juttatást a végzettség módosulásával, van, akik a dolgozóm munkavállaló esetén már hó közben is megemelik, de legkésőbb következő hónaptól szerintem kérheted az emelést, ha megmaradsz az eredeti munkakörödben. Ha nem, akkor a szabadságok kivétele előtt ne módosítsátok a kinevezést, így nem történhet az meg hogy alacsonyabb juttatással lesz kifizetve. Az új munkakört nem vagy köteles elfogadni, de nincs arra szabály, hogy mennyivel térhet el a régitől. Ez a két fél megegyezésén alapul, ha nem tetszik az új munkakör, akkor nem fogadod el. Nem kötelezhetnek rá.
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.02.26. 22:36:19

@szegénydzsoni: Kedves Zs.!

Hadd kérdezzek vissza, mert egy dolgot nem írtál, bár a leveledből erre következtetek: ugyan iskolában, és pedagógusként dolgozol, de többször is munkaszerződést emlegetsz. Közalkalmazott vagy, vagy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló? Mert az előbbinek nem szerződése, hanem kinevezése van...
Köszi:

Ági

Eni3 2012.03.14. 19:28:57

Kedves Ági! elsősorban amit leirnék.
Én most gyesen vagyok a kisfiam 2 éves dolgozni szerettem vollna ujra a cégnél elöször részmunkaidőben ezt ők nem támogatják utánna gondolltam lemondok a gyesről és megyek 8 órába de sajnos igy sem támogattak csak 2 műszakba eredetileg is 2 müszakos volltam csak sajnos nem tudtam,hogy a kismamákat nem támogatják már az állandó délelőttös müszakba sem.A nagy gondom az,hogy itt már a gyes után sem tudnék 2 müszakba dolgozni igy a napokban gondolkodtam,hogy munkát váltok most találltam is részmunkaidős munkát és itt jön a kérdésem a jelenlegi cégnél bentmaradt vagyis a gyed-gyesről összegyült szabadságomat ilyenkor ha felmondok kötelesek kifizetni? mert szerintem fölösleges bemondjam,hogy visszamegyek dolgozni és kiveszem a szabadságot ha ugysem tudok ott dolgozni ez érdekellne hogy ezt ők kötelesek kifizetni szabadság letöltése nélkül is jól tudom ?. És a következő kérdésem amivel még nem vagyok tisztába hogyha felmondok a jelenlegi munkahelyemen és a másikhelyre míg nem jelentenek be a gyes megszünhet ez idő alatt? A választ előre is nagyon köszönöm !

Dolgozó mami 2012.03.15. 21:11:04

@Eni3: Kedves Eni!

Ha felmondasz, mindenképpen ki kell, hogy fizessék a ki nem vett szabadságaidat, így ne aggódj, ezt a pénzt meg kell kapnod mindenképpen! A GYES nem szűnik meg, hanem - amennyiben megfelelsz a folyósítás feltételeinek - jár a gyermek 3 éves koráig. Azaz ha az egyik helyen már nem vagy állományban, de az új helyen még nem kezdtél el dolgozni, addig jogosult vagy rá! Ha az új helyen maximum heti 30 órát dolgozol, akkor nem kell munka mellett sem visszamondani, kaphatod továbbra is.
Üdv:

Ági

Eni3 2012.03.16. 08:49:12

@Dolgozó mami: Kedves Ági ! Hálásan köszönöm a válaszod örülök nagyon :) Legyen csodaszép napod !!!

Üdv:Eni3

Greta33 2012.03.26. 11:39:11

Kedves Ági!A segítségedre lenne szükségem egy pár kérdésben! :) Kisfiam 2012 június 10.én tölti be a 2. életévét. Múlt hónapban már beszéltem a fönökömmel hogy vissza állnék munkába ha betöltötte a két évet. Vissza is vesznek sajnos csak 3 műszakban és csakis 8 órában.Tudomásaim szerint így a gyesnek annyi). Ebbe beleegyeztem mert mint tehetnék...viszont..gépvezető voltam mikor eljöttem 2009 novemberében táppénzre, mert veszélyeztetett terhesként muszáj volt. A helyemre felvették egy egyik kolleganőmet aki betanult erre a gépre. Most azt mondta a főnököm hogy nem mondja 100%-ra hogy visszavesz annyit mondott oda majd meglátjuk. Megteheti, hogy máshova tesz? A másik hogy írásban is be kell jelentenem h visszatérek dolgozni? A felgyűlt szabadságokat amit nem tudok még hogy hány nap és milyen bérrel fizetik akkor kell kivenni mikor letelik a két év vagy már előtte és a június 10.ének a tényleges munkába állás időpontjának kell lennie?Még egy kérdés amire bízom benne válaszolsz hogy nagyszűlők közül csak nagyi mehet vele gyesre vagy nagypapa is? köszönöm és elnézést ha zavaros voltam :):):) Szép napot!

veronie 2012.03.27. 23:00:26

Kedves Ági!
Tavaly ősszel már kérdeztem Tőled a munkába való visszatéréssel kapcsolatban és most megint a segítségedre lenne szükségem.

Az előzmények: 2009. október elején született meg a második gyermekem. Tavaly ősszel írásban visszajelentkeztem dolgozni, november közepétől lemondtam a GYES-t és onnantól kezdve a felgyűlt szabikat töltöm.
Az első munkanapom ápr. közepén lenne.

Február elején voltam bent a cégnél, ahol találkoztam a leendő főnökeimmel (ugyanaz az osztály, új vezetőkkel, kicsit módosított feladatkörökkel) és a HR-essel. Ők is elmondták és a honlapon is volt fent hirdetés, hogy 2 pozícióra is kerestek embert. A megbeszélést követően a HR-essel tartottam a kapcsolatot, visszajelzett, hogy az egyik pozícióba "valószínűleg vissza tudnak venni, de még hivatalos jóváhagyásra vár az ügyem". Ezt követően hetek teltek el, többször érdeklődtem nála és miután a múlt heti megkeresésemre nem reagált, felhívtam, hogy mi a helyzet.
A válasza az volt, hogy belső átszervezés miatt valaki mással töltik be a pozíciót és nekem valószínűleg állásidőt fognak felajánlani és erről jövő héten írásbeli tájékoztatást is kapok.
A HR-es után felhívtam az osztály vezetőit, a csoportvezető azt mondta, hogy hallott arról, hogy valaki más is jön, de arról nem volt információja, hogy nekem emiatt nem lesz ott pozícióm. A másik vezető (ő is új, február végén jött, és ő nem volt bent a február eleji megbeszélésen) pedig nem is tudott arról, hogy visszajelentkeztem munkára és hogy ápr. közepén kezdtem volna. Ők azt mondták, hogy a HR-en döntöttek így, az ő tudomásuk nélkül.

A kérdéseim:
- miután már aktív állományban vagyok nov. óta, és a pozíció is megvolt egészen idáig (a belső ember is csak ápr. közepén jön) mondhatják-e azt, hogy állásidőt fizetnek, miközben én inkább dolgozni szeretnék?
- a HR-es szóban azt mondta, hogy első körben május végéig ajánlanák meg az állásidőt és utána hosszabbítanák, ha szükséges. Ez mennyire megszokott dolog? Van-e valami buktató benne?
- a júliusi törvényváltozás érint-e engem, mire kell figyelnem?
- az állásidő meddig jár (gyerek 3. életéve + 1 hónap?) Utána a munkáltató rendes felmondással megszűntetheti a munkaviszonyt?
Ha ez a variáció lesz, a végén mire vagyok jogosult? (végkielégítés és felmondási időre + bentragadt szabira járó bér? 2005 nyarától vagyok a cégnél, akkor ez hány napot jelent?)

Köszönöm a segítségedet és további sok sikert kívánok a honlapodhoz!
Üdv: veronie

veronie 2012.03.28. 14:03:42

Kedves Ági!

Az előzőekhez még annyit hozzáfűznék, hogy az osztályunkon lévő 2 pozíció nem azonos, az egyik tisztán üzleti pozíció, a másik pedig inkább back office jellegű. Korábban is megvoltak ezek a feladatok, de akkoriban még nem volt ennyire szétválasztva egymástól, tehát mindenki mindkét terület munkáját vegyesen végezte.

Közben még felmerült pár kérdés:
- ha elfogadom az állásidős megoldást, júl. 1. után is védett maradok még, vagy akkor milyen indokkal mondhatnak fel?
- ha nem fogadom el az állásidőt, akkor milyen más variáció maradna számomra?

Köszönöm szépen: veronie

Heni84 2012.03.29. 09:39:52

Kedves Ági!
Megígértem, ha az ügyemben bármi változás történik, megosztom veled, ezért írok most.
Mivel a munkáltatóm a fizetési felszólításra nem reagált , ügyvédemmel a Munkaügyi Bírósághoz fordultunk. Mára túl vagyunk az első tárgyaláson: - a felmondás jogellenes volt, első fokon 3 havi bérnek megfelelő kártérítésre, illetve az elmaradt bér, valamint a teljes perköltség megfizetésére kötelezte a bíróság a munkáltatót, az ítélet jogerős. Nem tudom, hogy fog-e fellebbezni, bár Őt ismerve már csak azért is megpróbálja.
Egyenlőre ennyiről tudok beszámolni, meglátjuk, lesz-e folytatás...
Addig is minden jót kívánok!!! :)
Üdvözlettel:
Heni

veronie 2012.04.02. 12:05:29

Kedves Ági!

A hétvége alatt még néhány újabb kérdés jutott az eszembe: ha az állásidő alatt táppénzre mennék, akkor ez megvédene attól, hogy júl. 1 után közvetlenül a cég rendes felmondással megszüntesse a munkaviszonyomat? Táppénz alatt elküldhetnek?
Ha eltekint a cég a felmondási időtől, kérhetem-e azt, hogy a biztosítási jogviszonyom a felmondási idő végéig tartson ki?
Mi a helyzet az ez évre jutó rendes szabadsággal? Ugye azt is ki kell fizetnie?

Üdvözlettel: veronie

Dolgozó mami 2012.04.03. 21:05:34

@Greta33: Kedves Greta33,

mivel érvényes munkaszerződésed van, abba a munkakörbe kell hogy visszavegyen, amiben a szerződésed szerint voltál. Hogy ő ezt nem nagyon szeretné, mert mondjuk más már betanult, és őhozzá inkább ragaszkodik, ez nem a te bajod :-). Akit a helyedre felvettek, csak addig vehették volna fel, míg te visszatérsz, határozott szerződéssel. De ha neked is megfelel, másik munkakört is vállalhatsz, ez akkor munkaszerződés módosítást jelent, s a béred is módosulhat. Ezért nem szoktam nagyon ajánlani, hogy elkezdjen egy anyuka egyeztetni a munkáltatóval a másik munkakörről - ha a régi munkaköre megvan és el is tudja látni - mert innentől kezdve meg kell egyezni, az meg sajnos sokszor úgy néz ki, hogy a munkáltató diktál, anyuka meg elfogadja. A bejelentést írásban kell megtenned, az új honlapon találsz rá mintát: dolgozomami.hu/ingyen-letoltheto-szakmai-anyagok/munkaba-visszateres-jelzese
A visszatéréskor a munkakörödnek megfelelő bérrel kell kifizetni a szabikat, s ha időközben abban a munkakörben történt béremelés, akkor azt neked is meg kell kapnod. A visszatérés dátumát úgy határozd meg, hogy neked is jó legyen, és a cégnek is, szerintem az a legjobb, ha erről egyeztetsz a főnököddel. A bejelentés után legkésőbb 60 napon belül kell újra foglalkoztatnia, azaz vagy elkezded kivenni a szabikat, vagy elkezdesz dolgozni. A jelenlegi szabályozás szerint ha megszűnik a gyermek gondozása miatti szabi, akkor 183 napon belül kell kiadniuk a szabidat, tehát megtörténhet, hogy enm szabikkal kezdesz, hanem rögtön munkával. Ezért is tanácsolom, hogy egyeztess velük, sürgős-e a munkába állásod nekik, azaz számíts-e arra, hogy azonnal dolgozni hívnak, vagy kiadják a szabikat, és utána dolgozol? A nagyszülők közül bármelyik mehet GYES-re, ha megfelel a feltételeknek.
Remélem minden kérdésedet megválaszoltam :-)
Üdv:

Ági

Dolgozó mami 2012.04.03. 21:27:05

@veronie: Kedves Veronie,

a munkáltatónak alapvetően foglalkoztatási kötelezettsége van a vele munkajogviszonyban álló munkavállalóval szemben, ha ennek nem tud eleget tenni, akkor állásidőre járó bér fizetésére kötelezett. Azt tehát, hogy munkát végzel, vagy állásidőre járó bért kapsz, az ő döntésük, ebbe neked nincs beleszólásod, és más választásod sincs. Gondolom azért csak egy bizonyos ideig akarják ezt a verziót, mert hátha utána alakul valami a cégnél, és megpróbálnak addig helyet találni neked. Mivel nem leszel fizetés nélkülin, a július 1-jei változások téged is érintenek, azaz a törvényben megfogalmazott esetben felmondhatnak neked. Állásidőre járó bér addig illet meg, míg újra nem tud tényleges munkát adni neked, vagy meg nem szünteti a jogviszonyodat rendes felmondással (persze megfelelő indoklással lehet ezt csak megtenni), ez a jelenlegi felállásban leghamarabb július 1-jével történhet meg. Ha ez történne, végkielégítés illet meg, 5 év után 2 hónap, + a felmondási időre járó bér, ami a szerződésed szerinti idő + 15 nap. A bent ragadt szabikat most veszed ki, legalábbis ezt írtad feljebb, úgyhogy erre akkor már nem leszel jogosult.

Én a helyedben azt próbálnám elérni, hogy mindenképpen dolgozzak, mert az állásidő veszélyesebb lehet, ha július 1-jéig nem találnak neked munkakört, könnyebben tudják alátámasztani a felmondást. Próbálj meg ahhoz ragaszkodni, hogy dolgozni szeretnél, nem otthon ülni, szeretnél a hasznukra lenni, tevékenykedni...

Sok sikert:

Ági

Dolgozó mami 2012.04.03. 21:35:45

@Heni84: Kedves Heni!

Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, és szuper hírekkel! Visszakerestem az előzményeket, emlékszem, decemberben egyeztettünk arról, hogy megtámadod a felmondást, meglepően gyorsan ment az első fokú döntés!!!! Nagyon büszke vagyok rád, hogy kiálltál magadért, sok anyuka példát vehetne rólad!
Remélem, hogy hamarosan elrendeződik az ügy véglegesen, és megnyugodhatsz!
Várom a további fejleményeket is!
Üdv:

Ági

veronie 2012.04.05. 14:33:49

Kedves Ági!

Köszönöm a tanácsaidat és a biztató szavakat!
A cég részéről mind a mai napig semmiféle visszajelzést nem kaptam jövő szerdára vonatkozóan, így nem tudom, hogy végül állásidőt ajánlanak-e, vagy mégis mehetek-e dolgozni. Én mindenesetre úgy készülök, mintha mennem kéne, csak nem értem, miért nem lehet ezt korrekt módon a másik féllel is közölni, amikor ők már biztosan eldöntötték, hogy mit akarnak...
Volt még egy kérdésem, amire nem tértél ki a válaszaidban, felmondás esetén esetleg érdekes szempont lehet:
- ha az állásidő alatt táppénzre mennék, akkor ez megvédene attól, hogy júl. 1 után közvetlenül a cég rendes felmondással megszüntesse a munkaviszonyomat? Táppénz alatt elküldhetnek?
- ha júl. 1-ig nem lesz betölthető pozíció, van-e arra lehetőségem, hogy esetleg újra fiz. nélküli szabit igényeljek? Ezzel max. csak a munkaviszony időtartamát tudnám kitolni novemberig. Esetleg ha nagy szerencsém van, közben még pozíció is adódhat.
Én a bent ragadt szabadságok alatt az ez évre járó rendes szabikra gondoltam, ehhez még nem nyúltam hozzá, tehát felmondás esetén akkor ezt is kifizetik?
Írtad még, hogy rendes felmondás esetén a cégnek megfelelően indokolnia kell ezt a lépését. Ha arra hivatkozik, hogy nem tud munkát adni, nekem azt el kell fogadnom?

Várom válaszodat és boldog nyuszivárást kívánok Neked és a családodnak: veronie

Dolgozó mami 2012.04.13. 22:14:28

@veronie: Kedves Veronie!

A táppénz sem véd meg, július egytől ez sem akadály a felmondásnál, nem jelent felmondási védelmet. Ha úgy döntesz, hogy újra fizetés nélküli zabit igényelsz, megteheted, én csak azt szoktam tanácsolni, hogy belátható időn belül jelezze ezt mindenki a munkáltatójának, ne egyik napról a másikra akarjon elmenni, ha dolgozik, hiszen a helyettesítését meg kell szervezni. A szabadság természetesen jár neked újra, onnantól kezdve, hogy aktív állományban vagy, tehát ha július 1 után mégis felmondanának, az időarányos szabit ki kell fizetniük, vagy kiadniuk. A felmondás esetén az nem indoklás, hogy nem tud munkát adni, ennél azért komolyabb indoklásra van szükség. Az azonban nem tudom megírni neked, hogy tételesen minek kell benne lennie, amit már el kéne fogadni, és nem lehet megtámadni, mert éppen ez az adott cég működésével összefüggő indok, ez pedig tényleg egyedi, más és más minden cégnél. Amennyiben ez mégis bekövetkezne, s úgy véled, a felmondás indoka nem okszerű, nem valós, vagy nincs is a felmondás megindokolva, akkor nagyon gyorsan keresni kell egy munkajogászt, és átnézetni vele a dokumentumot. Utána biztosabb lehetsz benne, hogy érdemes-e megtámadni. De ne menjünk ennyire előre, várjuk ki a végét. Hátha jól végződik minden!
Üdv:

Ági

máriaa 2012.04.17. 07:23:28

Kedves Ági!
Mária vagyok és a Te segítségeddel sikerült visszatérnem dolgozni lassan 10 hónapja igaz azóta rémálom az életem,mindent megtesznek,hogy kilépjek mert magasnak találják a bérem egy gyedről visszatérő anyukához képest(a kollégáim aranyosak ez segít át mindenen) de legalább van egy jól kereső állásom.
Egy hete sincs,hogy úgy döntöttem ebből elég és elküldtem egy önéletrajzot egy általam oly régen áhított állásra és ma megyek is állásinterjúra.A tervem a következő innen visszamenni gyesre(jun.24-ig tartana)ez alatt az új cégnél dolgoznék és ha mégsem lenne olyan jó akkor még mindig van egy lehetőségem talonban,ha másra nem végkielégítésre(5 éve vagyok a cégnél vezető beosztásban tehát nagyon nem mindegy mit veszíthetek,de aki mer az nyer csak okosan kell csinálni,de nélküled ez nem megy:-),csak azt nem tudom ezt hogy kell kivitelezni vissza mehetek bármikor gyesre ha szeretnék, lehet-e 8 órában is dolgoznom így vagy csak hatban vagy ha anyu marad gyesen és én máshova megyek dolgozni akkor mi mvan?Jelenleg 8 órás vagyok és anyukám van gyesen.
Köszönöm segítséged előre is.
Szép napot neked és örülök,hogy még mindig itt vagy:-)

máriaa 2012.04.17. 21:10:17

Szia Ági!
Túl vagyok az állás interjún és sikerült már holnap mehetnék is dolgozni,de legkésőbb május 1-el kéne kezdenem.Hogy mondjak fel,hogy jó legyen és mi van ha kiszúrásból felmondási időt akarnak velem letöltetni (2007-óta vagyok a cégnél abból 2 év gyed)Tudok e ennek ellenére valamilyen módon az új munkahelyen kezdeni?Ha én lépek ki akkor nem illet meg semmi(végkielégítés stb.)Segíts kérlek,hogy végre kiszálljak ebből a gyed-ről vissza munkába rémálomból(engem 10 hónapja "szívatnak"mert kiharcoltam hogy visszavegyenek a 4.üzletben vagyok a hatodik főnökömmel a gyerekemet alig látom és sorolhatnám nem panaszkodom mert van munkám,de elegem lett és kerestem egy másikat ahol nem gyesről visszatérő anyuka vagyok hanem egy munkavállaló!)
Köszönöm előre is segítséged :-)

Dolgozó mami 2012.04.18. 22:30:02

@máriaa: Kedves Mária! Jelenleg nincs semmilyen határidő arra vonatkozóan, hogy ha egy anyuka vissza akar menni újra fizetés nélküli szabadságra, mennyi idővel előbb kell ezt bejelentenie, s igényelnie a fizetés nélküli szabit. Azonban ha ez után másodállást akarsz vállalni, tudnod kell, hogy ezt be kell jelentened a munkáltatódnak, aki indokolt esetben ezt megtilthatja (ekkor írásban kell megadnia a pontos indokot, az nem elég, hogy nem engedélyezi). Ilyen értelemben tehát függsz tőlük! Ha nem másodállás lesz ez, hanem a jelenlegi jogviszonyt meg akarod szüntetni, akkor ha te mondasz fel, törvény szerint le kell töltened a felmondási időt. Ha ők is belemennek a közös megegyezésbe, akkor a munkaviszonyod végének időpontja hamarabb is lehet, mint a felmondási idő vége, akár holnap is, de ehhez az ő beleegyezésük is kell. Tehát itt is rájuk vagy utalva. Végkielégítés egyik esetben sem jár, csak ha ők mondanak fel neked - de ez a gyermeked 3 éves koráig illetve július egy előtt nem lehetséges. Ha heti 30 óránál nem dolgozol többet, jár a GYES, ha igen, akkor le kell mondanod, vagy marad az anyukád gyesen, mint most.
Sok sikert!

Ági

reeny008 2012.08.21. 21:27:36

Kedves Ági!
A kisfiam 2 éves lett és szeretnék visszamenni dolgozni, csak ezzel van egy kis probléma!
Én egy élelmiszerboltban dolgoztam mint adminisztrátor.
Folyamatosan tartottam a kapcsolatot a főnökömmel és mindig azt mondta, hogy várnak vissza nyugodtam menjek.Ez év májusában mielőtt a kisfiam betöltötte volna 2. évet előtte 1 hónappal elmentem, hogy megbeszéljük hogyan állhatnék ismét munkába! Akkor közölte velem, hogy szeptemberben térjünk rá vissza, mert az a munkakör amit eddig csináltam megszűnt, mert Ő átvette, de helyette fel ajánlotta, ha lesz üresedés, akkor visszamehetek mint eladó! Eddigi szakmás minimálbér helyett, alap minimálbért kapnám két műszakos munkarendben, hétvégén is kellene dolgoznom!
Kérdésem az lenne, hogy ezt a munkáltató megteheti-e, hogy nem a végzettségemnek megfelelő munkakörbe sorolna át?
Előre köszönöm válaszát!
Renáta

vissza a munkába 2012.11.08. 15:35:18

Kedves Ágnes

2013 Február 11-én letelik a 3 évem,és vissza mennék dolgozni.De a cégem 3 órányi utazási távolságra költözött,Eddig céges busszal jártunk be és max 30 perc volt.Most oda vissza több mint 3 óra lenne az út.És nem akarnak sem bérletet sem semmit támogatni.Ez mellett én a 2 év lejárta után vissza szerettem volna menni dolgozni akár 4-6-8 órába,de ök nem vettek vissza,mert hogy nincs hely.Most 3 év lejárta után ha nem tudok vissza menni a távolság miatt nekem kell felmondanom?8 éve vagyok a cégnél járna végkielégítés?Mit tudok tenni.Mert én akartam vissza menni,nem vettek vissza,most meg a távolság miatt nem tudok napi 12 órába vissza menni 3 éves gyerek mellett.
Elöre is köszönöm segítséged.
Köszönettel F.Magdi

szabau 2013.02.11. 14:23:50

Kedves Ágnes,
kislányom hamarosan 3 éves lesz.
A cégemnél -ahol már 14 éve dolgozom- jeleztem,hogy visszamennék dolgozni, de az csak a hivatalos, mert nem szeretnék visszamenni.Hogy csináljam,hogy a végkielégítést megkapjam?

aivlizS 2015.06.22. 15:16:52

Kedves Ágnes!
2009-ben, 2011-ben és 2013-ban szültem egy-egy tündéri gyereket.:) És idén május 6-án lejárt a kisebbik fiammal a gyed-em. Gondoltam pénzből él az ember, jeleztem munkáltatóm felé, hogy vissza kívánok menni dolgozni. Május 12-én találkoztunk is, elmondta a két vezető, hogy biztos nem tudnak alkalmazni, nem, nem kell írásba foglalnom - megvan a bizalom -, és továbbítva kérésem a német cégvezetés felé pár nap után jelentkeznek... Eltelt több, mint egy hónap - közben volt két rövid telefonhívásuk is -, de a lényeg, hogy hosszú csend után e-mail-ben feltettem kérdéseimet a munkára és a kifizetésre valamint végkielégítésre vonatkozóan. Erre küldtek egy levelet, amelyben azt írják, hogy rám a régi Mt. vonatkozik, ezért a 1992. XXII.tv. 138.paragrafus 5a bekezdése alapján július 13-án várnak, hogy megbeszéljük mi lesz majd ezután... Ez a 62 nap jogos? Tényleg van a 60 napra vonatkozó időhúzás a munkáltatónak? Én mit tehetek? Pénzre lenne szükségem - a gyes-t még nem igényeltem, hogy ne legyen akadály az esetleges felmondásnál, de hát az se sok pénz? Mit tehetek? Mondjak le a végkielégítésről és mondjak én fel? Biztos nem tudnak alkalmazni, mert ismerem a cég helyzetét. Talán arra várnak, hogy - mivel szóltak, hogy nem tudnak alkalmazni - munkát keresek és felmondok én...?Arra gondolok, hogy nem akarnak egy összegben kifizetni nekem ennyi pénzt... vagy nem tudom. Kérem segítsen!
Köszönettel: B. Szilvia

Boli 2015.08.13. 14:27:01

Vissza szeretnék menni dolgozni, ezt jeleztem is mailben. Bent voltam egy elbeszélgetésen ahol közölték, hogy tudják, hogy törvényileg vissza kell tegyenek az eredeti poziciómba, de ha találok mást, akkor jobb lenne ha azt elfogadnám, mert a pozim most be van más által töltve. Ill. Ha minnél később fogadok el más poziciót, úgy annál később tudok visszamenni. Ezt megtehetik? Kemény pénzekről van szó. Nem jó dolgomban szeretnék visszamenni, hanem mert a gyedből nem jövünk ki. Mit tehetek, hogy ne haragítsam magamra őket? Egy kolléganő megtette azaz csak felvázolta a jogait és alig vartak , hogy 3 éves legyen a gyereke és kirugták. Nekem 3 éves kora után is el kell látnom, nem veszélyeztethetem a munkahelyem, mégha törvényileg nekem van igazam és a jogszabály is engem véd. Segítseget elore is koszonom.

Macikalány 2016.01.07. 17:29:54

Kedves Ági!
Olvastam feljebb az enyémhez hasonló esetet, de az még 2012-ben volt. Nem tudom, azóta változtak-e a szabályok és nem is igazán értem a dolgot, ezért fordulok hozzád.
Kislányom 2 éves lesz áprilisban. Úgy jöttem el szülni, hogy időközben elvégeztem egy iskolát, amivel a szülési szabadság után szerettem volna elhelyezkedni, tehát nem igazán akartam visszamenni az eredeti munkahelyemre, mert nem igazán összeegyeztethető az anyasággal. Szeptemberben felhívott a munkavállalóm, hogy sürgősen szükség lenne a munkámra, menjek vissza. Nem igazán szándékoztam még dolgozni, de jó fizetést ígért, plusz feltételeket szabhattam. Hétvégén nem dolgozom, csak 5 órát vállalok. Elmondtam, hogy nem szándékozom ezt sem örökre csinálni, mert kicsi még a gyermekem, keressen valakit, én csak kisegítem arra az időre. (Tudtam, ez csak addig lehet így, amíg igazán szüksége van a munkámra, ráadásul én is kerestem időközben az igazán magamnak való helyet) Mindent megígért. Nem is volt gond. Visszajelentett 6 órába, első kitételemnek már lőttek is, mert ezért elvárta, hogy annyit is dolgozzak. Ez még vállalható volt. Persze nem keresett senkit helyettem, látta, hogy elvégzem a munkát ennyi idő alatt is, neki így volt kényelmes. Valahol nekem is jól jött a pénz, teltek a hónapok. Lassan mondogatni kezdte, ha két éves lesz a lányom, jöjjek többet, jó lenne hétvégén is dolgozni, már mindenféle továbbképzésre akar küldözgetni. Nem igazán tetszik a dolog. Ma ráadásul felhívtak, felajánlották álmaim munkáját, ahol február elsején kezdeni is kellene. Hogy tudom most az eredeti munkahelyemet megszüntetni? Egy ismerősöm mondta, hogy ő is így volt, de neki az OEP azt javasolta, menjen vissza GYED-re, és akkor mondjon fel, után való nap már kezdhet is a másik helyen. Én ezt nem igazán tudom elhinni. Milyen megoldás van erre?
Előre is köszönöm, hogy szánsz időt és energiát rám!
Üdv!
süti beállítások módosítása